Hlavní obsah

Ďábelský plán, nebo průšvih? S českými biatlonisty to vypadá všelijak

Foto: Getty Images, Getty Images

Markéta Davidová má měsíc a půl na to, aby znovu našla ztracenou střeleckou formu.

Reklama

Čeští biatlonisté se ocitají na kritickém rozcestí. Po dvou neúspěšných sériích Světového poháru v Östersundu a Hochfilzenu jsou na třetí štaci v Lenzerheide. Už by měli ukázat zlepšení – i kvůli blížícímu se MS v Novém Městě.

Článek

Stačí srovnat letošní a loňské statistiky a hned vidíme, že něco není v pořádku.

Loni byl už český biatlonový tým dvakrát na stupních vítězů (Markéta Davidová druhá a třetí) a i se štafetami devětkrát v první desítce.

Letos je to dramaticky horší. Na pódiu ani jednou. V první desítce i se štafetami sice šestkrát, ale z toho jen dva individuální výsledky: desáté místo Jessiky Jislové ze sprintu v Hochfilzenu a deváté ze stejné disciplíny v Lenzerheide ve čtvrtek v podání Terezy Voborníkové.

Pokud by se jednalo o strategický záměr, aby se český tým rozjížděl pomalu a forma měla vygradovat přesně v okamžik únorového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě, byl by to ďábelský plán. Jenže tak to bohužel nevypadá.

Naštvání mužského trenéra Michaela Málka a rozpaky televizního komentátora a bývalé biatlonové hvězdy Ondřeje Moravce po druhé sérii, která skončila v neděli v Hochfilzenu, byly naprosto zjevné.

Čechům se zatím nedaří a příčiny nejsou vždy úplně jasné. Selhávají zejména hlavní opory. Michal Krčmář má omluvu. Neměl kvůli divnému onemocnění cytomegalovirem v létě úplně perfektní přípravu. Sám tušil, že to nebude na začátku výborné. Proto raději vynechal nedělní štafetu v Hochfilzenu.

Ale hluboký – hlavně střelecký – propad Markéty Davidové zatím nemá rozumné vysvětlení. Loni už touto dobou stála dvakrát na stupních vítězů a k tomu byla ještě dvakrát v první desítce. Letos se v celkovém pořadí krčí na 33. místě. Běh špatný není, ale střelba je hrozná. Sama to nechápe.

A ostatní? Trenér žen Egil Gjelland věří, že jí forma přijde. Ondřej Moravec ale v komentáři řekl, že to bude na hlubší analýzu. Z její nevyzpytatelné střelby netuší, co se děje.

Přitom ostatní děvčata na tom zle nejsou. Jessica Jislová dojela ve sprintu 10., Tereza Voborníková ve sprintu včera v Lenzerheide 9., ve stíhačce 11. Standard drží Lucie Charvátová. Šesté místo ženské štafety v Östersundu je slibné, stejně jako páté místo smíšené štafety.

Trenéři Málek a Gjelland se sportovním ředitelem Ondřejem Rybářem si budou muset sednout a zamyslet se nad další strategií. Čas totiž rychle běží. Mezi blížícím se Lenzerheide a MS v Novém Městě budou už pouhé tři lednové závody.

Letos v Oberhofu skončili Češi na MS 2023 bez medaile, „jen“ se čtvrtým místem mužské štafety a pátým místem Markéty Davidové. Předtím v Pokljuce 2021 měla Markéta Davidová zlato z vytrvalostního závodu, v Anterselvě 2020 braly dva bronzy Lucie Charvátová ze sprintu a smíšená štafeta. Z Hochfilzenu 2017 ale odjížděli Češi dokonce s jedním zlatem, dvěma stříbry a bronzem – tehdy končila zlatá éra českého biatlonu.

Reklama

Doporučované