Hlavní obsah

Soudy se vrací do provozu. Jednání budou jenom v rouškách

Foto: PxHere

Soudy se vracejí do normálu. Po měsíci a půl, kdy soudci pracovali hlavně z domova.

Reklama

Před vstupem do soudní budovy se bude měřit teplota. Městský soud v Praze stanovil jako limit 37,5 stupně, středočeský krajský soud sídlící také v Praze je přísnější - jako rizikovou tam stanovili teplotu 36,9 a vyšší.

Článek

Do budovy Krajského soudu v Ostravě se teď dostanou jen zaměstnanci nebo lidé, kteří mají písemné předvolání. Všichni – včetně soudců – si musí nechat změřit teplotu.

Česká justice se poté, co v březnu soudy přestaly nařizovat zbytná jednání a soudci pracovali hodně z domova, začala zase rozjíždět.

Soudy většinou naběhnou na běžnější režim od začátku května. Některé to stihly i dříve.

V soudních síních to bude vypadat jako na ulicích: povinné roušky pro všechny bez ohledu na to, jestli jste soudce, advokát nebo obžalovaný. Znamená to, že bez toho, aby bez výjimky všichni účastníci jednání měli zakrytý nos a ústa, zkrátka žádné jednání nezačne.

„Může to být trochu problém při nahrávání,“ připustil předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl. Jednání soudu totiž zaznamenává mikrofon a nahrávka se pak přepisuje do oficiálního protokolu z jednání. A občas se stává, že ani bez roušky není některým stranám sporu, svědkům nebo obžalovaným pořádně rozumět.

„Neshlukujte se“

Předsedové soudů si mohli sami stanovit, jaká pravidla při utlumené epidemii nařídí.

Takže zatímco v Ostravě nevpustí k soudu nikoho, kdo tam zrovna nemá co dělat (jednání soudů jsou za normálního stavu veřejná, takže kdokoli „z ulice“ se na ně může přijít podívat), jinde mají mírnější pravidla.

Většinou zakázali sdružování lidí ve skupinkách – například před soudními síněmi. Každý musí dodržovat dvoumetrový odstup.

Na Krajském soudu v Praze zase zakázali porady, na nichž by se sešlo víc než deset lidí. A všude omezili i nahlížení do spisu na maximální dobu jedné hodiny. To když si chce advokát nastudovat dokumenty související se sporem.

A jen perlička, jak každé z vedení soudů pojalo pravidla po svém: na Městském soudu v Praze nevpustí do budovy člověka, jemuž justiční stráž naměří víc než 37,5 stupně. O pár tramvajových zastávek dál na středočeském Krajském soudu v Praze jsou přísnější - jako rizikovou tam stanovili teplotu 36,9 a vyšší.

Do poloviny března, než vláda život v Česku utlumila kvůli koronaviru, nařizovaly soudy desítky a stovky jednání. Jenže pak nechaly většinu zaměstnanců pracovat v režimu home office a u soudů se odehrávalo jen to, co hořelo: mimo jiné rozhodování o vazbách pro pachatele, které zadržela policie.

Nebo soudci pracovali na případech, které je možné rozhodnout od stolu, bez nařízení jednání. Téhle práce teď bude na soudech přibývat.

„Od května už soudci nemohou paušálně ve věcech odročovat kvůli koronaviru. Samozřejmě neočekáváme, že se podaří okamžitě najet do starých kolejí v rychlosti skončených věcí. Nicméně v žádném případě neplatí generální pardon v odročování věcí. Pouze v jednotlivých odůvodněných případech,“ řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

„Předpokládá se, že bude nařizováno stále více jednání až do postupného zavedení běžného režimu. V jednacích síních se dodržují přísná hygienická opatření a může nastat situace, kdy z kapacitních důvodů bude omezen přístup veřejnosti na jednání,“ dodal Petr Barč z Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Zpomalí soudy?

Vedení soudů nečekají, že se březnový a dubnový výpadek nějak projeví ve statistikách, které sledují délky jednotlivých řízení. Přestože třeba i prezident Miloš Zeman čas od času vypichuje problém pomalých českých soudů, čísla mluví jinak: česká justice je nejrychlejší v historii.

Například na rozsudek se u okresního soudu čeká průměrně méně než 300 dnů. Ještě před několika lety to byl téměř rok.

Na soudech většinou tvrdí, že - pokud nepřijde nějaká další vlna epidemie - soudy se postupně rozjedou do stejného výkonu jako před karanténou. „Pomalejší nebudeme,“ řekla Alena Novotná, mluvčí a soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1.

„Záleží také na tom, jak se podaří zvládnout letní měsíce, kdy se každoročně potýkáme s problémem, že se k soudu nedostavují svědci z důvodu dovolených. To by rychlost řízení zejména na tento covidový výpadek zpomalilo,“ dodala mluvčí Puci z Městského soudu v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované