Hlavní obsah

Špitály jsou prázdné, chtějí nás očipovat. Jak dezinformace ničí důvěru ve stát

Reportáž o lidech, kteří zpochybňují vládní opatření proti koronaviru. Čím argumentují?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě před skandálem ministra Romana Prymuly přivodil vládní chaos rozklad důvěry veřejnosti ve schopnost státních orgánů zvládnout koronavirovou krizi.

Článek

Přesně před týdnem na nedělní demonstraci proti vládním opatřením v boji proti šíření koronaviru se sešlo kolem 2,5 tisíce lidí. Několik stovek z nich, jak se později ukázalo, se chtělo hlavně porvat s policií, která na akci dohlížela. Cílem většiny účastníků ale bylo vyjádřit protest proti postupu vlády při řešení koronakrize.

„Přijeli jsme, protože se nám nelíbí situace nejen ve sportu, ale i v kultuře a jinde. Sami vidíte, že jsou tady hlavně fanoušci z celé ČR,“ říká muž ve středních letech z jižních Čech v metalovém tričku, který si nepřál uvést své jméno. Při hovoru si obličej chrání plastovým štítem, z nákazy infekcí ale strach nemá.

„Já ve své práci jezdím i po nemocnicích a vidím, že nejsou sice úplně prázdné, ale jedou normálně.“ Na dotaz, proč tedy vláda zavádí další a další restrikce, aby šíření viru omezila, muž tvrdí, že jde o zcela jiné zájmy. „Chtějí, abychom se všichni nechali vakcinovat. Chtějí nás očipovat a sledovat.“

Nedaleko od Staroměstského orloje stojí muž s mladou dívkou. Oba mají na tváři roušku z české vlajky a další prapor drží v rukou. „Jdeme se modlit za svobodu naší republiky. Není tady svobodná diskuze. Některé názory jsou umlčovány a druhé jsou vyzdvihovány. Myslím, že je důležité, aby tady byla diskuze odborníků a ne jen úzká skupina lidí, kteří prosazují svůj názor,“ tvrdí demonstrant. Ani on nechtěl prozradit své jméno.

Pouhé tři dny po demonstraci však vláda zpřísnila restrikce, zavřela různé typy obchodů a ještě více omezila pohyb na veřejnosti. Česko se v druhé polovině října dostalo na špičku celosvětového žebříčku v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel.

„Bohužel se ukazuje, že minimálně deset procent populace je natolik extremistických, že nejenže ta opatření nedodržují, ale spíše dělají vše pro to, aby to bylo jinak. A pak tady je dalších 20 procent populace, která je dodržují občas,“ uvedl ve středu při vyhlašování nových vládních opatření ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Důvěra veřejnosti ve schopnost státních orgánů se od jarní vlny epidemie dramaticky propadla. Podle mezinárodního průzkumu National Pandemic Alarm, který v Česku provádí agentury NMS Market Research, Nielsen Admosphere a STEM/MARK, se důvěra ve schopnost české vlády v září propadla na 40 procent. K podobným výsledkům dospěl i výzkum agentury SC&C.

„To se může promítnout do toho, jestli to považuji za velké riziko, jestli budu věřit opatřením, že mají smysl, jestli budu ochoten přijmout omezení. Zatímco na jaře to bylo centrálně tlačené a všichni jeli podle stejných not, teď už jsou ty noty různé a podle toho se lidé chovají,“ říká ředitelka výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová.

Petici podepsalo 70 tisíc lidí

Vedle zmatené komunikace vlády, vyhlašování a následného rušení opatření i popírání vážnosti situace mají zásadní dopad na důvěru veřejnosti také hojně medializovaná vyjádření lékařů a dalších medicínských autorit, které veřejně vystupují proti vládním snahám o omezení nákazy. Počátkem října své názory vyjádřily v takzvané petici lékařů, kteří za mnohem větší nebezpečí považují drastická vládní opatření než samotnou nemoc covid-19.

„Probíhá tady obrovské strašení, vzbuzování frustrace a deprese, ale ta data rozhodně nejsou přesná. My voláme i po tom, aby se všechny tyto metodiky rozkryly, aby se ukázala struktura těch dat. Stejně tak je to s úmrtími,“ tvrdí jeden z autorů petice, konzultant a veterinární lékař Jiří Urbánek.

Vládní čísla jsou podle autorů petice nepřesná a o skutečné situaci vypovídají jen málo. Petice proto doporučuje vládě, aby upustila od dalších restrikcí a roušky zavedla jen tam, kde to situace jednoznačně vyžaduje. Názory obsažené v petici - kterou dosud podpořilo přes 70 tisíc lidí - odmítli nejen představitelé vlády, ale také šéfové lékařských fakult a další experti.

„Nedbejte na rady různých ‚odborníků‘, kteří zlehčují nebezpečí, o kterém často sami nic nevědí. Těmto lidem, kteří nenesou žádnou zodpovědnost, většinou nejde o nic jiného než o mediální pozornost,“ říká šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Důsledky jsou už však zcela patrné.

Podle zmíněného průzkumu National Pandemic Alarm nesouhlasí 9 procent dotazovaných s vládními opatřeními a 26 procent respondentů je dodržuje jen kvůli hrozícím trestům. „Existuje skupina lidí, která říká, že s těmi opatřeními souhlasí jen částečně, ale že je bude dodržovat primárně z důvodu obavy před sankcemi. Tato skupina je relativně velká,“ popisuje ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček.

Tento díl publicistické série My, odhaluje myšlenky těch, kteří z principu odmítají roušky. Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované