Hlavní obsah

Společnost Imoba vrátila 50milionovou dotaci na Čapí hnízdo

Foto: Seznam Zprávy

Farma Čapí hnízdo.

Reklama

O vrácení dotace informoval středočeský dotační úřad.

Článek

Společnost Imoba patřící do holdingu Agrofert vrátila středočeskému dotačnímu úřadu téměř padesátimilionovu dotaci na farmu Čapí hnízdo.

Učinila tak den poté, co úřad schválil dohodu o vrácení, přičemž v ní stanovil lhůtu pěti dní.

Kvůli dotaci je pro podezření z dotačního podvodu stíhán premiér Andrej Babiš, jeho další blízcí příbuzní a manažeři z holdingu Agrofert.

Vrácení dotace oznámil v tiskové zprávě dotační úřad ve středních Čechách.

„Část dotace ve výši 46 213 236,80 koruny bude úřadem regionální rady vrácena do státního rozpočtu a zbývající část ve výši 3 747 019,20 koruny Středočeskému kraji,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamil Munia.

Firma měla na vrácení dotace od podpisu dohody pět dní.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka ve čtvrtek uvedl, že firma dotaci dobrovolně vrací proto, že podle ní nelze očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu.

„Není nám známo, že by doposud jakýkoli orgán autoritativně konstatoval, že by dotace byla udělena a čerpána neoprávněně. K dobrovolnému vrácení přistupujeme zejména proto, že nelze v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem,“ uvedl Hanzelka pro ČTK.

Do dohody o vrácení dotace pak Imoba prosadila sdělení, že podmínky přidělení dotace neporušila.

Zprávu, ve které Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zkraje tohoto roku konstatoval, že dotace byla získaná podvodně, pak označuje Imoba jako nepoužitelný důkaz podle judikatury Ústavního soudu.

Reklama

Doporučované