Hlavní obsah

Soudce si nechal zaplatit výlet za 123 tisíc. Měl jsem takové věci, říká

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Mám vysoký plat, říká soudce Stanislav Bernard. Cestu za více než 122 tisíc na Euro 2016 si však od FAČR nechal zaplatit.

Reklama

Dva soudci z vedení Vrchního soudu v Praze přijali v roce 2016 zájezdy od Fotbalové asociace ČR v hodnotě přes 120 tisíc korun. Jak to v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje místopředseda vrchního soudu Stanislav Bernard?

Článek

V roce 2016 vyrazil s manželkou do Francie na úvodní zápas fotbalového turnaje Euro mezi Českou republikou a Španělskem. Vzhledem k tomu, že se místopředseda vrchního soudu Stanislav Bernard vedle své soudcovské práce o fotbal zajímá, není zvláštní, že chtěl takové utkání vidět.

Výjezd, na který vzal s sebou manželku, však neplatil, celá částka za vstupenky, cestu i pobyt byla hrazena z konta Fotbalové asociace České republiky v éře Miroslava Pelty. Celkem se účet za výlet Bernardových vyšplhal přes 123 tisíc korun.

Soudce Bernard v tom však problém nevidí. Ani jako vysoce postavený představitel významné soudní instituce. Seznam Zprávám nejprve řekl, že si na zájezd, který by byl pro většinu lidí nezapomenutelným zážitkem, už nevzpomíná.

A když se mu cesta do Francie přece jen vybavila, uvedl, že šlo o bonus za to, co pro FAČR jako dlouholetý funkcionář (předseda arbitrážní komise a poté šéf legislativní komise) udělal.

Vzpomínáte si, že jste byl na Euru 2016 na zápase se Španělskem?

To vůbec nevím, já jsem byl na tolika fotbalech…

Toto byl úvodní zápas Eura, hrálo se ve Francii. Vy jste tam byl s manželkou, vzpomínáte si?

Je to možné.

Kdo vám to zprostředkoval?

To se mě už fakt neptejte. Já jsem viděl tolik fotbalů v Evropě a všeho možného. Já jsem byl ve vysoké fotbalové funkci, takže jsem jezdil s nároďákem kdysi dávno úplně v pohodě, jestli vám jde o tohle.

Kdo vám to platil?

Nevím, o co vám jde.

Kdo vám to platil?

To já už nevím, opravdu. Kdo to platil? To vás zajímá? Já nemám důvod, proč bych se vám svěřoval. Mám dost vysoký plat, abych si platil, kam chci na dovolenou nebo na výlet.

To jsem se právě chtěl zeptat. Byla to služební cesta, nebo soukromá?

Jistěže soukromá. Samozřejmě že soukromá.

Podle mých informací vám ji platil FAČR.

To už fakt nevím, já jsem byl ve vysokých fotbalových funkcích a měl jsem různé takové věci, že jo.

A ještě jste vzal s sebou pana Bureše (Jaroslava Bureše, tehdy předsedu Vrchního soudu v Praze, pozn. red.)…

Je to možné, co to je za informaci?

Cestu platila Fotbalová asociace České republiky. Proto se ptám, zda jste tam byl soukromě, nebo…

Fakt nevím. Už se mě neptejte.

Ale platila vám to fotbalová asociace?

Já nevím, jestli mi to platili. Znova říkám, že jsem jezdil na tolik fotbalů… Já vůbec nechápu, proč se mě na to ptáte. Já už si to nepamatuji dost dobře, jak to všechno bylo.

Mě zajímá, jestli je v pořádku, když se místopředseda vrchního soudu nechává zvát se svou ženou a přáteli na fotbalové utkání, které platí FAČR.

O to nejde, to s tím nesouvisí. Já jsem byl 24 let ve vysokých fotbalových funkcích. Tak jsem samozřejmě měl nějaké bonusy z toho, že jsem chodil na fotbaly. To se mě chcete ptát, jestli jsem platil lístek na fotbal tady se Skotskem, nebo neplatil? To já fakt nevím.

Toto byl celý zájezd do Francie. Letenka, ubytování.

Je to možné.

A to platila FAČR i vaší ženě, také vašemu kolegovi panu Burešovi a jeho synovi.

Já nevím, jak to bylo, nechte toho už, to se opakujeme. Takže jestli vám to takhle stačí…?

Nestačí.

Ale já vám už víc říkat nebudu. Takhle to je.

Z jakého titulu jste tam vlastně byl?

Teď jsme měli plánované cesty do Anglie nebo kam, to všechno padlo. Já nevím, jestli jsem byl tehdy ještě ve funkcích. Já jsem byl ve funkcích. Je to možné. Já si to nepamatuji.

Mně jde o to, jestli si myslíte, že je v pořádku, že si místopředseda vrchního soudu nechává platit zájezd, ubytování, ubytování pro manželku, pro kolegu Bureše…

To s tím nesouvisí. My jsme si vždycky něco platili, třeba ubytování, takovéhle věci, to se platilo.

Tady jste to neplatili. Tady to platila FAČR.

Já nevím. To je možné, ale já vám říkám, jak to je. Děkuji. Na shledanou.

Reklama

Doporučované