Hlavní obsah

Na Hutku se rozdávaly vstupenky. Nikoli však na koncert, ale k soudu

Jaroslav Hutka (vlevo) u Obvodního soudu pro Prahu 2.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spor někdejších disidentů řeší soudci. Zemanův přítel Karel Srp žaluje písničkáře Jaroslava Hutku.

Článek

U Obvodního soudu pro Prahu 2 se v pátek začal řešit případ, v němž na obou stranách stojí někdejší disidenti.

Karel Srp, přítel prezidenta Miloše Zemana, žaluje Jaroslava Hutku. Písničkář veřejně řekl, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti.

Spor začal skoro před dvěma lety, když chtěl prezident šéfa Jazzové sekce Karla Srpa jmenovat do Etické komise České republiky. Ta mimo jiné odpůrcům minulého režimu přiznává status bojovníků proti komunismu.

Řada lidí včetně Hutky tehdy na možnou spolupráci Srpa s StB upozornila. Hutka pak na svém profilu na Facebooku napsal: „Mám ve svém estébáckém spise od Karla Srpa na sebe čtyři udání. StB o mně neměla moc informací. On jim je pečlivě doplnil.“

Karel Srp nakonec do Etické komise jmenován nebyl. Jeho jmenování odmítl podepsat premiér Bohuslav Sobotka. Srp ale podal na Hutku žalobu.

Srp argumentuje především tím, že už v roce 2000 vyhrál spor s Ministerstvem vnitra. Soud tehdy konstatoval, že ho StB jako agenta evidovala neoprávněně.

K dispozici tehdy byla pouze kopie vázacího aktu, kterou soud nepokládal za dostatečný důkaz. Na kopii nebylo možné ověřit Srpův podpis.

V roce 2007 ale stát zpřístupnil archiv Státní bezpečnosti. A v něm jsou podle odborníků k nalezení téměř tři stovky udání napsaných Karlem Srpem. Právě z těchto údajů vychází i písničkář Jaroslav Hutka. Kromě něho měl Srp posílat StB informace také třeba o Vlastimilu Třešňákovi.

„To, co žalovaný (Hutka) uvedl, není pravda,“ řekl soudu Srpův právní zástupce Adam Černý. „Žalobce (Srp) je velmi velkorysý v tom, že požaduje pouze omluvu, a nikoliv zadostiučinění,“ dodal.

„Máme dost důkazů o tom, že výroky, které pan Hutka učinil o tom, že pan Srp udával StB, jsou pravdivé a přiléhavé. Žalobce by si měl uvědomit, jak se choval v minulosti,“ reagoval Hutkův právník Jaroslav Svejkovský.

Aby mohl soud ve sporu Srpa s Hutkou rozhodnout, bude nejspíš muset výše uvedené archivní dokumenty zkoumat.

Soud v pátek případ odročil, termín, kdy bude pokračovat, nebyl určen.

Reklama

Související témata:

Doporučované