Hlavní obsah

Na Ukrajině působil Čech v doněcké armádě, dostal podmínku

Foto: PxHere

Ilustrační foto.

Reklama

Tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let uložil dnes soud v Českých Budějovicích Pavlu Kafkovi za jeho účast v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině.

Článek

Sedmadvacetiletý muž působil v řadách armády samozvané Doněcké lidové republiky mezi roky 2015 až 2016. Státní zástupce pro Kafku navrhoval za teroristický čin dvanáctileté vězení. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Kafka před soudem nevypovídal, v přípravném řízení však tvrdil, že na východní Ukrajině chtěl pomáhat civilistům, lidem bez domova nebo pracovat v nemocnici. „Přišlo mi nefér, že tam lidé žádnou pomoc nedostávají,“ uvedl. Soudkyně Soňa Biskupová Fišerová však poznamenala, že humanitární pomoc na východě Ukrajiny fungovala. „Například tam působila organizace Člověk v tísni,“ řekla.

Podle žalobce však Kafkova motivace byla jiná. Patrně se chtěl zapojit na Ukrajině do konfliktu v tankové jednotce, kde absolvoval vojenský výcvik. Následně v armádě působil jako střelec nebo řidič.

Podle Kafkova kamaráda obžalovaný tvrdil, že Západ „nás“ chce zlikvidovat. Navíc prý Kafku viděl v tričku, které oslavovalo ruského prezidenta Vladimira Putina. „Dříve jsem se o politiku zajímal, teď už ji neřeším,“ uvedl Kafka.

Obžalovaný má základní vzdělání, pracuje jako člen ostrahy v nákupním centru. Podle svědků z jeho okolí býval od mládí agresivní a měl tendence nadsazovat některé informace. „Chtěl jsem být zajímavý,“ připustil Kafka. Například z Ukrajiny psal svému kamarádovi, že velí jednotce čítající 112 tanků, což nebyla pravda.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách. S tím nesouhlasí nejvyšší státní zástupce, který se dovolal. Dovolání podal i Eštu, a věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Eštu argumentuje tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká republika není teroristickou organizací.

Reklama

Doporučované