Hlavní obsah

Policie není školka, vynadal soud žalobci a nadobro osvobodil policistu, který zastavil piráta silnic

Obžalovaný policista Šimon Vaic a státní zástupce Michal Muravský mluví o případu před zahájením soudu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Policista Šimon Vaic autem zablokoval cestu ujíždějícímu motorkáři, ten se nestihl vyhnout a s těžkým zraněním skončil v nemocnici.

Článek

Městský soud v Praze zamítl odvolání státního zástupce a definitivně tak osvobodil policistu Šimona Vaice. Ten byl obžalovaný kvůli zásahu proti ujíždějícímu motorkáři bez řidičáku. Obvodní soud pro Prahu 8 Šimona Vaice sice na začátku loňského října osvobodil, státní zástupce se ale proti rozhodnutí odvolal k Městskému soudu v Praze. Státní zástupce totiž trval na tom, že by měl být policista za zásah odsouzený.

Předseda odvolacího senátu Městského soudu v Praze Luboš Vlasák rozhodnutí nejen důkladně odůvodnil, ale také vynadal státnímu zástupci, ze kterého si dělal vyloženě legraci.

„Pane státní zástupce, já vůbec nechápu, proč jste žalovali policistu za dopravní nehodu, když šlo jednoznačně o služební zákrok. A také nechápu, proč jste toho motorkáře obvinili jen z maření výkonu úředního rozhodnutí za jízdu bez řidičáku. Měl být obviněn z obecného ohrožení. Pražskými ulicemi se zcela bezohledně řítil rychlostí 145 kilometrů v hodině a ohrožoval lidské životy,” řekl soudce Vlasák.

Státnímu zástupci soudce vyčetl, že postupoval alibisticky, když navíc zpochybňoval, zda byl Vaic vůbec pro podobný zákrok řádně proškolen.

„Představte si situaci, že je policista třeba mimo službu ve frontě v bance a tu banku přepadnou lupiči. On má pistoli, mohl by pachatele zneškodnit, ale nemůže zasáhnout jen proto, že neabsolvoval školení. To je přece absurdní,” řekl soudce Luboš Vlasák státnímu zástupci Michalu Muravskému.

„Policie není mateřská školka, pane státní zástupce,” dodal Vlasák.

Video: Soudce zdůvodňuje proč osvobodil policistu Vaice

Soudce zdůvodňuje proč osvobodil policistu Vaice.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Policista Vaic byl předloni na jaře členem jedné z policejních hlídek, které v pražských ulicích stíhaly ujíždějícího motorkáře. Šlo o muže se čtyřmi zákazy řízení, který ujížděl více než stokilometrovou rychlostí.

V Těšnovském tunelu policista Šimon Vaic postavil motorkáři do cesty své služební auto. Motorkář se překážce nestihl vyhnout, do auta narazil a přeletěl ho. S vážnými zraněními pak skončil v nemocnici.

Šimona Vaice navrhla obžalovat Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle které byl zásah nepřiměřený. K tomuto závěru dospěl i státní zástupce.

Za Šimona Vaice se postavili jak řadoví policisté, tak vedení policejního sboru. Člověk, který vědomě porušuje zákon a ohrožuje svou bezohlednou jízdou lidské životy, musí podle stanoviska policie s takovým zásahem počítat.

Obvodní soud pro Prahu 8, který případ řešil na začátku října, dal policejní obhajobě za pravdu. Podle soudu zásah nebyl nepřiměřený a soud ho označil za legální. Šimona Vaice proto osvobodil.

Státní zástupce Michal Muravský si tehdy ponechal zákonnou lhůtu pro možné odvolání. To nakonec podal na začátku loňského prosince.

Podle stanoviska státního zastupitelství obvodní soud řádně nezohlednil všechny relevantní důkazy. Státní zástupce proto trval na tom, že se Vaic dopustil přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované