Hlavní obsah

Spojené státy vyhostily zřejmě posledního žijícího příslušníka SS, je mu 94 let

Foto: neznámý

Palij zatajil imigračním úřadům svůj podíl na holakaustu.

Reklama

Bývalý příslušník jednotek SS Jakiv Palij byl deportován ze Spojených států. Imigračním úřadům totiž kdysi zatajil svůj podíl na holokaustu. Pětadevadesátiletý muž míří do Německa, kde zřejmě unikne trestu, chybí proti němu totiž dostatek důkazů.

Článek

Bílý dům oznámil deportaci 94letého nacisty zpět do Německa. Jakiv Palij byl deportován v úterý ráno, rozhodnutí o jeho vyhoštění přitom padlo už před čtrnácti lety.

Palij po válce americkým imigračním úřadům zatajil svůj podíl na masakru vězňů v nacistickém koncentračním táboře u polské vesnice Trawniki.

Tábor sloužil během druhé světové války mimo jiné jako vězení pro zajatce z východní fronty, z nichž někteří vstoupili dobrovolně do jednotek SS. Tyto jednotky procházely v Trawnikách základním výcvikem.

Od roku 1942 zde navíc pracovali židovští vězni. Výcvik jednotek SS zahrnoval i bití a zabíjení těchto vězňů. Všichni židovští vězni byli postříleni při likvidaci tábora před postupující východní frontou.

Palij zatajil svůj podíl na holakaustu. Do Spojených států se dostal jako údajný dělník a zemědělec. Soudy o jeho deportaci rozhodly už v roce 2004, dalších čtrnáct let ale mohl žít ve svém době ve čtvrti Queens v New Yorku, protože ho žádná země nechtěla přijmout.

Palijův další osud je nejasný. Žalobce už dříve uvedl, že pro jeho odsouzení schází dostatek důkazů.

Reklama

Doporučované