Hlavní obsah

Spacey je volný a #MeToo stále čeká na prvního odsouzeného

Foto: wikimedia.org/Richardc39

Kevin Spacey.

Reklama

Kevin Spacey měl v roce 2016 sexuálně obtěžovat tehdy osmnáctiletého chlapce, který pracoval v hotelu, kde Spacey bydlel.

Článek

Americká prokuratura stáhla obvinění herce Kevina Spaceyho, tomu hrozilo potrestání za údajné sexuální obtěžování. V roce 2016 měl podle obžaloby americký herec obtěžovat osmnáctiletého mladíka, který pracoval v hotelu v Massachusetts, kde Spacey pobýval. Mladíka Spacey podle jeho slov v hotelovém baru opil a osahával.

Spaceyho případ z roku 2016 byl jedním z mála, který se po rozšíření hnutí #MeToo dostal až k soudu. V červenci letošního roku ale nastal v případu zlom v neprospěch prokuratury. Mladík odmítl vypovídat o textových zprávách, které si se Spaceym vyměnil a podle hercových právníků je smazal, jelikož měly dokazovat Spaceyho nevinu. Soudu mladík místo toho řekl, že telefon ztratil.

Dvojnásobného držitele Oscara ze sexuálního obtěžování obvinilo dalších několik desítek mužů. Incidenty sahají až do 80. let minulého století, žádný jiný ale nedoputoval až k soudu. S obviněními začali muži vystupovat v roce 2017. Jako katalyzátor sloužil rozhovor s hercem Anthonym Rappem pro Buzzfeed, ve kterém řekl, že ho Spacey obtěžoval jako čtrnáctiletého v roce 1986.

Spacey se tehdy omluvil, zároveň ale dodal, že si incident nepamatuje a ve stejném prohlášení také poprvé veřejně přiznal homosexualitu. O několik dní později přesto Spacey přišel o hlavní roli v úspěšném seriálu House of Cards a z nevhodného chování ho nařkli i jeho tehdejší kolegové ze společnosti Netflix.

Britská zkušenost

Kvůli podezření ze sexuálního násilí Spaceyho vyšetřují také ve Velké Británii. Konkrétně kvůli nejméně šesti událostem z let 1996 až 2013. Britové už mají se sexuálními skandály celebrit zkušenosti. V roce 2013, roky před propuknutím #MeToo, se v Británii provalilo, že populární moderátor dětských pořadů BBC Jimmy Savile několik desetiletí zneužíval mladistvé a využíval k tomu svého postavení populární postavy veřejného života. K prvnímu případu mělo dojít už v roce 1955.

Savile byl v době vypuknutí kauzy už po smrti, dotkla se ale i dalších celebrit nařknutých z podobných činů. Scotland Yard při akci prověřoval stovky případů a některé slavné osobnosti, jako třeba moderátor Dave Lee Travis nebo publicista Max Clifford, šly za své činy do vězení. V řadě dalších případů se ale soudně vinu údajných sexuálních násilníků prokázat nepodařilo.

I kvůli tomu, že jednotlivé případy často sahaly hluboko do minulosti.

#MeToo zatím do vězení nikoho neposlalo

Spacey byl jednou z hlavních tváří hnutí, pokud je řeč o provinilcích, a společně s Harvey Weinsteinem čelil i obviněním z relativně nedávné doby, které nemělo být složité před soudem prokázat. Ostatně i proto k soudu Spacey musel kvůli události z roku 2016, přestože některá obvinění z dřívějších let byla na první pohled závažnější.

Mnohá obvinění narážejí na stejnou bariéru jako narážela ta v Británii před několika lety – k údajnému sexuálnímu napadení došlo před mnoha lety.

Zmíněného Weinsteina u civilního soudu obvinilo na 80 žen, část sporů už filmový producent dostal od soudu finančním vyrovnáním. Mimosoudní vyrovnání se ale neváže na dva hlavní soudní spory, které Weinstein vede – v tom prvním měl poškozenou znásilnit, ve druhém donutit k orálnímu sexu.

Do hledáčku se kvůli nařčením ze sexuálního obtěžování dostali také například herci Dustin Hoffman, Geoffrey Rush nebo komik Louis CK.

Vlastní kapitolu sexuálních skandálů známých osobností napsal americký komik Bill Cosby. Ten, podobně jako Savile, čelil obviněním z obtěžování táhnoucích se hluboko do minulého století. V září 2018 soud poslal tehdy jednaosmdesátiletého Cosbyho do vězení. Celkem proti němu vystoupilo na šedesát žen.

Cosbyho odsouzení sice přišlo ve světle hnutí #MeToo, ale nařčení se s populárním komikem táhla ještě dávno předtím. #MeToo tak zatím na prvního soudně potrestaného stále čeká.

Reklama

Doporučované