Hlavní obsah

Soud zamítl Britneyinu žádost o odstranění otce z opatrovnictví

Foto: ČTK/APInvision/Chris Pizzello

Britney v roce 2018.

Reklama

Uběhl týden od toho, co Britney Spears u losangeleského soudu prolomila mlčení o uplynulých letech svého života. Soud ale prozatím její žádost o odvolání otce z pozice opatrovníka zamítl.

Článek

Od roku 2008 se světoznámá zpěvačka nachází v opatrovnictví, kde na její život i finance dohlíží spolu s dalšími lidmi i její otec. Ten o správu před 13 lety požádal kvůli obavám o dceřino duševní zdraví a potenciálnímu užívání návykových látek. Až do roku 2019 byl Britneyiným plným opatrovníkem, následně ale z funkce dočasně odstoupil. James Spears má ovšem i nadále kontrolu nad zpěvaččiným majetkem, ten momentálně dosahuje hodnoty téměř 60 milionů dolarů.

O úplné odstavení otce z pozice opatrovníka Britney požádala v listopadu 2020, kdy její právník informoval o faktu, že se zpěvačka otce bojí a chce ho zbavit moci, kterou mu nucená správa dává. Žádost ale vrchní soud v Los Angeles podle dokumentů datovaných ke 30. červnu zamítl.

Zamítnutí návrhu ovšem není nic nového, soud se k žádosti totiž postavil odmítavě již před několika měsíci. Soudkyně Brenda Pennyová tehdy ovšem nevyloučila možnost dalších takových pokusů v budoucnu a jmenovala finanční společnost Bessemer Trust, aby společně se zpěvaččiným otcem dohlížela na několikamilionový majetek.

Právě nejnovější dokumenty potvrzují jak nového „opatrovníka“, tak to, že James Spears stále zůstává ve své pozici.

Britney během virtuálního slyšení prolomila téměř úplné ticho, které z její strany po dlouhé roky panovalo, a promluvila o tom, jak se v nuceném opatrovnictví cítí. Zpěvačka měla být například nucena k užívání antikoncepce, bylo jí zakázáno mít další děti a měla během let zcela ztratit kontrolu nad zdravotní péčí, které ji podrobovali.

O zpěvaččině příběhu jsme podrobně informovali zde:

U soudu Spearsová rovněž tvrdila, že jí lékaři naordinovali léčení lithiem. To se běžně využívá k léčbě bipolární poruchy, která často způsobuje epizody deprese, či mánie. K tomuto kroku mělo dojít v roce 2019, kdy došlo i ke zrušení jejího angažmá v Las Vegas. Po zahájení léčby pak zpěvačka prožívala stavy, kdy se cítila opile a nedokázala ani s matkou, ani s otcem vést jakoukoliv konverzaci.

„Lithium je velmi, velmi silný a zcela odlišný lék ve srovnání s tím, na co jsem byla zvyklá,“ komentovala události Britney ve více než dvacet minut dlouhé výpovědi. „Pokud si ho vezmete příliš, a pokud na něm zůstanete déle než pět měsíců, můžete se stát mentálně postiženými.“

Zpěvačka teď ovšem ještě musí podat oficiální návrh na ukončení nucené správy nad svou osobou, podle anonymních zdrojů CNN se k tomuto kroku již schyluje. „Britney se Samem (zpěvaččin advokát, pozn. red.) od minulého týdne mluvila několikrát a znovu ho bez obalu požádala, aby veškeré papírování vyřešil a tohle už skončilo,“ nechala se pro americký web slyšet jedna z nejmenovaných osob, která má k Britney blízko.

Papírováním se ale zabývá i sám James Spears, který požádal o prošetření dceřiných výroků o tom, že s ní bylo v opatrovnictví špatně zacházeno a byla jí odepřena možnost činit vlastní lékařská rozhodnutí. Do zpěvaččiny osobní péče nebo lékařských či reprodukčních záležitostí prý on sám zapojený nebyl a svou dřívější pozici opatrovníka prý již zaujmout neplánoval.

„Pan Spears nebyl schopen vyslyšet a řešit obavy své dcery přímo, jelikož byl odříznut od komunikace s ní,“ uvádí dokument podaný k vrchnímu soudu v Los Angeles. Advokáti Britneyina otce také požádali soud, aby uspořádal slyšení, které prošetří, zda by Jodi Montgomeryová měla i nadále dohlížet na osobní záležitosti zpěvačky.

Právě Montgomeryová převzala dohled nad popovou hvězdou v roce 2019, když se James Spears z pozice ze zdravotních důvodů stáhl. Právnička opatrovnice ale v prohlášení uvedla, že její klientka „je neúnavným obhájcem Britney a jejího blaha“ a že opatrovnictví nijak neovlivňuje možnost uzavření manželství či plánování rodiny.

Další slyšení v Britneyině případu je naplánováno na 14. července.

Reklama

Doporučované