Hlavní obsah

SpaceX se napodruhé pokusí dopravit astronauty na ISS

Foto: Youtube/Everyday Astronaut

Výbuch prototypu lodi Starship, která by jednou měla zamířit na Měsíc a Mars.

Reklama

Dnes večer se společnost SpaceX napodruhé pokusí dostat do vesmíru lidskou posádku. V předvečer letu explodoval prototyp nové rakety Starship stejné společnosti, nehoda s chystaným startem posádky podle webu BBC nesouvisí.

Článek

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley se v sobotu napodruhé pokusí s novou lodí Crew Dragon ukončit devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Ve středu večer SELČ odlet v původním plánovaném termínu zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.

Společnost SpaceX dala plánovaným sobotním vypuštěním dvou astronautů na ISS zelenou, přestože existuje padesátiprocentní šance na opětovné zrušení kvůli počasí, uvedla agentura AFP.

Jde o první let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Úřad proto také tuto událost označil jako Launch America (Start Amerika). Historické je však zejména to, že do vesmíru dostane lidskou posádku poprvé soukromý dopravce.

Crew Dragon i nosná raketa Falcon 9 patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

V pátek večer našeho času explodoval na testovací rampě v americkém státě Texas prototyp nové rakety Starship stejné společnosti. Nehoda podle agentury Reuters nesouvisí s chystaným sobotním startem lodě Crew Dragon.

Firma Elona Muska na texaském kosmodromu Boca Chica testovala raketu Starship, která by v budoucnu měla být schopna vyslat lidskou posádku a 100 tun nákladu na Měsíc a později také na Mars. Jde o opakovaně použitelnou raketu nové generace. Informace o případných zraněných nejsou hlášeny, veškerý personál testovací plochu před zažehnutím motorů opouští.

SpaceX plánuje vývoj rakety Starship dočasně pozastavit, zatímco se společnost soustřeďuje na první let s posádkou. „Přesměroval jsem priority SpaceX, abychom se soustředili na start posádky,“ řekl Musk během rozhovoru pro Aviation Week zveřejněného 26. května. „Vývoj rakety Starship to tak pravděpodobně zpomalí,“ dodal.

Nejde o první raketu tohoto typu, o kterou společnost SpaceX přišla. Již tři předchozí verze lodi Starship v důsledku tlakových zkoušek vybuchly nebo implodovaly. Tato konkrétní loď se v testovacím procesu dostala nejdál, po explozi však podle BBC mnoho zachránit nepůjde, zřejmě totiž došlo i k poškození testovacího kosmodromu.

Odložený start rakety s posádkou, který se uskuteční z historického startovacího komplexu 39A Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral, je stanovený na sobotních 21:22 našeho času. Pokud vše proběhne podle plánu, Crew Dragon na orbitálním komplexu přistane o 19 hodin později, v neděli v 16:29 středoevropského času. Let astronauti využijí k tomu, aby na palubě lodi Crew Dragon vyzkoušeli všechny systémy včetně manuálního pilotování.

Společnost SpaceX uzavřela smlouvu s americkým Národním úřadem pro (NASA), v rámci níž má provést celkem šest provozních letů těchto vesmírných transportérů, Behnkenův a Hurleyův let je totiž stále ještě testovací. První provozní misi s posádkou, označenou jako Crew-1, společnost plánuje na konec srpna.

Předpovědi počasí expertů amerických vesmírných sil však v pátek nebyly pro sobotní start povzbudivé - je jen padesátiprocentní šance, že podmínky budou vhodné. Jestliže počasí zmaří i druhý pokus, je v záloze třetí možnost odletu v neděli ve 21:00, kdy je naděje na lepší povětrnostní situaci zatím šedesátiprocentní.

Foto: NASA

Loď Crew Dragon zkusí podruhé své štěstí dneska večer.

Reklama

Související témata:

Doporučované