Hlavní obsah

Souboj s koronavirem v Česku dál povede žena

Foto: vlada.cz

Novou hlavní hygieničkou České republiky má být Jarmila Rážová, která je nyní vedením úřadu pověřena.

Reklama

Před komisi, která vybírala nového „generála nejen proti covidu“, podle zdrojů redakce Seznam Zpráv jednoznačně uspěla Jarmila Rážová, která je nyní vedením úřadu pověřena.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše dostane v následujících dnech na stůl návrh na jmenování nové hlavní hygieničky.

Komise, která má vybrat obsazení jednoho z nejdůležitějších úřednických postů (zejména v čase koronavirové hrozby), zasedla v úterý a vyslechla si dvě přihlášené kandidátky.

Nakonec podle několika na sobě nezávislých zdrojů vybrala Jarmilu Rážovou, která nyní vede úřad hlavní hygieničky „pouze“ z pověření - nastoupila totiž narychlo v dramatické době, kdy se koronavirová epidemie rychle šířila republikou a vláda odvolala z vedení hygienické služby Evu Gottvaldovou.

Jarmila Rážová před koronavirovou epidemií působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, vedle ní se do výběrového řízení přihlásila ředitelka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Ta však, jak se shodly zdroje, před komisí v porovnání s Rážovou propadla.

Výběrová komise byla čtyřčlenná, zasedli v ní ministrova náměstkyně Helena Rögnerová, náměstek Radek Policar, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová a přednosta ústavu hygieny 3. LF UK Pavel Dlouhý.

Podle zdrojů pokládali oběma adeptkám stejné otázky týkající se představ o budoucím fungování hygienické služby. Lepší u každé z odpovědí udělili deset bodů, odstup méně úspěšné kandidátky pak stanovili úměrně jejímu horšímu výkonu.

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Andrej Babiš a Kvetoslava Kotrbová

Zdroje uvádějí, že na konci byl poměr 40 bodů pro Jarmilu Rážovou a 9 bodů pro Kvetoslavu Kotrbovou.

Ta přitom byla v resortu pro post hlavní hygieničky favorizována, jako důvod se uváděly její blízké vztahy s ministrem Adamem Vojtěchem. Důvodem mohlo být i to, že dcera Kvetoslavy Kotrbové je jeho poslaneckou asistentkou.

„Danou věc v tuto chvíli nebudu komentovat,“ napsala Kotrbová. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová se pak nechtěla k závěrům komise vyjadřovat.

„Výběrové řízení na pozici hlavního hygienika ČR ještě nebylo ukončeno. Hlavního hygienika ČR jmenuje vláda,“ uvedla Štepanyová. Rážová pak dotaz Seznam Zpráv nereagovala.

Jméno Kvetoslavy Kotrbové se v minulých týdnech dostalo do povědomí ještě kvůli jednomu případu.

To když se dostala do ostrého sporu s většinou ostatních kolegů z krajských hygienických stanic.

Bezprostředním důvodem se stala videokonference, kterou měli hygienici společně s premiérem Babišem a kde se podle svědectví několika účastníků chovala Kotrbová vůči ostatním velmi neloajálně.

Kolegy to zasáhlo tak, že si na to stěžovali na Ministerstvu zdravotnictví. Dopis, kde vysvětlovali důvody svého rozhořčení na kolegyni, podepsalo devět ze 14 šéfů krajských hygien.

Kotrbová na rozkol s kolegy reagovala slovy, že s obsahem dopisu nesouhlasí. Ministerstvo už podle svého vyjádření kauzu vyřešilo.

Reklama

Doporučované