Hlavní obsah

Sobotka o příštím prezidentovi: Zeman je přijatelnější než Horáček

 

Reklama

Premiér mluví o prezidentu Zemanovi jako o „národním konzervativci", přesto je možné, že jej sociální demokraté v prezidentské volbě podpoří.

Článek

Pokud existuje otázka, na kterou předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka odpovídá opravdu nerad, pak je to ta, zda jeho strana podpoří příští rok v prezidentské kampani Miloše Zemana. Pokud bude samozřejmě prezident svůj post v lednu 2018 obhajovat, což oznámí v březnu 2017.

„Chci, aby o tom příští rok rozhodli všichni členové ČSSD po jarním sjezdu,” opakuje Sobotka v rozhovoru pro Seznam Zprávy to, co říká už mnoho měsíců. „Postupujeme podle plánu. Uvidíme, jaké osobnosti se vyjádří, že vůbec chtějí kandidovat. Zatím se přihlásil jenom pan Horáček."

A marná je snaha dostat z něj jeho osobní názor: „Neměli jsme spolu vážnější konflikty,” hodnotí premiér tři roky svého soužití s prezidentem a nenechá se zviklat ani výčtem zřejmě „menších konfliktů”, počínající už lánskou schůzkou po volbách 2013.

Před rokem Sobotka v rozhovoru pro HN prohlásil, že Zeman „podporuje šíření extrémní xenofobie a nenávisti”, když slaví 17. listopad s protiislámskými aktivisty v čele s Martinem Konvičkou.

Před několika týdny zase premiér řekl, že se ze Zemana, někdejšího sociálního demokrata, stává „národní konzervativec”, k němuž by se sociální demokracie neměla „přimykat”, jak navrhl jeho první místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec.

Přesto premiér trvá na tom, že je „národní konzervativec" Zeman pro členy a voliče ČSSD přijatelnější než jeho zatím jediný známý vyzyvatel Michal Horáček, v jehož týmu jsou podle Sobotky lidé, kteří v minulé volbě pracovali pro Zemanova finálového soupeře Karla Schwarzenberga.

„Jestliže ČSSD v minulých volbách doporučila hlasovat proti Karlu Schwarzenbergovi, není příliš logické, abychom teď hlasovali pro kandidáta, jenž je obklopen lidmi, kteří vytvářeli zázemí panu Schwarzenbergovi," míní Sobotka.

Co vzkázal premiér Sobotka rebelům v ČSSD: Pusťte si videorozhovor, v němž vzkaz zazní

Reklama

Doporučované