Hlavní obsah

Soupeř Slavie s drsnými fans vzešel ze zákopů první světové války

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Legie slaví v ulicích Varšavy v roce 2013 mistrovský titul.

Reklama

Jestliže některé fanoušky slávistické Tribuny Sever můžeme považovat na české poměry za divočejší nebo alespoň hlučnější, proti radikálům varšavské Legie se jedná o slaboučký odvar. Svůj milovaný klub opakovaně dostali do maléru.

Článek

Není žádná náhoda, že na polské poměry fotbalový velkoklub nese zrovna pojmenování historicky používané pro vojenské jednotky nasazené v zahraničí – legionáře. Kořeny fotbalové Legie Varšava sahají až hluboko do období tuhých bojů první světové války.

Legia vznikla na východní frontě na jaře roku 1916. Základy současného varšavského klubu položili samotní polští legionáři na území Volyňské oblasti, dnešní Ukrajiny. Mladí polští legionáři měli už tehdy fotbal v lásce, své vzácné volné chvíle tak zpravidla ochotně věnovali právě honbě za „kulatým nesmyslem“. O volbě názvu klubu nebylo pochyb, provizorní dres ozdobilo symbolické „L“.

Po první světové válce byla Legia s dvouletou odmlkou oficiálně zpět v akci. Tehdy se spojila společně s největším sportovním klubem Polska Koronou a přesídlila do Varšavy.

V padesátých letech se Legia Varšava navždy vymanila z pověsti průměrného regionálního celku. Ve druhé polovině padesátých let se stal z „Legionářů“ jeden z nejobávanějších týmů v rámci fotbalové mapy našich severních sousedů.

Legia se aktuálně může pochlubit statusem nejúspěšnějšího polského klubu, když vévodí historickým tabulkám s celkově 15 tituly pro mistra země, 19 polskými národními poháry a čtyřmi domácími superpoháry.

Legia je také jediným polským klubem, který si od skončení druhé světové války neprošel sestupem do druhé nejvyšší soutěže. V posledních sedmi letech pak vyválčili „Legionáři“ hned čtyřikrát ligové prvenství.

Hooligans vs. instituce

Tradiční lídr polské fotbalové scény je proslulý nejen svou sportovní dominancí, ale také svými všudypřítomnými a radikálními fanoušky. Podle mnohých Poláků je právě jádro příznivců Legie tím nejtvrdším v celé zemi, ne-li ve střední Evropě. Fandové Legie patří mezi ty hlučné a oddané, ale i vysoce fanatické.

Zejména v nedávné minulosti na sebe vytrvalí podporovatelé „Legionářů“ upozorňovali na evropské scéně v negativnějším světle, než by bylo zdrávo. Místním hooligans totiž v ochozech není cizí ani argumentační válka s nejrůznějšími institucemi, využití provokativní choreografie a mnohé další prohřešky.

Mnozí fanoušci Legie byli „potížisty“ ještě za minulého režimu. Psal se rok 1980, když se v rámci Poháru vítězů pohárů střetla Legia s dnes gruzínským Dinamem Tbilisi. První utkání hostila varšavská aréna, kterou se například mezi nejrůznějšími provokativními hesly směrem k nesvobodnému režimu opakovaně rozléhalo skandování „pryč s komunismem“. Po porážce 0:1 se vydali frustrovaní fanoušci do ulic, kde se akce přelila do spontánní antikomunistické demonstrace. Obdobná situace se opakovala během osmdesátých let ještě mnohokrát.

Když poskočíme na časové ose, v sezoně 2007/08 se Legia ocitla jen krůček od pětiletého zákazu účinkování v evropských pohárech. Na vině bylo brutální chování vlastních hooligans během výjezdu do Litvy v rámci poháru Intertoto. Frustrovaní nepříznivým výsledkem se bezprostředně po skončení prvního poločasu odhodlali vběhnout na hřiště a rozpoutali absolutní chaos.

Klub byl nakonec hlavními představiteli UEFA omilostněn. Legia vyvázla s podmínkou, že se uchýlí k reformám, které přispějí ke zklidnění vlastních fanoušků.

Hrdí a neústupní příznivci Legie se jen tak někomu nepoddají. Své o tom ví i UEFA. Jakmile si  někdo znepřátelí ultras Legie, v ochozech mu to bude pohotově oznámeno. A to i za cenu toho, že si to zpravidla jejich milovaný klub odskáče, a to jak po finanční stránce, tak bohužel i po té sportovní. Na evropské scéně jsme mohli v nedávné minulosti sledovat zcela unikátní spor mezi nadnárodní fotbalovou asociací a fanouškovským táborem jednoho konkrétního klubu.

