Hlavní obsah

Spoluvězni z Navalného radost nemají. Co ho čeká v trestanecké kolonii?

Foto: Profimedia.cz

Navalnému věnují svůj čas i umělci. Dílo Harryho Greba.

Reklama

Nápravné zařízení v Pokrově je „červená zóna“, kde fungují přísná pravidla, fyzická práce i tresty a vojenský dril. Na pobyt ve vězení, kde si svůj trest nově odpykává Alexej Navalnyj, vzpomíná bývalý vězeň.

Článek

Ruského opozičníka Alexeje Navalného po přežití vlastní otravy čeká další výzva – dva a půl roku v nápravném zařízení ve Vladimirské oblasti, asi 100 kilometrů východně od ruského hlavního města. Tam ho ve čtvrtek přepravili z moskevské vězeňské cely a podle Alexeje Melnikova, tajemníka moskevské komise pro civilní dohled, Navalnyj nejdřív podstoupí karanténu a až poté se dočká umístění v kolonii. O jeho eskortování na jiné místo už minulý týden informovala Navalného právnička Olga Michajlovová. Doposud však nebylo jasné, kde a co ho vlastně čeká.

Mlácení chodidel

Nápravné zařízení v Pokrově je klasifikováno jako „červená zóna“. Vězeňská správa zde kontroluje všechny aspekty života. „Je to tvrdý trestanecký tábor s velmi přísnými pravidly, mírně řečeno,“ uvedla pro média Eva Merkačeva, členka občanské kontrolní skupiny pro vězeňský systém. Trestanci jsou v Pokrově ubytováni v kasárnách.

Na tomto místě strávil rok a půl i opoziční aktivista Konstantin Kotov. I po svém propuštění vzpomíná, že byl neustále zastrašován. Čelil opakovaným trestům za cokoli, co dozorci označili za porušení předpisů – zmiňuje například nepozdravení kolemjdoucí stráže nebo půjčování rukavic od ostatních vězňů, protože ty, které mu posílala rodina, nikdy nedorazily. Na pravidelném pořádku byla také samotka.

„Alexej to bude mít velmi těžké,“ řekl Kotov. „Správa udržuje přehled o každém vašem pohybu.“ Kotovův případ byl poměrně na očích, a tak proti němu nebylo používáno násilí. Přesto se „hned od prvního dne dostal pod extrémní psychický nátlak“ a ze zkušenosti ví, že se v kolonii praktikuje mučení a bití.

„Někoho třeba sebrali do místnosti, odšroubovali nohu stolu a začali jí bít do chodidel. Toho se účastní i odsouzení spolupracující se správou. Slyšel jsem také o vyhrožování sexuálním násilím vůči jiným odsouzeným,“ říká Kotov pro Open Media.

„Zpočátku se ocitnete v takzvaném karanténním oddělení, v této kolonii se používá k utlačení člověka. Vyhnali nás za jakéhokoliv počasí ven a učili jsme se správně zdravit,“ vzpomíná Kotov. „Když se objevil dozorce, musel jsem se představit, říct, kdo jsem, za co jsem odsouzený, kdy jsem se narodil, kdy mi končí trest, celý den pořád dokola.“ Podle Kotova všichni nově příchozí dostanou do ruky koště a pod kamerou musí odsouzený mimo jiné prohlásit, že souhlasí s prací na zlepšení území.

Političtí vězni, mezi které patřil i Kotov, jsou dle slov jeho právničky Marie Ejsmontové v absolutní izolaci. Navštěvovat Kotova pro ni prý bylo velice těžké. „Nikde jinde jsem nečekala pět až šest hodin, než mě pustí ke klientovi,“ vzpomíná Ejsmontová a dodává, že se po roce 2019 situace v kolonii o něco zlepšila po jmenování nového šéfa kolonie. Případy ponižování fyzickou silou podle ní značně ustaly. „Kdybych ale byla vězeňskou službou a chtěla bych Navalného život učinit co nejpekelnějším, poslala bych ho přesně do tohoto tábora,“ uvedla Ejsmontová.

