Hlavní obsah

Sopka Agung stále bouří. Do bezpečí bude muset 100 000 Balijců

Indonéské úřady masivně evakuují obyvatele BaliVideo: AP

 

Reklama

Stejně jako v září nechtějí někteří lidé odejít ze svých domovů bez zvířat. Do bezpečí musí všichni z okruhu deseti kilometrů od sopky.

Článek

Indonéské úřady zvýšily varování před soptícím vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů pak vyzvaly k okamžité evakuaci, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch.

„Šedý popel je vidět a občasné slabé výbuchy jsou slyšet do vzdálenosti 12 kilometrů od vrcholu. V noci byly vidět plameny, což ukazuje na to, že případná erupce může nastat kdykoli,“ uvedl v prohlášení indonéský úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB.

Z oblasti, kde žije 90 000 až 100 000 lidí, už podle mluvčího úřadu odešlo zhruba 40 000 osob. „Opravdu žádáme lidi v nebezpečné zóně, aby hned odešli, hrozí větší erupce,“ uvedl mluvčí. Někteří lidé podle něj vyčkávají, protože ještě nebyla evakuována jejich hospodářská zvířata.

Letiště v balijské metropoli Denpasaru, které denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15 000 až 20 000 domácích návštěvníků, bude podle guvernéra Bali možná zavřené déle než předpokládaných 24 hodin. Zatím se uzavření letiště dotklo 445 letů, z toho 196 mezinárodních.

Sopka Agung se probudila v září po více než 50 letech. V uplynulém týdnu byly zaznamenány dvě erupce. Po té sobotní úřady vyhlásily pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Sloupec dýmu a popela nad horou, který už vystoupal nad šest kilometrů, by letadlům mohl poškodit motory.

V Indonésii se nachází téměř 130 sopek, tedy nejvíce ze všech zemí světa. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity, přestože do opravdové erupce mohou zbývat měsíce. Při poslední velké erupci sopky Agung v roce 1963 zemřelo 1100 lidí.

Sopka se probudila už v září. Místní průvodce pro Seznam Zprávy tehdy popsal situaci a průběh evakuace.

Reklama

Související témata:

Doporučované