Hlavní obsah

Lživé obvinění, zatajené důkazy. Soud rozcupoval obžalobu na jednoho z předních generálů české armády

Podívejte se na reportáž ze soudu s generálem Halenkou.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vladimír Halenka se podle žaloby podílel na nevýhodném prodeji armádního majetku.

Článek

Soud zprostil obžaloby čtveřici v případu, kde figuruje brigádní generál Vladimír Halenka. Jeden z nejdůležitějších lidí v české armádě byl obžalovaný z toho, že se podílel na nevýhodném prodeji vyřazeného armádního majetku.

"Orgány činné v trestním řízení v této věci naprosto selhaly. My jsme nedošli k závěru, že by byla způsobena jakákoliv škoda. Stejně tak nebyl zjištěn žádný úmysl škodu způsobit," zdůvodňuje osvobozující rozsudek předsedkyně soudního senátu Blanka Bedřichová.

Soud konstatoval, že se armáda logicky zbavovala majetku, který už nepotřebovala. Šlo o náhradní díly pro bojová vozidla z produkce bývalého východního bloku, především o motory z osmdesátých let. Třicet let se o tyto díly nikdo nestaral, některé byly dokonce zatopené při povodních.

Po vstupu do NATO a přeorientování na moderní techniku už armáda tyto zásoby nepotřebovala. Obžaloba přitom podle soudu nepochopitelně ze stovek smluv na prodej majetku vytrhla dvě, aniž by řešila kontext. Prodávaný majetek pak nadhodnotila. Zastaralou techniku označovala za zboží první kategorie.

Soud dokonce naznačil, že obžaloba zatajila důkazy, které svědčily ve prospěch obžalovaných. Šlo například o znalecké posudky, které byly v policejním vyšetřovacím spise, ale jak řekl soud, že záhadného důvodu se neobjevily v soudním spise. Soud si je musel dodatečně vyžádat.

Soud také v odůvodnění rozsudku řekl, že celé vyšetřování se rozjelo na základě lživého trestního oznámení.

Státní zástupce se závěrem soudu nesouhlasí, na místě si podal odvolání. Případ tak bude muset řešit Vrchní soud v Praze.

Spolu s brigádním generálem byli na lavici obžalovaných další tři dříve významní státní manažeři. Konkrétně jde o exšéfa Agentury pro nakládání s veřejným majetkem Josefa Lachmana, jeho zástupce Romana Pavlíka a bývalého šéfa Vojenských opraváren Adolfa Vermiřovského.

Všichni obžalovaní před soudem vinu popřeli. Kauzu pokládají za vykonstruovanou. Generál Halenka se hájil mimo jiné tím, že cenu prodávaného nepotřebného majetku nemohl vůbec ovlivnit.

V kauze jde o obchody, které se měly odehrát před pěti až osmi lety. Obžalovaní podle výsledků policejního vyšetřování vyřazovali funkční mimořádně lukrativní armádní vybavení a pod cenou ho prodávali soukromé firmě Excalibur Army patřící do skupiny zbrojního magnáta Jaroslava Strnada.

Konkrétně šlo o prodej motorů do bojových vozidel pěchoty a státu měla vzniknout škoda minimálně deset milionů korun. Jeden obchod obžalovaní uskutečnili, druhý zastavil tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Obžalovaným hrozilo až dvanáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované