Hlavní obsah

Sopka se střetla s oceánem. Kilauea plní záliv a vytvořila lávovou deltu

Neúnavná sopka dále chrlí lávu, střetla se s oceánem.Video: Reuters

 

Reklama

Sopka Kilauea na Havaji pohřbila rekreační oblast Vacationland, tvoří toxická oblaka, ale také chrlí drahé kameny.

Článek

Havajská sopka Kilauea produkuje velký proud lávy, který se chová jako řeka. Skrze krajinu míří žhnoucí láva v jednom velkém korytu k pobřeží. Začátkem června dosáhla láva oceánu, kde se tvoří oblaka, která svým toxickým složením ohrožují obyvatelstvo. Oblak proudí na západ a mísí se s mraky.

Satelitní snímky NASA ukazují, jak láva vyplnila záliv a vytvořila sedimentací novou lávovou deltu. Nově vytvořená pevnina v oblasti Kapoho Bay je poměrně dynamická, křehká a nebezpečná, zničila stovky domů.

Sopka se probudila na začátku května a dosavadním objemem vychrlené lávy by naplnila 45 tisíc olympijských bazénů. Praskliny v zemi se objevily na více než 20 místech, většina proudů lávy byla jen krátkodobá a v úzkých kanálech. Láva odpařila největší jezero Havaje za několik hodin a zničila rekreační oblast Vacationland.

Kromě lávy chrlí Kilauea také drahé kameny olivíny. Geologové hodnotí událost jako vzácnou. Podle příspěvků na sociálních sítích lidé nalézají v zasažených oblastech olivíny různých velikostí.

Na záběry z běsnění havajské sopky se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované