Hlavní obsah

Když se všechno sejde. Ester Ledecká vyhrála sjezd

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ester Ledecká v plném tempu na sjezdové trati v Crans Montaně.

Reklama

Ester Ledecká předvedla v Crans Montaně výborný výkon. Kdo se dobře díval, musí souhlasit, že první místo na pódiu si tentokrát naprosto zasloužila.

Článek

Česká obojživelnice vlétla do trati jako uragán s velkým náskokem na prvním mezičasu. Pak z něj sice trošku začala ztrácet a chvíli jela téměř na úrovni druhé Norky Ragnhild Mowinckelové, ale v cíli na ni náskok znovu navýšila. Zde jsou hlavní faktory, proč se jí tentokrát závod tak podařil.

Zaprvé, Ester dostala evidentně dobré lyže a její servisman Miloš Machytka odvedl perfektní práci.

Zadruhé, na trati udělala tentokrát minimum chyb, dokonce viditelná byla snad jediná. Klíčové při tom bylo, že drobnost v prostřední části trati neovlivnila rychlost. Víme, že Ester chyby dělá a často pramení z vysoké rychlosti, kterou v určitých pasážích trati dosahuje. Tentokrát bylo důležité, že sice musela malinko změnit ideální linii, ale rychlost do zbytku trati si udržela.

Zatřetí, z Ester evidentně všechno spadlo a jela bez jakéhokoli tlaku. Z drobného zranění z Pekingu se evidentně vzpamatovala. Cítila sice z cestování a předchozích týdnů, jak řekla hned po závodu, velkou únavu a tréninky dopadly divně – 40. a 50. místo. Ale byl krásný den a Ester přistoupila k závodu s čistou hlavou. Takhle to ona umí. Ten přechod z totálně jiných podmínek v Pekingu zvládla lépe než mnohé jiné soupeřky – například Sofia Goggiaová, která vůbec nejela dobře.

Začtvrté, a to je možná nejdůležitější. Trať v Crans Montaně je těžká, jedna z nejtěžších na okruhu Světového poháru. Ale Ester evidentně sedí, ona to má ráda a díky výborné fyzičce má na takových pistách, pokud neudělá chybu, výhodu. Před rokem tu spadla, ale… Den před dost těžkým pádem byla v prvním sjezdu stříbrná. Pak sice upadla, ale třetí den už nastoupila k superobřímu slalomu, kde sice dojela 15., ale shodila ze sebe nepříjemné pocity.

Zapáté, možná je to trošku nadsázka, ale určitě na tom něco bude. Ester v Číně říkala, že po vítězství na prkně si potřebuje snowboard vyhnat z hlavy. Tady i z jízdy bylo cítit, že si ho už vyhnala a že se díváte na ryzí lyžařku.

Ester Ledecká jela aktivně, nedělala chyby, všechno se jí sešlo, a proto vyhrála svůj druhý sjezd a třetí rychlostní závod ve Světovém poháru a čtvrtý velký závod na lyžích (se zlatem na ZOH 2018) vůbec.

Reklama

Doporučované