Hlavní obsah

Díky hnutí #MeToo se svěřuje více obětí, počet uzavřených případů v USA je však nejnižší od 60. let

Počet objasněných případů sexuálního násilí je nejnižší od šedesátých let.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Díky hnutí MeToo přibývá obětí, které promluví o sexuálním násilí. Policejní oddělení ve Spojených státech však podle agentury AP přesto vykazují čím dál menší pravděpodobnost, že případy znásilnění úspěšně uzavřou.

Článek

Míra objasněnosti případů loni podle údajů FBI klesla na nejnižší úroveň od šedesátých let. Zčásti to může být způsobeno i větší ochotou policie případy správně klasifikovat a nechat je otevřené, i když je malá šance na jejich vyřešení. Statistika podle odborníků odráží též skutečnost, že se na vyšetřování útoků nevynakládá dostatečné množství prostředků v době, kdy se svěřuje více obětí. Hodně policejních útvarů je přetíženo.

V roce 2017 policie úspěšně uzavřela pouze 32 procent případů znásilnění v celostátním měřítku. U násilných trestných činů je to druhý nejhorší výsledek po loupežích. V roce 1964 přitom policie objasnila 62 procent případů znásilnění, statistika tedy vykazuje pokles i přes pokrok, jaký představují například testy DNA.

Záhada vyvolala mezi experty diskusi – někteří připisují klesající míru objasněných případů zastaralému přístupu k vyšetřování. „Se všemi novými technologiemi – a navíc drtivá většina obětí zná útočníka – by objasněnost měla být mnohem vyšší,“ uvedl někdejší policejní seržant Joseph Giacalone, který nyní vyučuje na univerzitě. „Působí to skoro tak, jako kdyby nás forenzní věda a DNA tahaly dolů,“ dodal.

Na nízký počet objasněných případů může mít vliv i to, že často chybí svědci a fyzické důkazy. Oběti též případy nahlašují měsíce či roky po činu, podle odhadů bývá nahlášena jen třetina znásilnění.

Pokles objasněnosti by mohl podle Kim Lonswayové z organizace End Violence Against Women International znamenat, že vyšetřovatelé na některých místech konečně řádně klasifikují znásilnění. „Může to být známka pozitivních změn,“ uvedla pro AP. Než aby uspěchaně uzavřela obtížně vyřešitelné případy, některá policejní oddělení je začala „pozastavovat“, což ponechává otevřenou možnost, že by někdy mohlo dojít k zatčení.

Údaje od FBI nezachycují kompletně, jak často násilníci stanuli před soudem. Zahrnují i případy, kdy policie uzavře vyšetřování bez vznesení obvinění – oběť například přestala spolupracovat, nebo podezřelý zemřel.

Objasněnost případů znásilnění podle údajů FBI v 60. letech mírně poklesla. Než začala setrvale klesat, po většinu 70., 80. a 90. let se držela skoro na úrovni 50 procent. V roce 2013 FBI rozšířila definici znásilnění o orální sex a přepadení mužů, počet případů následně stoupl z průměrných 84,5 tisíce v letech 1995 až 2012 na 126,4 tisíc v roce 2016. Objasněnost spadla z 38 na 32 procent.

Reklama

Doporučované