Hlavní obsah

Spor o Hlavní nádraží vrcholí. Italové opravili jen to, co vynáší, tvrdí ministr

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministr dopravy Dan Ťok o situaci na Hlavním nádraží v Praze (video: Anita Baselová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Správa železniční dopravní cesty převzala správu pražského Hlavního nádraží bez přítomnosti zástupců Grandi Stazioni, podle ministra dopravy Dana Ťoka si Italové uvědomují, že udělali chybu.

Článek

Vlaky jezdí, ve stáncích se prodává občerstvení, rušno jako každé pondělní ráno. Spor o pražské Hlavní nádraží není na první pohled viditelný, ale přesto už dospěl do svého prozatímního finále.

Zástupci italské společnosti Grandi Stazioni se ráno nedostavili k předání nejdůležitějšího vlakového dopravního uzlu. Argumentaci státu, že jejich smlouva na pronájem Hlavního nádraží po 13 letech vypršela, neuznávají. Spor tak jistě skončí u soudu.

Symbolický klíč od nádraží dostal od ministra dopravy Dana Ťoka šéf servisní společnosti ISS Jan Boháček. Ťok zdůraznil, že smlouva italské společnosti nebyla vypovězena, ale vypršela. To může být důležité pro příští právní argumentaci u předpokládaného soudu.

Smlouva mezi italskou firmou a státními Českými drahami byla podepsána na 10 let a o další tři roky prodloužena. Ťok tvrdí, že další prodloužení ze zákona není možné. Grandi Stazioni to odmítá a trvá na tom, že nájemní smlouva dál platí. Představitelé firmy ale nedorazili ani v neděli, ani v pondělí na schůzku se zástupci státu.

Italská společnost opravila jen vnitřek budovy a Fantovu kavárnu - tedy prostory, které podle Ťoka nejvíce vynášejí peníze. Vnějšek budovy, jehož části jsou kulturní památkou, zůstal neopravený.

Grandi Stazioni nechalo kulturní památky chátrat dál.

Ťok očekává, že se firma Grandi Stazioni bude chtít soudit, ačkoliv by uvítal mimosoudní dohodu. Určitě ale nevidí problém v tom, aby firmě stát proplatil to, co do budovy zainvestovala.

Společnost Grandi Stazioni už dříve uvedla, že bude po státu požadovat 1,2 miliardy korun za ušlý zisk a výdaje na rekonstrukci budovy.

Ministr Ťok i generální ředitel SŽDC Pavel Surý zdůraznili, že cestující by neměli žádné komplikace zaznamenat. Provoz na Hlavním nádraží funguje jako obvykle - včetně všech obchodů, restaurací i zařízení. Nájemci by měli mít podepsané už nové smlouvy s majitelem nádraží Správou železniční dopravní cesty.

Reklama

Doporučované