V létě roku 2017 Legia vypadla v play-off Ligy mistrů s kazašskou Astanou. Před výkopem měla proběhnout minuta ticha v rámci připomenutí nacistických obětí z řad Poláků. Pietu pojali domácí fanoušci svérázně, dlužno dodat, že velmi působivě.

„Během varšavského povstání zabili Němci 160 000 lidí, tisíce z nich byly děti,“ hlásilo choreo rozprostírající se po celé proslulé tribuně Žyleta, obdobě slávistické Tribuny Sever.

Foto: Profimedia.cz

Impozantní choreo Legie připomínající dětské oběti Varšavského povstání.

Jenže UEFA se přenášení obdobných témat na tribuny tradičně brání. Klub dostal pokutu ve výši 35 tisíc eur, což mělo být podle prohlášení šéfa Legie Mioduskiho za nesrovnalosti na tribunách, nikoliv za choreo, které pro své syrové poselství a umělecké zpracování vmžiku obletělo svět.

Polským fandům se bojácné prohlášení šéfa klubu pochopitelně nezamlouvalo. Výsledek? V dalším zápase Evropské ligy se na tribuně Žyleta vyvěsilo choreo vepře oděného v saku, který měl reprezentovat šéfy UEFA. Satiricky vyobrazený vepř losoval mezi míčky, jaký trest klubu připadne tentokrát. Všechny „losovací“ míčky přitom patřily právě otloukánkovi z Varšavy. Papírový vepř byl následně dostupnou pyrotechnikou v kotli za jásotu přítomných ještě pečlivě ugrilován.

Fandové Legie byli tou dobou na adrese UEFA již dávno vedeni ve škatulce častých potížistů.

V roce 2014 například Legii vyloučili z milionářské Ligy mistrů pro neoprávněný start hráče ve třetím předkole. Administrativně tak slavil postup skotský Celtic, a to i přesto, že na domácí půdě polský tým vyprášil ostrovany v poměru 4:1. Pro místní příznivce šlo o nevídanou křivdu.

V roce 2016 disciplinární komise UEFA kvůli násilnostem a rasistickým projevům polských fanoušků zavřela Legii dokonce celý stadion pro večer, jenž měl místním nadšencům servírovat zápas roku, možná celé dekády. Na prázdný stadion totiž zavítal hvězdný Real Madrid.

Zčásti prázdná bude aréna Legie i pro stěžejní odvetu s Pražany. Disciplinární komise UEFA se s Legií Varšava již tradičně nikterak nepárala. Kvůli nepovolenému užití pyrotechniky v play-off Ligy mistrů a dalším prohřeškům fanoušků dojde k preventivnímu uzavření zmiňované tribuny Žyleta.

Český tahoun

Podle serveru Transfermarkt je současná Slavia bezmála čtyřikrát hodnotnějším klubem než její vyzyvatel. O tom, že jsou Slávisté favority, nepochybují ani domácí sázkové kanceláře.

Legia se v sobotním ligovém duelu na zápas v Praze vhodně naladila. Na půdě Warty zvítězili „Legionáři“ 2:0, druhou brankou triumf pečetil i český gólostroj Tomáš Pekhart.

32letý vytáhlý hroťák se slávistickou minulostí se během svého polského angažmá pozoruhodně rozstřílel. V loňské sezoně byl právě on klíčovým strůjcem úspěchu Legie, když k titulu přispěl 22 ligovými brankami, čímž si vysloužil individuální ocenění pro krále střelců. V týdnu byl dokonce oceněn jakožto nejlepší zahraniční hráč působící v Polsku.

Úřadující polský mistr si v předkole Ligy mistrů vylámal zuby na chorvatském hegemonovi Dinamu Záhřeb, a tak se cesty obou slavných celků protnou v boji o Evropskou ligu. Slavia rozehraje vzájemný dvojzápas ve čtvrtek 19. srpna na domácím stadionu v Edenu. Celek, který neuspěje, přejde do skupiny novopečené Evropské konferenční ligy a to by byl pro oba tábory zjevný neúspěch.

Reklama

Související témata:
Legia Warszawa

Doporučované