Hlavní obsah

Sociální distancování? Podle Harvardovy univerzity možná až do roku 2022

Foto: Profimedia.cz

Virus SARS-CoV-2 (žlutá barva) napadá buňky (červená barva).

Reklama

Světová veřejnost přijímá opatření proti koronaviru, jako jsou zákaz vycházení nebo zavřené školy, s vidinou jejich časového omezení. Jenže podle vědců z Harvardovy univerzity možná zásah do našich životů bude podstatně delší.

Článek

Tým kolem amerického prezidenta Donalda Trumpa zatím stále vychází z předpokladu, že už letos v létě se ve Spojených státech šíření nového typu koronaviru dostane pod kontrolu. Odborníci Harvardovy školy veřejného zdraví T. H. Chana prošli všechna dosud známá fakta o SARS-CoV-2 z různých zemí a sestavili poněkud odlišný scénář dalšího vývoje pandemie.

V článku, který publikoval časopis Science, vědci uvádějí, že stát bude muset využívat „občasného sociálního distancování ještě během roku 2022, dokud se podstatně nezvýší kapacita lůžek na JIP nebo nebude dostupná účinná léčba či vakcína“.

S tím, jak bude trvání pandemie nakonec nejspíš delší, se podle vědců mohou postupně prodlužovat intervaly mezi rozhodnutími úřadů uvolňovat a opětovně zavádět omezování pohybu obyvatelstva. Postupné získávání imunity stále větším počtem lidí bude opětovné nástupy nákazy zpomalovat.

Letní sociální distancování může být do budoucna méně četné (a potřebné), jako obdobný krok v zimním období. Vědci z Harvardu jinak spočítali, že mezi zavedením restriktivních opatření a hlavním náporem pacientů s covid-19 na jednotkách intenzivní péče jsou zhruba 3 týdny.

Když vzali vědci v potaz současnou a požadovanou zvýšenou kapacitu lůžek na jednotkách intenzivní péče a kalkulovali s podobným přístupem k opatřením týkajícím se sociálního distancování jako dnes, předpokládají pro Spojené státy konec epidemie až v červenci 2022. Úplné uvolnění opatření týkajících se vycházení a sociálních kontaktů by mohlo s přihlédnutím k sezonním vlivům nastat mezi počátkem a polovinou roku 2021.

Odborníci ve své studii varují před sníženou ostražitostí v okamžiku, kdy se světu bude zdát, že boj s novým typem koronaviru vyhrál. Pečlivý monitoring SARS-CoV-2 prý musí dál pokračovat, protože nový typ koronaviru se může „vzpamatovat“ a opětovně se začít šířit, a to ještě během roku 2024. Modely týmu z Harvardovy školy veřejného zdraví T. H. Chana předpovídají poměrně rychlý návrat koronaviru s „ohromnou silou“.

Autor studie dr. Martin Lipsitch přiznává, že on ani jeho kolegové stále netuší jednu klíčovou věc. Do jaké míry se lidé stávají imunními vůči novému typu koronaviru v okamžiku, kdy se jím nakazí. Na seznam důležitých úkolů tak podle odborníků z Harvardu přibyla také položka v podobě spolehlivého testu na přítomnost protilátek v těle, který by současně určil úroveň imunity vyvolanou prodělanou infekcí.

CNN upozorňuje v této souvislosti na možnost vzniku nebezpečného fenoménu „dvoutřídní“ společnosti v případě, že by se začala vydávat „covidová osvědčení“ těm, kteří už infekci prodělali. Pro držitele takových certifikátů, které údajně zvažuje třeba Velká Británie, by tak už neplatilo omezení pohybu, zatímco ostatní lidé by jednoduše řečeno byli zavření doma.

Autor studie v závěrečném shrnutí konstatuje, že si je vědom „hluboce negativních ekonomických, sociálních a vzdělávacích důsledků“ v případě, že bude třeba udržovat dlouhodobý, byť přerušovaný, režim sociálního distancování. Vědci zdůrazňují, že nechtějí vládě či vládám nic doporučovat, protože si jsou vědomí obřích ekonomických dopadů, které by přineslo „dlouhodobé sociální distancování“. Současně ale upozorňují na obrovskou zátěž pro jakékoli zdravotnictví, pokud by omezování pohybu a další opatření úřady nevynucovaly nebo by tyto kroky trvaly příliš krátkou dobu.

Reklama

Doporučované