Hlavní obsah

Všichni členové vlády se dopustili vzpoury, rozhodl soud. Madrid zavřel Katalánce do vazby

Soud poslal do vazby osm bývalých členů katalánské vládyVideo: AP

 

Reklama

Španělský soud dnes poslal do vazby vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedm exministrů, kteří ze zúčastnili soudního jednání v Madridu. Očekávané rozhodnutí o vydání evropského zatykače na bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři někdejší ministry, kteří se odmítli vrátit z Bruselu, soudkyně podle agentury EFE odložila na pátek. Puigdemontův právník nicméně belgické televizi VRT řekl, že zatykač již byl vydán.

Článek

Bývalé katalánské vedení čelí obvinění ze vzpoury a dalších trestných činů, kvůli kterým mohou jeho členové teoreticky dostat až 30 let vězení. Proti uvalení vazby protestovaly dnes večer v ulicích Barcelony desetitisíce lidí.

Vazbu pro Junquerase a sedm exministrů zdůvodnila soudkyně obavami z jejich útěku, ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti. Možnost složit kauci jim Carmen Lamelaová nedala. 

Policejní eskorta odvezla od madridského soudu politiky do dvou různých vazebních věznic ve španělské metropoli. Mezi členy sesazeného kabinetu, kteří byli převezeni do cel, jsou vedle Junquerase například bývalý ministr vnitra Joaquim Forn či šéf diplomacie Raül Romeva.

Všichni členové regionálního kabinetu, který Madrid minulý týden odvolal kvůli jeho snaze o prosazení nezávislosti Katalánska, jsou obviněni ze vzpoury, za což jim hrozí až 25 let. V Madridu se dnes měly uskutečnit i výslechy šesti bývalých členů vedení katalánského parlamentu, byly ale odloženy na příští týden.

Puigdemont a ostatní dnes požádali, aby mohli u madridského soudu vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu, to však soudkyně Carmen Lamelaová odmítla. Puigdemontův právník Paul Bekaert agentuře AP řekl, že jeho klient se podvolí belgickým úřadům a nehodlá v zemi žádat o azyl, o čemž média doposud spekulovala.

Prokuratura také požádala o uvalení vazby na osm z devíti exministrů, kteří se dnes k soudu v Madridu dostavili. Jeden z nich, exministr Santi Vila, se podle návrhu prokurátora může vazbě vyhnout zaplacením kauce 50 tisíc eur. Vila podal sám demisi minulý čtvrtek na protest proti chystané rezoluci o nezávislosti Katalánska, kterou v pátek schválil regionální parlament ovládaný separatisty. Výslechy devíti ze 14 členů odvolané katalánské vlády skončily v poledne, většina z předvolaných využila práva nevypovídat.

Za přísných bezpečnostních opatření a přítomnosti davu novinářů dnes v Madridu měli být vyslýcháni i další bývalí členové vedení katalánského parlamentu, kteří jsou rovněž vyšetřováni kvůli obviněním ze vzpoury. Stanout ale mají před jiným soudem, protože pět z nich má stále poslaneckou imunitu. Tu mají i po pátečním rozpuštění katalánského parlamentu jako členové dočasného orgánu, jenž zastupuje parlament do prosincových voleb.

Výslechy bývalých členů vedení parlamentu soudce odložil na 9. listopadu. Učinil tak na žádost jejich advokátů, kteří žádali více času na přípravu obhajoby. Obvinění, které prokuratura vznesla teprve v pondělí, se týká mimo jiné toho, že tito katalánští politici přispěli k přijetí několika dokumentů odporujících španělské ústavě.

Stoupenci katalánské nezávislosti reagují na zprávy od soudu pobouřeně a tisíce lidí se scházejí k demonstraci před sídlem katalánského parlamentu v Barceloně, kde provolávají hesla o propuštění politických vězňů a nedemokratickém přístupu španělské vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované