Hlavní obsah

Soudce dostal za korupci podmínku, ale žalobce ho chce dostat do vězení

Josef Knotek z Litoměřic ohýbal spravedlnost za částky v řádu desítek tisíc. Žalobce se odvolal, podmínka je podle něho příliš mírná.

Reklama

Článek

Státní zástupce se odvolal v korupční kauze bývalého soudce Josefa Knotka.

Nesouhlasí s tím, že ho Okresní soud v Jičíně odsoudil ke čtyřleté podmínce. Žalobce Radim Dragoun totiž Knotkovi navrhoval pět let vězení.

„Nadále trvám na tom, že měl být uložen trest nepodmíněný. K trestné činnosti docházelo delší dobu. On byl tou hlavní osobou, u které se všechno protínalo,“ zdůvodnil Dragoun.

„Navíc se domnívám, že u osoby soudce by měla být ta profesní čest a neúplatnost nejvíc,“ podotkl žalobce.

V kauze byli obžalováni ještě další lidé, v jejich případě však státní zástupce odvolání nepodal.

Video: Vedle Knotka skončil u soudu i kolega Ladislav Jelínek

Případ soudce Jelínka.Video: Radek Nohl

Knotek podle obžaloby přijal úplatek 30 tisíc korun. Dalšímu spoluobžalovanému bývalému soudci Ladislavu Jelínkovi nabízel za ovlivnění jedné kauzy láhev whisky. Jelínka soud odsoudil k podmínce na 30 měsíců a pokutě 90 tisíc korun.

Údajně Knotek manipuloval také s termíny několika soudních jednání. Vesměs šlo o případy drobnější kriminality, například o dopravní přestupky či zadržené řidičské průkazy.

Obžaloba tvrdí, že kdyby obžalované policisté nezadrželi, 30 tisíc korun nemuselo být poslední částkou, kterou mohli získat. Odvolání proti trestu si chce podle svého obhájce Pavla Poláka podat také Knotek. Kauzou se tak nyní bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Na úplatky přišli vyšetřovatelé díky kamerám a odposlechům, které měl Knotek přímo ve své kanceláři na soudě v Litoměřicích.

Knotek byl v minulosti již odsouzen k trestu 5,5 roku vězení. Z toho už strávil zhruba 16 měsíců za mřížemi. Jenže Nejvyšší soud rozsudek zrušil a případ tak musel znovu řešit Okresní soud v Jičíně.

Reklama

Doporučované