Hlavní obsah

Spojené státy oficiálně opouštějí Světovou zdravotnickou organizaci

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

Reklama

Spojené státy oficiálně opustily Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Uvádí to agentury DPA a AFP s odkazem na vyjádření vysokých amerických činitelů.

Článek

Demokratický senátor Bob Menendez rovněž na Twitteru napsal, že prezident o kroku již informoval Kongres. Trump na WHO, která je jednou z agentur OSN, v posledních měsících opakovaně útočil, obviňoval ji z přílišné náklonnosti vůči Číně a tvrdil, že špatně zvládla reakci na pandemii covid-19.

Donald Trump oznámil ukončení spolupráce Spojených států se Světovou zdravotnickou organizací 25. května. Na mimořádně svolané tiskové konferenci rovněž uvedl, že Spojené státy své prostředky původně určené této organizaci věnují na jiné globální zdravotnické účely. Trump v souvislosti s tímto krokem WHO opětovně obvinil, že je pod vlivem Číny.

Mezi oběma zeměmi, Čínou a USA, pravidelně probíhaly slovní přestřelky a vzájemné obviňování. Čínský ministr zahraniční Wang I v květnu prohlásil, že se Washington „zdá být infikován politickým virem“, který obě země dohnal na pokraj nové studené války. Odpověď Spojených států byla poetičtější o něco méně. Nechyběla silná obviňování a ani historická přirovnání. Podle Bílého domu se údajné utajování šíření koronaviru z Číny „do historie zapíše stejně jako Černobyl“.

Poradce po národní bezpečnost Donalda Trumpa Robert O'Brien zase v diskusních televizních pořadech prohlásil, že Peking podal na začátku roku Světové zdravotnické organizaci (WHO) „nepravdivé informace“, v důsledku čehož přišlo „mnoho, mnoho tisíc Američanů i lidí po celém světě o život“. A není sám, kdo na účet Číny naložil. Viceprezident Mike Pence pro Breitbart News prohlásil, že Čína „stáhla svět dolů“ a Světová zdravotnická organizace je jejím „ochotným partnerem při zamlčování životně důležitých informací o koronaviru“.

Reklama

Doporučované