Hlavní obsah

Spor o krvavé petrodolary. Změní se zásadně poměr sil v Premier League?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Někteří fanoušci Newcastlu přivítali změnu majitele svého klubu svérázným způsobem.

Reklama

Článek

Potečou do Premier League další petrodolary, navíc poněkud zbarvené krví odpůrců režimu? Převzetí Newcastlu Veřejným investičním fondem Saúdské Arábie budí ve fotbalovém světě prudké vášně! Podcast Angličan jde transakci na dřeň.

Premier League, nejsledovanější fotbalová liga na světě, eviduje dalšího majitele klubu, který pochází ze země s nízkými demokratickými standardy. Řeč je o kontroverzním nákupu 80 procent akcií Newcastlu United saúdskoarabským Veřejným investičním fondem (PIF), v jehož čele stojí faktický vládce Saúdské Arábie, korunní princ Muhammad bin Salmán. Obchod kritizovala vedle mnohých fotbalových fanoušků a expertů i organizace na ochranu lidských práv Amnesty International nebo katarská televizní společnost beIN Sports.

Oficiální převzetí Newcastlu, které klub oznámil 7. října, ukončilo 14letou éru nenáviděného majitele klubu Mikea Ashleyho, během níž tento tradiční klub dokonce dvakrát sestoupil do anglické Championship, tedy druhé nejvyšší soutěže.

„Když jsem se o tom převzetí dozvěděl, pomyslel jsem si, že pro fanoušky Newcastlu tedy definitivně končí ta frustrující éra pod Ashleym. Soudě dle spontánních oslav v ulicích města, represivní saúdskoarabský režim místní fanoušky evidentně v dané fázi vyloženě netíží. Podle mě slavili vyloženě odchod Mikea Ashleyho a dál teď prostě nehledí. Nicméně faktem je, že otazníků stran nového majitele je hned celá řada,“ říká Karel Häring, autor magazínu Football Club.

„V Newcastlu si oddechli. Nadvládu nepopulárního Ashleyho bych připodobnil ke scénáři, ve kterém by ostravský Baník vlastnil Pražan, který by ten klub navíc ještě vyloženě vysával. Je známo, že Mike Ashley na Newcastlu totiž investorsky vydělával za každou cenu. Ale na druhou stranu se z toho stal byznysově zajímavý prospekt, čehož právě zmiňovaní Saúdští Arabové využili k velkorysé investici,“ přemítá Martin Vait, novinář a moderátor iSport.cz.

Podle autora podcastu Jiřího Hoška je reálné, že s příchodem zámožných majitelů, kteří v rámci anglického fotbalového prostředí svým hodnotovým jměním více než desetinásobně převyšují druhý Manchester City, dojde k přepisu finančně-politicko-sportovní mapy Premier League. Zbylé kluby Premier League už dokonce vyjádřily ostrý protest.

„98 procent fanoušků Newcastlu se na internetových fórech vyslovilo pro převzetí novými majiteli. Premier League jako instituce potřebovala jakousi formální záruku, že Newcastle nepůjde přímo do vlastnictví nedemokratického státu, v tomhle případě Saúdské Arábie. To se minimálně na papíře zrealizovalo, už tedy nevidím reálnou možnost, jak daný stav ještě zvrátit,“ vysvětluje Martin Vait.

Mimochodem, v souvislosti se změnou majitele se v anglických médiích silně spekuluje o tom, že by v „restartovaném“ Newcastlu měl získat jednu z důležitých funkcí Alan Shearer, legendární střelec a bývalý kapitán klubu.

V diskusi vyvstala zásadní otázka, zdali se příchod nových, kontroverzních majitelů do sféry Premier League vymyká některým případům z minulých let, mezi které bychom mohli namátkou uvést ruského oligarchu Romana Abramoviče a jeho projekt Chelsea či investory ze Spojených arabských emirátů, kteří si osvojili Manchester City.

„Je to určitě jiné než v obou zmiňovaných případech. O Muhammadu bin Salmánovi je například známo, že v roce 2018 odsouhlasil vraždu Džamála Chášakdžího, saúdskoarabského disidenta a novináře, nebo o ní minimálně věděl. Ačkoliv je oficiálně z 80 procent majitelem saúdskoarabský investiční fond PIF, většinovým vlastníkem bude reálně stát,“ tvrdí Karel Häring.

„Politicky je to opravdu významný okamžik. Investoři z SAE, tedy majitelé Manchesteru City, svými dalšími investicemi viditelně pozvedli východní část Manchesteru. Postindustriální sever Anglie, kam patří i Newcastle, tak trochu zapomenutá část Anglie, potřebuje takové investice jako sůl. Tito movití arabští investoři mají chuť a prostředky ji zvelebit,“ dodává Martin Vait.

A jak je na tom znovuzrozený Newcastle v rámci rozjetého ročníku Premier League? Herně nevýrazné Straky se aktuálně v lize krčí na předposledním, devatenáctém místě. Jedná se o jedno ze čtyř mužstev, která stále čekají na svou první ligovou výhru v letošní sezoně.

Podle Karla Häringa se Newcastle v nadcházejícím lednovém přestupovém období nepustí do megalomanských přestupů, ale vnímá nutnost osvěžit kádr alespoň několika posilami. Martin Vait doporučuje ambicióznímu vedení Magpies do klubu urychleně přivést kvalitní krajní obránce a posílit střed zálohy.

Jubilejní 100. díl podcastu Angličan nabídl i nevšední kvíz mezi odvěkými vědomostními rivaly Karlem Häringem a Martinem Vaitem. Jak se dá vybudovat z Newcastlu klub, který by kvalitativně zapadl nebo přímo rozšířil tzv. big six? Nejnovější epizoda podcastu Angličan rozebírá i nepřesvědčivý výkon české fotbalové reprezentace s Walesem. Celý podcast si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované