Hlavní obsah

Špindl slaví. Zahájil sezonu a finančníci mají zelenou na miliardový kolos

Foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Vizualizace nového obřího lyžařského komplexu ve Špindlerově Mlýně.

Reklama

Česko-slovenští miliardáři mají posvěcení od Ministerstva životního prostředí. V centru Krkonoš se začne kácet v lesích.

Článek

Český Aspen nebo krkonošský Svatý Mořic. Špindlerův Mlýn si vydobyl různá přízviska, která jej přirovnávají k světově proslulým horským střediskům. Špindl v rámci českého rybníčku přitahuje vedle sportovců i různé celebrity, smetánku a pražské finanční dravce, kteří si z malebného městečka v posledních letech vytvořili jakési detašované pracoviště. Nelze se tedy divit, že slavnostní zahájení nové lyžařské sezony tento víkend a s tím spojené mejdany bývají událostí, která vábí vlivné figury tuzemského podnikatelského světa.

„Je to společenská událost, pro sponzory a partnery. Je to takové mecheche, právě tam jedu,” vykládá slovenský miliardář Igor Rattaj, hlavní tvář společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která špindlerovskému skiareálu šéfuje. Při letošním zahájení nového lyžařského roku však Rattaj může slavit dvojnásob. Seznam zjistil, že Ministerstvo životního prostředí před měsícem dalo zelenou miliardovému projektu, za kterým Rattaj a spol. stojí. Jde o rozšíření a propojení špindlerovských skiarálů v jeden obří celek. V rámci tuzemských hor jde o ojedinělou akci, jejíž citlivost podtrhuje to, že výstavba se má odehrát v samém jádru Krkonošského národního parku (KRNAP).

+1

Lesy prořídnou

Rattaj Seznamu potvrdil, že ministerstvo kladně posoudilo vliv výstavby na životní prostředí (proces zvaný EIA). Informaci přinesl i deník E15 a server idnes.cz. Vyjednávání od poloviny roku 2017 probíhalo na několika úrovních, investoři zasedli u stolu se špindlerovskými politiky a úředníky, zástupci Královéhradeckého kraje a představiteli KRNAPu. „Mám radost, že mohu tuto informaci potvrdit. „Na začátku jsme museli vyřešit, jakým směrem se v celém projektu vydat. Bylo zapotřebí se sladit. Rozkreslili jsme několik variant, které se následně připomínkovaly. Na základě této přípravy jsme mohli začít jednat o konkrétním projektu, pro který jsme začali chystat proces EIA,” uvedl Rattaj v rozhovoru pro Seznam.

Jediný zádrhel podle něho nastal ve chvíli, když se na ministerstvu hledal člověk, který posouzení podepíše. Především kvůli tomu, o jak velký projekt z hlediska technického a stavebního ve Špindlu jde. „Kdyby vznikl nějaký problém, takový člověk by se stal politickým terčem. Napadaný by byl ten, kdo EIA podepsal. Pomalu půl roku se hledal odvážlivec,” komentuje s nadsázkou Rattaj.

Kladné stanovisko od Ministerstva životního prostředí posouvá projekt výrazně kupředu. Nyní finančníkům zbývá vyřídit stavební povolení. Pak budou moci kopnout do země. „To už by snad neměl být problém. I vzhledem k tomu, že máme již schválené i územní rozhodnutí,” míní Rattaj. Kdy přesně se chopí dělníci lopat a stroje se zakousnou do špindlerovského terénu, není zatím jasné. „Nechci se chlubit něčím, co není ještě vyřízené. Kdekdo do toho může ještě hodit vidle. Nechceme nic hrotit, ať se v klidu úřady ke všemu vyjádří a nestresují se. Samotná výstavba pak bude trvat dva roky. Kdyby vše klaplo, v novém areálu by se mohlo lyžovat za tři roky,” věří Rattaj.

Stavebním pracím budou předcházet úpravy lesů, které budou kvůli lanovkám a sjezdovkám pokáceny. „Kladné rozhodnutí od ministerstva nám umožňuje začít pracovat v lesích, které je potřeba nechat prořídnout. Jsou to pravidla, která stanovil KRNAP. Aby si stromy, jež zůstanou na okrajích sjezdovky, zvykly na novou situaci,” vysvětluje Rattaj, jehož TMR spravuje horská střediska i na Slovensku, v Polsku a nově i v Rakousku.

Pořádný „mostík” pro rolby

Vizualizace nového areálu, které má Seznam k dispozici, ukazují, že půjde o technicky náročnou a rozsáhlou stavbu. Parkovací dům se čtyřmi patry pojme zhruba 200 vozidel. Z horního patra se pak lyžaři mohou vypravit lanovkou již na kopec. „Stavebně náročné bude hlavně parkoviště, kde bude zároveň dolní stanice lanovky. Sjíždět se sem bude z jednotlivých sjezdovek po mostě, který bude muset být silný tak, aby po něm mohla jet i rolba. Žádný dřevěný mostík pro lyžaře,” doplňuje Rattaj.

Jeho cílem je přilákat turisty, kteří ve Špindlu zůstanou vícero dnů. Plná kapacita střediska je v současnosti kolem 7500 lyžařů, pronajímatelných hotelových lůžek ve městě je ale zhruba dvakrát tolik. „Máme spočítáno, že v novém areálu by se kapacita návštěvníků Špindlu měla zvýšit ročně o 100 tisíc lidí. Tím bychom se mohli dostat ročně na necelých 700 tisíc unikátních návštěvníků,” plánuje Rattaj. S penězi za skipas by se nemělo hýbat. Cena je už dnes závislá na množství lyžařů v daný den: čím více lidí na svahu, tím dražší. Rattaj usiluje, aby se počty lyžařů rozprostřely do více dnů, aby se nestávalo, že o víkendu praskají svahy ve švech.

Šíbři zaloví v kapse

Propojení špindlerovských lyžařských center nebude laciné. Cena se vyšplhá přes miliardu korun. „Výsledná cena bude záviset i na tom, jak se nám jednotlivé práce podaří vytendrovat. Kromě lanovek a svahů musíme vybudovat i nová zázemí pro restaurace a bistra,” líčí Rattaj.

Peníze na stůl položí akcionáři společnosti Melida, která špindlerovské lanovky a svahy provozuje. Manažersky pak za střediska zodpovídá Rattajova TMR. Slovenský finančník Seznamu rozkreslil, kdo všechno patří mezi vlastníky společnosti Melida. Jména jsou to zajímavá. „Naše společnost TMR vlastní v Melidě 25 procent akcií. Po 12,5 procenta drží Tomáš Hrdlička (podnikatel a lobbista, pozn. red.) a Roman Janoušek (lobbista, který má přerušený pobyt ve vězení, pozn. red.). Zbylých 50 procent je jakousi směsí akcionářů, ke kterým se bezostyšně hlásí například Martin Roman (bývalý šéf ČEZu, pozn. red.) či Michal Korecký (spolumajitel strojírenské skupiny Škoda Transportation, pozn. red.),” popisuje Rattaj.

Špindlerův Mlýn se v minulosti stal českým horským Toskánskem. Proslulé byly zejména večírky pražských šíbrů a kmotrů. Jeden takový se odehrál v zimě roku 2012, kdy fotografové zachytili bujarou oslavu, jíž se účastnili lobbisté Hrdlička a Janoušek, zařádit si přijel i syn expremiéra Mirka Topolánka. Jeden z pravidelných účastníků zahajovacích večírků, který si přál zůstat v anonymitě, Seznamu řekl, že v posledních letech se však účast na mejdanech proměnila. Jedním z důvodů je, že část někdejších VIP účastníků uvázla v problémech se zákonem. Lobbistu Marka Dalíka soud teprve před nedávnem propustil z vězení, Janoušek má pobyt za mřížemi přerušený. Jiní už se na takových akcích příliš promenovat nechtějí – jako třeba developer Luděk Sekyra, který se v posledních letech vrhnul na filantropii a sponzoring neziskovek.

To však neznamená, že by se vlivní ze Špindlu nadobro stáhli. Naopak zde budují a kupují luxusní vily. Jedna z nich říká „pane” spolumajiteli finanční skupiny Penta Marku Dospivovi, honosný dům zde staví i právník, u něhož se spekuluje, že hacienda ve skutečnosti bude patřit Janouškovi. Na chalupu do Špindlu jezdí současný šéf ČEZu Daniel Beneš, stejně jako jeho předchůdce Martin Roman. Ten však v poslední době tráví raději čas zejména v Londýně.

Reklama

Doporučované