Hlavní obsah

Společnosti Lego poprvé po 13 letech klesly tržby, vyrobila příliš mnoho kostiček

Dánská firma Lego není spokojena s loňskými ekonomickými výsledky.Video: Reuters

 

Reklama

Firma podle analytiků čelí největší zkoušce od přelomu let 2003 a 2004, kdy se přiblížila finančnímu kolapsu.

Článek

Dánskému výrobci hraček Lego v loňském roce poprvé po 13 letech klesly tržby, hlavním důvodem je situace na maloobchodních trzích v Severní Americe a Evropě. Tržby klesly o osm procent na 35 miliard dánských korun (119,4 miliardy Kč). Provozní zisk se pak snížil o 17 procent na 10,4 miliardy, uvedla firma.

Důvodem poklesu tržeb je podle mluvčí firmy fakt, že společnost Lego v loňském roce vyrobila příliš mnoho kostiček, které se hromadily ve skladech a v obchodech. Kvůli tomu, že jsou výrobci hraček nuceni pořád přicházet s novým zbožím, musela dánská firma skladové zásoby levně vyprodat.

„Rok 2017 byl náročný a celkově nejsme s finančními výsledky spokojeni,“ uvedl generální ředitel společnosti Niels B. Christiansen. Ke konci roku se však výkon firmy začal zlepšovat.

Výsledky podle analytiků naznačují, že Lego teď čelí největší zkoušce od období let 2003 až 2004, kdy se firma přiblížila finančnímu kolapsu. Navzdory poklesu však společnost Lego stále patří mezi nejziskovější výrobce hraček a letos je jejím cílem stabilizace podnikání.

Firma nedávno uvedla, že bude používat pro své kostičky plast vyrobený z cukrové třtiny. Nové kostičky se ve stavebnicích objeví už letos. Rozhodnutí je součástí slibu společnosti, že bude používat do roku 2030 ve svých výrobcích a obalech udržitelný materiál.

Změna se bude zatím týkat kostiček představujících stromy a rostliny vyrobené z polyetylenu. Nově bude použit etanol pocházející z cukrové třtiny. Polyetylenové kostičky mají na celkové produkci kostek Lego podíl jedno až dvě procenta. Kostky se vyrábějí převážně z akrylonitril-butadien-styrenu, který pochází z ropy.

Společnost Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen. Firmu pojmenoval podle dánských slov „leg godt“, což znamená „hezky si hrajte“. Christiansenovi jsou nyní nejbohatší dánskou rodinou a společnost Lego patří mezi největší výrobce hraček na světě.

Jeden z výrobních závodů společnosti Lego je ve středočeském Kladně, provoz zde byl zahájen v roce 2000. V kladenském závodě se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí. Další výrobní závody má firma v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně.

Reklama

Doporučované