Hlavní obsah

Posloužil jsem jako užitečný idiot jedné kliky v ČSSD, říká Sobotkův protivník Zimola

Rozhovor s Jiřím Zimolou.

 

Reklama

Živý rozhovor Seznamu s bývalým jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou.

Článek

Objektivně vzato patří Jiří Zimola k nejúspěšnějším politikům ČSSD poslední dekády: V čele jihočeské kandidátky dokázal třikrát za sebou vyhrát krajské volby, naposledy v říjnu 2016 jako jeden z pouhých dvou lídrů ČSSD.

Zároveň je ale šestačtyřicetiletý politik spojen s některými, řekněme problematickými momenty: S účastí na lánské schůzce s prezidentem Zemanem po volbách v říjnu 2013 nebo utajenou stavbou rekreačního domku na Lipně, který ho nedávno stál post jihočeského hejtmana i místo na jihočeské kandidátce pro sněmovní volby.

„Nelituji toho, že jsem tenkrát přijal pozvání od prezidenta, lituji toho, že jsem sehrál roli užitečného idiota Michala Haška, který tehdy bojoval s Bohuslavem Sobotkou o post šéfa strany," vzpomíná na slavnou lánskou schůzku dnes Jiří Zimola.

V rozhovoru se také vrátil ke kauze se svou chalupou na Šumavě. „Ať se na to podívá policie, ať to prozkoumají novináři, nenajdete tam nic, co by bylo špatného," tvrdí Zimola. „Nedopustil jsem se ničeho nezákonného."

Potvrdil také, že chce kandidovat v podzimních volbách na jihočeské kandidátce ČSSD.

Co si Jiří Zimola myslí o aktuálním vývoji v ČSSD, o své kariéře, politické budoucnosti a Andreji Babišovi? Podívejte se na rozhovor.

Reklama

Doporučované