Překvapení i naštvaní spoluvězni

Po transportu Alexeje Navalného i dalších vězňů do Pokrovské oblasti č. 2 byli překvapení zejména stávající obyvatelé nápravného nařízení. Ani jeden z nováčků po příjezdu neschytal obvyklou ránu.

Ruslan Vachanov z Nadace Русь Сидящая (Rusko za mřížemi) pro Open Media uvedl, že se koloniální policisté 27. února neobvykle přísně drželi vnitřních předpisů. Jindy je „přijímací ceremoniál“ do vězení zahájen prvním úderem, hned jak nováčci vystoupí z antonu a zamíří na prohlídku. Vězni z přítomnosti slavného politika podle Vachanova nadšení nejsou. Mají strach, že zajetá pravidla, ve kterých po čase odseděných trestů umí chodit, se nyní kvůli Navalnému změní a zpřísní.

Televize a minimum spánku

Podle Kotova je v průmyslové zóně šicí výroba, dřevozpracující průmysl, lakovna a montážní dílna. „Probíhají tam i terénní práce – jednou nebo dvakrát týdně zametáte tyto cesty. V zimě odstraňujete sníh, v létě zaléváte květiny. Zbytek času sledujete televizi. Neustále jsme sledovali televizi – federální kanály, hudební kanály, po celý den, oddíl sedí ve spořádané místnosti a pod dohledem sanitářů sleduje televizi. Nemůžete spát, zavřít oči, jste okamžitě rozptýlení a nuceni sledovat televizi, i když se ve skutečnosti nechcete nutit,“ popisuje Kotov.

I Američan Paul Whelan, který byl uvězněn za špionáž, si koncem loňského roku stěžoval, že ho dozorci vězení v noci schválně probouzeli každé dvě hodiny. V této kolonii si odpykával trest například i ruský nacionalista Dmitrij Djomuškin, odsouzený za extremismus.

Šéf ruské vězeňské služby Alexander Kalašnikov pro agenturu Tass řekl, že Navalného „zdraví nebo život“ ve vězení „v ohrožení nejsou“.

Navalnému, který je považován za hlavního soupeře prezidenta Vladimira Putina na ruské scéně, tento měsíc soud změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. S odvoláním obhajoba neuspěla a opoziční představitel si má odpykat přibližně 2,5 roku. Nepodmíněný trest mu byl uložen kvůli porušení pravidel dřívějšího podmíněného trestu, a to v souvislosti s jeho pobytem v Německu, kde se léčil po loňské otravě nervově paralytickou látkou.

Vinu na jeho pokusu o otravu podle západních vlád nese i Kreml, ruské úřady však jakékoli přičinění popírají. S odvoláním na obavy o jeho bezpečnost ve vězení vyzval Evropský soud pro lidská práva v polovině února k Navalného propuštění. Ruští úředníci tuto žádost zamítli.

Navalnyj byl před lety odsouzen za zpronevěru, ale tvrdí, že verdikt ruského soudu byl politicky motivován a že Evropský soud pro lidská práva shledal, že byl odsouzen nespravedlivě, za což mu Rusko již vyplatilo odškodnění.

Symbolický neúspěch utrpěl Navalnyj i poté, co organizace Amnesty International zrušila jeho status „vězně svědomí“ a prohlásila jeho údajně „antiimigrantskou rétoriku“ ze začátku jeho kariéry jako „šíření nenávisti“. Jeho spojenci tento krok odsoudili a prohlásili, že Amnesty se stala obětí kampaně prokremelských sil. Skupina pro mezinárodní práva to popřela.

Navalného zatčení v polovině ledna, kdy se vrátil do Ruska, vyprovokovalo největší protikremelské protesty za poslední roky. Útok na Putinova kritika odsoudila Evropská unie i Spojené státy a zvažují uvalení sankcí, resp. některé už i unijní ministři zahraničí podpořili. Ruské orgány proti demonstrantům podnikly tvrdé kroky. Za minulý měsíc zadržely více než 11 000 lidí a daly se do stíhání Navalného klíčových spojenců.

Reklama

Doporučované