Hlavní obsah

Citlivý případ Greenwood. United váhají, i když znásilnění se neprokázalo

Foto: Profimedia.cz

Mason Greenwood na cestě k soudu v Manchesteru, v pozadí jeho otec Andrew. Vyfoceno 21. listopadu 2022.

Reklama

Je to už více než měsíc, co byl 21letý anglický fotbalista Mason Greenwood zproštěn obžaloby za napadení své přítelkyně. Útočník má platnou smlouvu v Manchesteru United do roku 2025, ovšem za klub od loňského ledna nenastoupil.

Článek

Manchesterská policie 2. února tohoto roku oznámila, že trestní řízení proti Masonu Greenwoodovi bylo zastaveno. Zatčen byl v lednu 2022 na základě obvinění týkajících se snímků a videí, které zveřejnila jeho přítelkyně Harriet Robsonová. Greenwood byl obviněn z pokusu o znásilnění a napadení.

Jednadvacetiletý hráč od svého zatčení za United nehrál a jeho budoucnost je nyní předmětem interního vyšetřování v klubu. Greenwood chyběl v sestavě United také v posledním zápase o víkendu, při remíze 0:0 proti Southamptonu. Po debaklu od Liverpoolu (0:7), což byla zároveň historicky nejvyšší porážka United v Premier League a nejvyšší porážka od prosince 1931, šlo o další nepovedený výsledek. Fotbalové důvody k návratu Greenwooda do sestavy tedy existují.

Ale Greenwood se nevrací. Co tedy bude dál?

Podle sportovního webu The Athletic není vyloučeno, že si ho v United ponechají. Důvodem je jeho obrovský fotbalový potenciál a mladý věk – The Athletic jako protiklad uvádí vyhazov Roye Keanea ze stejného klubu v roce 2005. Vyhlášený irský bouřlivák měl dlouhodobě napjaté vztahy s legendárním trenérem United Sirem Alexem Fergusonem a jeho asistentem Carlosem Queirozem. Poslední kapkou bylo, když Keane kritizoval v klubové televizi své spoluhráče po prohře 1:4 s Middlesbrough – skotský trenér se rozhodl s tehdy čtyřiatřicetiletým hráčem rozloučit, přičemž jedním z důvodů byl – na rozdíl od Greenwooda – i pokročilý věk.

Nakročeno měl velice dobře

Greenwood byl před skandálem pro United velice důležitým hráčem. Ve své druhé sezoně 2019/2020 nastřílel v 31 ligových startech deset gólů a v evropských pohárech se v devíti zápasech trefil dokonce pětkrát. Během této sezony tak byl druhým nejčastěji nasazovaným hráčem po Harrym Maguireovi.

V další sezoně se mu dostalo velké pocty: místo původního čísla 26 dostal dres s číslem 11. Připojil se tak k seznamu významných hráčů, kteří toto číslo nosili, především k Ryanu Giggsovi. Střelecky se Greenwoodovi dařilo o něco méně, stále však nastupoval pravidelně v základní sestavě. Když v říjnu 2021 oslavil 20. narozeniny, měl na kontě 32 gólů za United. Více gólů za klub jako teenager vstřelili pouze Norman Whiteside (39) a George Best (37).

Pak ale přišel zmíněný průšvih: 30. ledna 2022 byl Greenwood v sérii příspěvků na sociálních sítích obviněn z napadení své přítelkyně. Příspěvky obsahovaly snímky a videa zjevných zranění a také zvukový záznam s výhrůžkami a nucením k sexu. Vzápětí byl zatčen manchesterskou policií.

Klubové fanynky ani reprezentační trenér ho nechtějí

Krátce nato přišla smršť. Společnost Nike jej přestala sponzorovat a přidala se i společnost EA Sports, která Greenwooda odstranila ze svých her FIFA. Zakladatelka ženského klubu fanoušků Manchesteru United Natalie Burrellová se nechala slyšet, že „by neměl znovu hrát za Manchester United.“

„Klub potřebuje učinit gesto a nechat ho vrátit by bylo to nejhorší, co by mohli udělat. Vrátilo by to náš klub zpět. Nechci ho vidět trénovat. Nechci ho vidět v dresu (United). Nechci ho už nikdy vidět vycházet na Old Trafford,“ prohlásila Burrellová.

Podobně k věci přistoupil i manažer anglického národního týmu Gareth Southgate, který podle britského bulvárního deníku The Sun prohlásil, že si pod ním Greenwood už nezahraje. Jednadvacetiletý útočník se ale nechce vzdát a doufá, že pokud se vrátí do United, přijde i opětovná pozvánka do reprezentace.

The Sun navíc přišel s informací, že se má Greenwood brzy stát otcem. Výslovně však neuvádí, že by budoucí matkou jeho dítěte měla být právě jeho přítelkyně Harriet Robsonová, která vznesla obvinění. Zároveň ale nepíše, že by měl nový vztah.

Reklama

Doporučované