Hlavní obsah

Současné hoaxy a důležité informace pro seniory

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milí čtenáři, posíláme vám další číslo Zpravodaje Sherlock Senior. Ten obsahuje aktuální přehled hoaxů a další důležité informace, které jste mohli minout. Poprvé si můžete část Zpravodaje i poslechnout.

Aktuální hoaxy: Začíná kolaps a vzroste kriminalita zahraničních dělníků

Audionahrávku s hlasem Milana Šímy si můžete poslechnout v úvodu článku.

Objevují se informace, že vzroste kriminalita. Máme totiž v zemi přes sedm set tisíc zahraničních pracovníků, kteří nemají šanci jakkoliv se dostat do svých domovů, ale budou z práce propuštěni mezi prvními. Nemají žádné finanční rezervy, a ze zoufalství tak budou krást a plenit. A stát bude mít jiné starosti, než řešit jejich prohřešky. Je to ale plané strašení. Velký pokles výroby i zastavení stavebních prací jsme zažili už v období ekonomické krize po roce 2009 a nic z výše popsaného se nestalo. Objevují se i vize, že celá západní civilizace kolabuje a že dopadneme jako antičtí Římané. To, že roste význam Číny, Brazílie a dalších zemí, neznamená, že nám se daří hůře, ale že se v těchto státech zvyšuje kvalita života. Západní svět stále nejvíce investuje do inovací i vzdělání, a budeme tak mezi prvními, kteří se z krize zotaví. Určitě není nutné se obávat katastrofy, která by byla mnohem horší než ty předchozí. Všechna srovnání s pádem Římské říše se nás ještě mnoho generací určitě netýkají.

Zvěsti, že jsme na začátku úpadku, se objevují od vynálezu písma ve všech kulturách, ať už v čínské, egyptské, indické, mezopotámské nebo židovské. Již v prvních literárních památkách se objevuje, že mladí si neváží starších, nechtějí pracovat, jde jim jen o sebe, a zkáza je proto nevyhnutelná. Nejeden náboženský text napříč všemi kulturami věští zánik světa. Můžeme být ale klidní, nikdy se nežilo na naší planetě lépe než nyní. Nemusíme se proto bát, že bychom současnou krizi nezvládli. Jako lidstvo za sebou máme i mnohem horší období.

Aktuální čísla ke koronaviru

Redakce Seznam Zprávy spustila pravidelně aktualizovaný přehled Jak nákaza postupuje Českem. Na webu tak vedle čísel najdete i velmi přehledné vývojové grafy.

Pravidelný newsletter (zpravodaj) ke koronaviru

Pokud je pro vás interval 14 dnů našeho Zpravodaje Sherlock Senior nedostačující, doporučujeme odebírat speciální denní newsletter ke koronaviru. Najdete v něm aktuální opatření, jejich zhodnocení i vývoj v zahraničí. Koronavirový newsletter můžete začít odebírat zde.

Jak na koronadepresi

Organizace Nevypusť duši vytvořila s odborníky jasný a stručný návod, jak se vyrovnat s depresí. Při tzv. behaviorální aktivaci si lidé zapisují, co každý den dělají, a postupně se snaží zvyšovat množství pozitivních aktivit (čas strávený s blízkými, koníčky, ale i práce a povinnosti) a snižovat negativní aktivity (např. sledování sociálních sítí).

Čtyři teze, jak může koronavirus změnit naši imunitu

Současná koronovirová krize může mít vliv na naši ekonomiku, politiku, ale i náš zdravotní systém a imunitu jednotlivce. Přečtěte si v článku, jak koronavirus může změnit zdravotnictví i naši schopnost vyrovnat se s podobnými virovými onemocněními.

K léčbě se bude moci používat plazma uzdravených

Lékaři i vědci neustále hledají možnosti, jak pomoci nemocným. Než se objeví a otestují léky či vakcinace, je možné pracovat s plazmou nebo krví vyléčených, protože ti v sobě již mají protilátky. V pražské Vojenské fakultní nemocnici již získali povolení použít plazmu vyléčených. Ve stejné nemocnici testují experimentálně i lék remdesivir, který vznikl proti ebole, či léky s hydrochlorochinem proti malárii. Oba medikamenty brání množení viru v těle.

Předávání důchodů seniorům probíhá od konce března podle striktních pravidel

Od konce března platí nová pravidla pro předání penzí tak, aby byli senioři ochráněni od kontaktu s poštovními doručovateli. Přesný postup vypadá následovně: Zazvonit, vyzvat důchodce, ať položí doklady na zem a ustoupí. Vzít si doklad, ověřit totožnost, vložit hotovost s dokladem do obálky, položit obálku na zem a poodstoupit. Pokud má senior problém s pohybem a je pro něj těžké udělat dřep, mají pošťačky a pošťáci najít jiné řešení.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli s vašimi blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu. V tuto chvíli potvrzujeme mediální vzdělávání v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. listopadu. Hlásit se můžete zde.

Reklama

Doporučované