Hlavní obsah

Soud: Miliardář Chrenek musí vyplatit vytěsněným akcionářům Třineckých železáren náhradu škody

Vytěsnění akcionáři Třineckých železáren mají dostat navíc 469 korun za akcii.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Krajský soud v Ostravě vydal v pátek rozsudek k případu vytěsněných akcionářů Třineckých železáren. Společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka by měla vytěsněným menšinovým akcionářům doplatit 469 korun za každou akcii.

Článek

Tomáš Chrenek plně ovládl Třinecké železárny roku 2013 prostřednictvím své společnosti Moravia Steel. Minoritním akcionářům vyplatil přes 390 milionů korun. Několik desítek z nich však s výplatní cenou nesouhlasilo a pomocí internetového projektu Hromadné žaloby.cz se obrátili na soud, pro takzvané vytěsňování.

Krajský soud proto nechal vypracovat čtyři nové znalecké posudky. Soudce Petr Gottwald v pátek řekl, že při určování ceny akcie vycházel z posudku vypracovaného společností Equita Consulting. Byl podle něj nejobjektivnější a jde v podstatě o revizní posudek.

,,Výsledek soudu potvrdil, že akcionáři mají dostat víc, než kolik jim tenkrát určil majoritní akcionář, ale spokojený s tím rozhodnutím nejsem a budu se proti němu určitě odvolávat,” sdělil reportérce Seznamu Aleš Hodina, specialista na minoritní podíly a jeden ze žalujících akcionářů Třineckých železáren. Ten za adekvátní cenu považuje 3500 korun za akcii a nikoliv 1815 korun.

Také podle advokáta Bohumila Kaducha je stanovená cena ještě výrazně nižší, než by byla spravedlivá hodnota. „My jsme dokládali znalecký posudek, kterým byla ta částka vyčíslena asi na 3500 korun za akcii,” řekl Kaduch.

Radek Gabriel, který před vytěsněním minoritních akcionářů vlastnil několik stovek akcií železáren, řekl, že rozsudek je částečným zadostiučiněním. „Se svým právním zástupcem zvážíme odvolání. Určitě to tak rychle neskončí, protože účastníků je spousta a minimálně protistrana a část bývalých akcionářů se bude odvolávat, takže abychom dospěli k tomu kýženému výsledku, ještě bude dlouhá cesta. Počítám, že to bude trvat ještě dalších tři až pět let,” řekl Gabriel.

„Výši protiplnění vyplacenou minoritním akcionářům považujeme za spravedlivou a plně odpovídající výsledkům hospodaření v uvedeném období. Zvažujeme další kroky,” uvedla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková.

V Třineckých železárnách nyní pracuje zhruba 7000 lidí, i s dceřinými firmami mají okolo 10 000 zaměstnanců. V roce 2016 podnik vyrobil 2,605 milionu tun oceli. Vykázal čistý zisk 1,44 miliardy korun a tržby 32,217 miliardy korun. Z jeho výsledku vyplynula nová částka 2284 korun za jednu akcii.

Reklama

Doporučované