Hlavní obsah

Špičkový hokejový turnaj se vrací do Česka: Proč se bude MS hrát v Ostravě a Třinci?

Foto: Adolf Horsinka / iDNES.cz / Profimedia

Nejlepší mládežnický hokej míří do České republiky: Ostrava a Třinec budou příští rok hostit ostře sledované mistrovství světa juniorů.

Reklama

Už za pár dní odstartuje juniorské mistrovství světa ve Vancouveru, v České republice už se ale naplno rozjely přípravy na to další: Turnaj největších hokejových talentů a budoucích hvězd NHL bude příští rok hostit Ostrava a Třinec. „Naší prioritou je, aby to byl špičkový turnaj. A obě města mají pro podobnou událost vyhovující arény,” řekl generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Článek

Steven Stamkos, Brad Marchand, John Tavares, Claude Giroux, P. K. Subban, Drew Doughty...

Nenakousli jsme jistoty v nominaci kanadské reprezentace na příští Světový pohár nebo olympiádu s účastí hráčů NHL. Tohle je jen letmý výčet ze soupisky juniorského týmu Kanady z mistrovství světa do 20 let v České republice v roce 2008.

Je to naposled, co Češi nejprestižnější mládežnický event hostili. A vedle řady dnes již kanadských olympijských vítězů se tehdy v Pardubicích a Liberci představily i další hvězdy současného hokeje. Namátkou třeba gólman Sergej Bobrovskij, obránce Victor Hedman nebo za domácí Jakub Voráček.

Po dvanácti letech se Češi mohou na jeden z nejsledovanějších hokejových turnajů těšit znovu, už příští rok bude šampionát juniorů hostit Ostrava a Třinec.

„Naší prioritou je, aby to byla špičková akce. Věříme, že turnaj bude úspěšný. Sportovně, divácky i ekonomicky,” prohlásil dnes generální sekretář Českého hokeje Martin Urban, když svaz na tiskové konferenci ukázal logo a poskytl k turnaji první informace.

Kdekoho možná zaskočilo, že ostře sledovaný turnaj hostí Moravskoslezský kraj. Že domácí tým nebude hrát zápasy třeba ve vyprodané O2 areně. Výkonný výbor měl ale skrz volbu hostitelských arén jasno: „Šampionát dvacetiletých je trošku jiný, především ve financování. My chceme, aby to byla špičková akce. Na dospělém mistrovství 2015 jsme si nastavili vysokou laťku a tu chceme udržet. Hlavním důvodem, proč se bude hrát v Ostravě a Třinci, jsou vyhovující haly a taky podpora regionu,” řekl Urban.

Vyjádřeno čísly: Zatímco uspořádat mistrovství světa dospělých stálo hokejový svaz zhruba 600 milionů korun a na jeho konci počítal zisk bezmála půl miliardy, ze kterých bude svazová pokladna ještě hezkých pár let čerpat peníze, na juniorském mistrovství světa se v Česku příliš vydělat nedá. Tady se hraje hlavně o prestiž.

Náklady na uspořádání juniorského šampionátu Urban vyčíslil na 94 milionů korun, z velké části je bude krýt podpora municipalit a Třineckých železáren.

„Vážíme si podepsané dohody se zástupci Moravskoslezského kraje, který nám přispěje 15 miliony. Stejnou částkou přispěje i město Ostrava. Už jednáme o sponzorských penězích s Třineckými železárnami a o pomoc chceme určitě požádat i stát. Pokud všechny tyto prostředky získáme, upravíme i cenovou politiku vstupenek. Chceme, aby lidé měli o tenhle hokej zájem a na hokej přišli. Pokud ne, musí být Český hokej připraven uhradit případnou ztrátu,” řekl Urban.

Turnaj se bude v Ostravě a Třinci hrát od 26. prosince 2019 až do 5. ledna 2020. Složení obou pětičlenných základních skupin určí až umístění jednotlivých týmů na letošním mistrovství světa, které za pár dní odstartuje ve Vancouveru. Češi by ale tak jako tak měli hrát ve větší z arén, tedy v Ostravě. Ostravar Aréna – domácí stadion Vítkovic – s kapacitou 10 004 míst už ostatně hostila i poslední dva světové šampionáty dospělých.

Třinecká Werk Arena (5 200 míst), nejnovější a nejmodernější hokejový stadion v České republice, zažije na takhle vysoké mezinárodní úrovni premiéru .

„Ceny vstupenek ještě nastaveny nebyly, ale měly by se pohybovat v řádech stokorun. Prozatím počítáme s jednou kategorií vstupenek pro každou halu. Diskutujeme, jestli máme prodávat denní vstupenky, nebo vstupenky na jednotlivé zápasy. Fanoušky bych rád ujistil, že ceny chceme nastavit tak, aby byly dostupné,” zdůraznil Urban. Lístky se začnou prodávat na konci probíhající hokejové sezony.

Ústředním motivem loga turnaje se stal brankář Petr Mrázek a jeho gesto po vítězném zápase nad USA v roce 2012. „Chtěli jsme do loga dostat emoce a dynamiku. To gesto se nám strašně zalíbilo. Petr Mrázek je navíc rodákem z Ostravy a právě šampionát dvacítek výrazně ovlivnil jeho kariéru,” řekla šéfka organizačního výboru Markéta Štěrbová.

Česká republika dosud juniorské mistrovství světa hostila třikrát. V roce 1994 se hrálo v Ostravě a Frýdku-Místku, v roce 2002 šampionát hostily Pardubice a Hradec Králové. A naposledy v roce 2008 byly dějištěm turnaje Pardubice a Liberec.

Reklama

Související témata:

Doporučované