Hlavní obsah

Čína vrací úder. Pokusila se odvrátit všech „24 lží“ Spojených států

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Virus nepochází z laboratoře, Číňané nejedí netopýry, Peking netajil počty mrtvých a Li Wen-liang nebyl žádný whistleblower. Toto a mnohem víc se dočtete v nejnovějším pokusu pekingské vlády očistit se od „lží“ Spojených států.

Článek

Je to tady, provokativní chování Spojených států vůči Číně dostalo odpověď. Písemnou. Čínská vláda si dala práci s vypracováním článku o 11 tisících slovech, ve kterém bod po bodu údajně vyvrací a odvrací to, co nazvala amerických „24 lží“.

„Covid-19 je ‚čínský virus‘ nebo ‚wuchanský virus‘.“

„WHO dala jasně najevo, že pojmenování nemoci by nemělo být spojováno s konkrétní zemí nebo místem.“

Článek zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí na svém webu v sobotu. Tentýž text o den později publikovala i čínská státní agentura Sin-chua a sdílela ho na svém Twitteru. Zdlouhavé vyvracení 24 „nesmyslných obviňování a lží“ je posledním pokusem Pekingu obhájit svůj úhel pohledu a odmítnout odpovědnost na rozšíření nákazy do celého světa.

„Virus byl vytvořen Wuchanským institutem virologie.“

„Všechny dostupné důkazy ukazují, že SARS-CoV-2 je přirozeného původu, nikoliv umělého.“

Spojené státy v posledních týdnech ofenzivní rétoriku vůči Číně ještě znásobily. Obvinily ji ze zadržování důležitých informací, z manipulace s daty o obětech i z hromadění zdravotnické materiálu. A zašly ještě dál. Americký prezident Donald Trump a ministr zahraničních věcí Mike Pompeo bez uvedení důkazů prohlásili, že virus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu, prvním známém místě výskytu nového koronaviru.

„Covid-19 byl způsoben náhodným únikem z virologického institutu ve Wu-chanu (WIV).“

„Wuchanská národní laboratoř biologické bezpečnosti (Wuhan P4 Laboratory) je vládní program spolupráce mezi Čínou a Francií. Ústav nemá kompetenci navrhnout nebo syntetizovat nový koronavirus a v ústavu neexistují žádné důkazy o úniku patogenů nebo infekcích.“

Peking tvrzení odmítl a obvinil Trumpovu vládu, že se tímto postojem snaží odklonit pozornost od vlastní neschopnosti zastavit šíření nákazy a že Trumpovi jde jenom o nahnání politických bodů před prezidentskými volbami.

Víkendový text „24 lží“ začíná Čína narážkou na Abrahama Lincolna, 16. prezidenta Spojených států. „Jak řekl Lincoln, některým lidem můžete lhát, můžete lhát všem, ale nemůžete jim lhát pořád. Lži se vypařují ve světle pravdy. Je na čase nechat fakta mluvit sama za sebe. Odhalovat pravdu budeme i nadále, kdykoli se objeví nové lži.“

A po moudrém citátu to začíná. Rozbor každého Číně nepohodlného tvrzení za podpory mediálních zdrojů, vědeckých studií i prohlášení Světové zdravotnické organizace.

„Koronavirem se Číňané nakazili kvůli pojídání netopýrů.“

„Netopýři nikdy nebyli součástí čínské kuchyně.“

„Být první, kdo výskyt viru ohlásí, neznamená být původcem. Původ viru ve skutečnosti identifikován ještě není,“ zdůrazňují v článku opakovaně čínští úředníci i státní média. Vyvrací také teorie, že by byl virus vytvořen na Wuchanském institutu virologie, odkud by náhodně unikl.

Právě kvůli rozšíření nemoci do celého světa čelí Peking mezinárodní kritice za potlačování životně důležitého informování dřív než za pět dvanáct, které mohlo snížit jeho následky.

Čína nabídla i vlastní časovou osu šíření, která se podle ní jeví jako „otevřený, transparentní a odpovědný“ způsob poskytování „včasných informací“ světu. Článek nicméně opomíjí přiznání starosty Wu-chanu z 27. ledna. Tehdy během rozhovoru pro CCTV prohlásil, že informace o koronaviru bohužel nebyly „zveřejněny včas“. Starosta Čou Sien-wang se odvolal na čínské zákony, podle kterých o infekčních nemocech musela nejdřív místní vláda ohlásit problém vnitrostátním zdravotnickým úřadům a až poté získat souhlas Státní rady se zveřejněním informace.

„Revize počtu nemocných a mrtvých ve Wu-chanu dokazuje, že Čína v počátečních dnech pandemie velký počet vlastních případů tajila.“

„Revize dat Wu-chanem je běžnou mezinárodní praxí. Ve skutečnosti to dokazuje, že Čína je otevřená, transparentní a odpovědná.“

Došlo i na jméno mučedníka Li Wen-lianga, wuchanského lékaře, který se pokusil zalarmovat okolí už na konci prosince. Za to byl ale policisty pokárán a umlčen za „šíření nepravdy“. Sám se od jednoho ze svých pacientů nakazil a na začátku února zemřel. Jeho whistleblowerský čin ale Čína vysvětluje tak, že nešlo o žádné „oznámení“. Li Wen-liang měl sám být členem komunistické strany a jeho mučednickou smrt i Čína považuje za „národní model zdravotnického pracovníka v boji proti covid-19“.

„Čína zatkla lékaře a whistleblowera Li Wen-lianga, aby utajila šíření viru.“

„Lékař Li Wen-liang nebyl whistleblower a nebyl zatčen.“

„Označovat Li Wen-lianga jako ‚protirežimního hrdinu‘ je vůči němu i jeho rodině velmi neuctivé. Je to čistě politická manipulace postrádající slušnost,“ uvádí dál článek. Po jeho smrti vláda zahájila týdenní vyšetřování, stáhla pokárání, které mu udělila, a naopak obvinila místního policejního důstojníka za nezvládnutí případu. I to si na čínských sociálních sítích vysloužilo kritiku komunistické vlády.

Peking odmítl i obvinění ze šíření dezinformací o covid-19. Čína je podle něj sama „obětí dezinformací ze strany amerických politiků, vědců a médií, která jsou vůči Číně nepřátelská“. Opět ale Číňané opomněli zmínit výrok svého ministra zahraničí Čao Li-ťiena, který v březnu propagoval nepodloženou teorii spiknutí. Na Twitteru prohlašoval, že virus mohl být do Číny přivezen americkou armádou.

Reklama

Doporučované