Hlavní obsah

Solejmání byl nad vládou i prezidentem, nahradit půjde těžko

Mehdi Parpanchi: Pro Írán bude těžké Solejmáního v krátkém čase nahradit.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Americké jednotky v pátek nezabily jen vojenského velitele, ale i jednoho ze dvou nejmocnějších mužů v zemi. Tvrdí to íránský novinář Mehdi Parpanchi, podle kterého měl Kásim Solejmání v zemi větší vliv než členové vlády.

Článek

„Kásim Solejmání byl druhým nejmocnějším mužem v Íránu,“ říká ředitel perské redakce Rádia Svobodná Evropa Mehdi Parpanchi.

Žádný jiný armádní velitel ani politik podle něj neměli takovou moc. „Byl to druhý nejmocnější muž po nejvyšším vůdci Ajatolláhu Chameneím, i když oficiálně by to měl být prezident země, ale ve skutečnosti to byl Solejmání.“

Nezávislý na vládě

„Dám vám jeden příklad: před několika měsíci elitní jednotka Kuds, které Solejmání velel, přivezla do Teheránu syrského prezidenta Bašára Asada, aby se zde setkal s Chameneím, a íránská vláda o tom neměla vůbec tušení. Ani íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf se tohoto jednání nezúčastnil a na protest proti tomu dokonce okamžitě poté nabídl svou rezignaci, když řekl: Já jsem ministr zahraničí, já jsem ten, který by o tom měl vědět. Ale nevěděl,“ pokračuje Parpanchi.

Novinář říká, že podle řady lidí bude pro Írán náročné ho v krátkém čase někým nahradit. Kásim Solejmání, velitel Íránských revolučních gard, kterého zabily americké jednotky v pátek na letišti v Bagdádu, bojoval bok po boku se svými jednotkami v okolních zemích. A byl se svými vojáky v každodenním styku.

„Byl v Libanonu, když tam vypukla válka mezi Hizballáhem a Izraelem. Byl v Iráku, když se tam bojovalo proti IS. Mohl cestovat do všech těchto zemích zcela svobodně, kdykoliv chtěl,“ dodává.

Celý rozhovor s íránským novinářem Mehdim Parpanchim si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované