Hlavní obsah

Španělsko zadrželo ponorku připravenou na pašování drog

Foto: Twitter.com/policia

Devítimetrové plavidlo je podle policejního vyjáďření schopné převážet až dvě tuny nákladu.

Reklama

Španělská policie zabavila podomácku vyrobenou ponorku, kterou měli pašeráci zřejmě využívat k dopravování drog do země.

Článek

Policie objevila devítimetrové plavidlo minulý měsíc v Málaze v rámci širší mezinárodní protidrogové operace, jíž se účastnilo pět dalších evropských zemí i organizace Europol. Informoval o tom web The Guardian.

Světlemodré poloponorné plavidlo bylo vyrobeno ze sklolaminátu a překližkových panelů připevněných ke konstrukčnímu rámu. Na jedné straně mělo tři okénka a bylo natřeno světle modrou barvou. Součástí ponorky byly i dva vestavěné motory o výkonu 200 koní.

V praxi je téměř celá ponorka pod vodou. Pouze její vrchol by z jiné lodi nebo z vrtulníku mohl být viditelný.

Šéf španělské policie Rafael Pérez uvedl, že zabavená ponorka na moře zřejmě nikdy nevyplula. „Myslíme si, že se na moři měla setkat s mateřskou lodí a převzít na palubu drogy, pravděpodobně kokain, které následně měla převézt zpátky do Španělska,“ řekl Pérez.

Podobná plavidla byla v minulosti objevena v Pacifiku a Atlantiku, zejména u pobřeží Střední a Jižní Ameriky. Jsou zřídka schopna se plně ponořit, píše The Guardian. V roce 2019 španělská policie zachytila podobné, ale až 20 metrů dlouhé plavidlo, a to poté, co v blízkosti města Galicia narazilo na mělčinu. Policie na palubě tehdy objevila až tři tuny kokainu.

Policie tento týden v rámci širší operace zabavila stovky kilogramů kokainu, hašiše a marihuany na různých místech Španělska. Během akce bezpečnostní složky zatkly až 52 lidí.

Španělská policie ve svém prohlášení uvedla, že do operace byly zapojeny i její protějšky v Kolumbii, USA, Velké Británii, Nizozemsku a Portugalsku. Účet španělské národní policie na Twitteru sdílel video z tiskové konference před zadrženým plavidlem.

„Představujeme první částečně ponorné plavidlo umístěné ve Španělsku, které bylo připraveno k přepravě drog. Zúčastnili jsme se rozsáhlé operace, která nám umožnila zadržet 52 členů výrobní a distribuční sítě drog,“ stojí na twitterovém účtu španělské národní policie.

Vyšetřování se spustilo po zjištění, že několik španělských společností dováží kokain z Jižní Ameriky a schovávají jej za legální produkty. Policisté také objevili několik podzemních laboratoří, zejména v oblasti Katalánska. Jedna z nich byla podle webu Deutsche Welle schopná vyprodukovat až 750 kilogramů kokainu měsíčně.

Vyšetřovatelé se domnívaljí, že skupina financovala dodávky kokainu tím, že nejprve prodávala marihuanu a hašiš.

Reklama

Doporučované