Hlavní obsah

Soudkyně manželů Nečasových poprvé od zproštění obvinění promluvila

Soudkyně Helena Králová.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudkyně Helena Králová se poprvé od chvíle, kdy jí hrozilo, že přijde kvůli kauzám manželů Nečasových navždy o soudcovskou funkci, k jejich případu vyjádřila novinářům. Jenže na otázku, jak naloží s odposlechy Nečasových, které loni zpochybnila, odpověděla vyhýbavě.

Článek

Králová má aktuálně u Obvodního soudu pro Prahu 1 na starosti kauzu známou jako případ poslaneckých trafik. Bývalý premiér Petr Nečas je v ní se svou současnou manželkou Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, obžalován z údajného uplácení bývalých poslanců ODS. Těm měli manželé nabízet lukrativní posty ve státní správě výměnou za to, že složí své poslanecké mandáty.

Králová v tomto případu loni na podzim přímo v soudní síni prohlásila za nezákonné policejní odposlechy, jež v kauze slouží jako zásadní důkaz, o který se opírá obžaloba. Když tento její krok vyvolal poprask, jiné soudkyně sloužící jako tiskové mluvčí soudu médiím vysvětlovaly, že došlo k nedorozumění. Na základě rozhovoru s Královou médiím řekly, že soudkyně prohlásila za nezákonné jen některé zaznamenané SMS zprávy, které byly součástí odposlechů. Jenže při dalším soudním jednání Králová na dotaz státního zástupce opět v soudní síni zopakovala, že pokládá za nezákonné odposlechy v kauze obecně.

Pak byla ministrem spravedlnosti dočasně zbavena funkce a její prohřešky, včetně popsaného nejasného postupu s odposlechy v kauze Nečasových, řešil Nejvyšší správní soud v Brně. Ministr spravedlnosti a předseda Městského soudu v Praze podali dvě kárné žaloby, obě s cílem zbavit Královou doživotně funkce. Nejvyšší soud ji nakonec po jednání v polovině dubna ve funkci nechal. Potrestal ji jen dočasnou srážkou z platu. A tak mohla začít znovu soudit.

Pokračování hlavního líčení v kauze poslaneckých trafik Králová naplánovala na polovinu června. Jenže teď nikdo neví, jak vlastně se zmiňovanými odposlechy naložila. A právě otázkám na toto téma čelila, když ji novináři zastihli na chodbě Obvodního soudu pro Prahu 1.

„Pokud se bude týkat provádění důkazů a hodnocení důkazů, bude všechno provedeno v hlavním líčení a tam to bude všechno řečeno,“ odpověděla vyhýbavě Králová. „Jinak se obraťte na tiskové mluvčí,“ doplnila. Jenže tiskové mluvčí soudu odkazují právě na Královou. Ta je totiž u Nejvyššího správního soudu v Brně napadla, že médiím tvrdily něco jiného, než ona sama řekla.

V tuto chvíli tak stále nikdo netuší, jak Králová se zásadními odposlechy v případu Nečasových naloží. Ukáže se to tak nejspíš až při červnovém pokračování hlavního líčení.

Reklama

Doporučované