Hlavní obsah

Soud zrušil osvobození Nečase a jeho ženy, jako důkaz uznal odposlechy

Foto: ČTK

Petr Nečas s manželkou.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací soud vrátil případ trafik pro poslance ODS k novému projednání. Zrušil osvobození Nečase a jeho ženy, jako důkaz uznal odposlechy.

Článek

Osvobozující rozsudek nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho ženou Janou v kauze takzvaných trafik pro poslance neplatí. Případ se vrací k obvodnímu soudu. Městský soud v Praze rozhodl, že jako důkaz mají být přehrány i odposlechy. Podle obžaloby nabídli obžalovaní poslancům údajně lukrativní funkce, když se vzdají mandátu a nechají projít vládní balíček daňových změn. Kauza přispěla k pádu Nečasovy vlády. Uvedla to Česká televize.

Obvodní soud loni v srpnu zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček slíbili v roce 2012 poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Nečasovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení, Nečasové až osm. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Soud v kauze nepovolil přehrání odposlechů, které byly v obžalobě klíčovým důkazem. Státní zástupce Rostislav Bajger se proto odmítl v závěrečné řeči vyjádřit k vině obžalovaných a jejich trestům. Soudkyně Helena Králová zdůvodnila svůj názor na odposlechy tím, že vyšetřovatelé se měli k informacím zkusit dostat jinak. Nasazení odposlechů je podle ní až nejzazší možností a není možné až při jejich využití zkoumat, zda se odposlouchávaný člověk dopustil trestného činu.

V listopadu 2019 policie obvinila Nečase také z křivého svědectví ve prospěch manželky Jany. Loni v květnu soud Nečase uznal vinným z křivé výpovědi. Žalobci následně podali odpor proti trestnímu příkazu, což znamená, že se trestní příkaz ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení.

Reklama

Doporučované