Hlavní obsah

Spojenci v dezinformacích o pandemii. Čína a Rusko je vypouštějí do světa

Svět bez obalu: Čína i Rusko podle expertů používají lži a dezinformace k vylepšení veřejného mínění skrze svou údajnou pomoc.Video: Milan Šíma

 

Reklama

S nástupem světové pandemie začaly na internetu kolovat různé polopravdy o původu koronaviru. Většina z nich pochází z Ruska nebo Číny.

Článek

Podle expertů obě země útočí na světové veřejné mínění skrze svou údajnou pomoc světu - a často přitom používají lži a dezinformace.

„Dělají z toho velkou slávu, ačkoliv je čínská pomoc jen velmi omezená. A neviděl jsem nic, co by bylo něčím jako poděkováním za mnohem významnější pomoc, kterou dostali Číňané od Evropské unie,“ vyjádřil se k čínské pomoci například bývalý švédský premiér a nyní diplomat Carl Bildt.

Ruská soukromá televize zase zveřejnila video, kde si podle ní italští občané pouštěli hlasitě ruskou hymnu jako spontánní vyjádření vděčnosti za pomoc. Britská BBC ale zjistila, že hudbu ve skutečnosti pouštěla Italka, jejíž nevlastní dcera pracuje pro prokremelský web, který se jmenuje Denní bouře.

Ani Čína nezůstává pozadu. Tamní úředníci zveřejnili video, jež údajně ukazuje Italy, kteří tleskají Číně za poslání zdravotnické pomoci. Italský web, který se zabývá ověřováním zpráv zjistil, že se ve skutečnosti jedná o italské občany, kteří tleskají svým vlastním zdravotníkům. Čínská hymna, která je ve videu slyšet, tam byla dodána až později.

Obě země také vypouštějí konspirativní teorie, jež mají očernit Západ a především Spojené státy. Příkladem je mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Zhao Lijian, který sdílel na svém Twitteru článek s názvem „Covid-19: Další důkazy, že virus vznikl v USA“. Čínský velvyslanec v Jižní Africe následně článek také sdílel. Následovaly další ambasády v Botswaně, Íránu, Francii, Pákistánu, Německu a mnoha dalších zemích. Tato konspirační a nepodložená teorie byla už dříve zveřejněna ruskými státními médii.

„Přikláním se k tomu, že to je buď práce amerických tajných služeb, nebo amerických mezinárodních farmaceutických korporací, které chtěly jen vydělat peníze. Stejně jako to udělaly během ptačí chřipky, prasečí chřipky nebo epidemií SARS,“ říká ruský expert na viry ve státní televizi. Po této reportáži, která byla zveřejněna v lednu, se rychle objevily její verze v arabštině a španělštině.

Šéf evropské zahraniční politiky Josep Borrell nedávno uvedl, že pandemie teď přešla do globální bitvy o ten „správný příběh“.

Podívejte se na další podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované