Hlavní obsah

Soud, jehož se bojí politici. Úředník dostal sedm let a začal mluvit

Úředník Kusnierz (vpravo) začal mluvit a policie zatýkala (zatčení podnikatele Ježka vlevo).Video: Radek Nohl

 

Reklama

Rozsáhlá kauza ROP Severozápad se vrací k soudu. Hlavní obžalovaný Petr Kusnierz změnil výpověď a spolupracuje s policií.

Článek

Obří případ podvodů s rozdělováním evropských dotací na severu Čech dospěl k pražskému vrchnímu soudu.

Ten bude v odvolacím případu řešit jednu z částí rozsáhlé kauzy kolem dotačního úřadu ROP Severozápad, v níž  se jedná o ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun. V ní už padly nepravomocné rozsudky pro přední úředníky a také jednoho vrcholného regionálního politika v Ústeckém kraji.

Hlavním obžalovaným v odvolacím řízení je ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz, který byl nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení. Mezi jeho spoluobžalovanými jsou někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje za ČSSD Pavel Kouda či Kusnierzovi předchůdci v čele úřadu Pavel Markvart a Petr Vrábík.

Kusnierz však už před prvním verdiktem změnil výpověď a začal spolupracovat s policií. Jeho svědectví pak otevřelo cestu k nové vlně obvinění, které žalobci vznesli loni na podzim proti více než dvaceti lidem.

Jsou už mezi nimi skutečné politické a podnikatelské špičky regionu, například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová či exsenátor ODS Alexandr Novák a podnikatel Daniel Ježek.

To, že jednání u odvolacího soudu může přinést nová fakta i k tomuto případu, potvrdil hned zkraje procesu státní zástupce Tomáš Minx. Řekl, že odvolání doplnil o nové důkazy, které dokreslí další trestné činy.

Koudův advokát Vencislav Sabotinov na to zareagoval slovy, že dokumenty předložené žalobcem nelze použít, protože jde pouze o analýzu policie a krajský soud ji již dříve jako důkaz odmítl. Podobně mluvil také advokát Michael Kis, který zastupuje bývalého ředitele dotačního úřadu Pavla Karla Markvarta. 

Sabotinov pak upozornil na to, že výbor, který byl složen z patnácti krajských politiků a který potvrzoval, na co půjdou peníze z Evrovské unie, v dané době schvaloval všechny projekty v jednotlivé výzvě pohromadě.

Nebylo tak možné o nich hlasovat zvlášť. "Žádný člen výboru si nemohl protlačit svůj projekt," uvedl Sabotinov a odmítl zároveň, že by se Kouda jakkoliv podílel na manipulaci s projekty. Kouda pak ve své závěrečné řeči mimo jiné doplnil, že nikomu ani nevyhrožoval. 

Žalobce Minx navrhl, aby případ vrátil ke krajskému soudu a řešil podvody v ROP Severozápad komplexně - tedy i s případem 24 obviněných. Například advokát Kis s tím nesouhlasí. Chce, aby vrchní soud tento týden vynesl pravomocný rozsudek.

Vrchní soud nakonec rozhodl, že verdikt vynese ve středu odpoledne.

Reklama

Doporučované