Hlavní obsah

Česká stopa v životě legendy Stanleyho Matthewse. Sličná tlumočnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční sousoší ve Stoke (střední Anglie) zobrazuje třikrát Stanley Matthewse při tom, co uměl nejlépe.

Reklama

Za fotbalové umění získal od královny Alžběty šlechtický titul. Sir Stanley Matthews měl však vřelý vztah k českému prostředí. Jeho druhá manželka se jmenovala Míla Winterová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český fotbal se chlubí dvěma Zlatými míči – v roce 1962 ho zvedal nad hlavu Josef Masopust, v roce 2003 Pavel Nedvěd. Mírný lesk však padá i na prvního vítěze, v roce 1956 jej získal anglický útočník Stanley Matthews.

Jeho druhá žena byla Češka.

Poprvé na české půdě

První Matthewsovo setkání s českým (tehdy československým) fotbalem se váže ke statečnému vystoupení reprezentačního výběru 1. prosince 1937 v Londýně, který domácí vyhráli 5:4. A Matthews se na něm podílel třemi góly.

Další střety, které se odehrávaly na trávníku, už byly slavnostního či propagačního rázu. V roce 1947 nastoupil tým Anglie ve skotském Glasgow proti výběru zbytku Evropy, vysoké porážce 1:6 byl přítomen i Josef Ludl. Trio stříbrných medailistů z mistrovství světa 1962 v Chile Josef Masopust, Svatopluk Pluskal a Ján Popluhár se slavnostně loučilo s jeho evropskou kariérou (odcházel do kanadského Toronta) v roce 1965.

Ovšem pět let před tím se představil poprvé i na české půdě. S výjezdním mužstvem Port Vale absolvoval čtrnáctidenní turné po Československu s pěti zápasy (Gottwaldov–⁠Zlín, Přerov, Karlovy Vary, Teplice a Jihlava) se třemi výhrami, jednou remízou a porážkou v posledním duelu v Jihlavě.

Kontakt s českým prostředím byl navázán.

Potkal životní lásku

Mnohem zásadnější byl výjezd s Port Vale v roce 1967, kdy přijel nejen za fotbalem, ale i obchodem, zajímal ho především obuvnický a sklářský průmysl. V přátelském utkání proti Zlínu nazul i kopačky (v 52 letech), prohlédl si Baťovy závody, továrnu ve Skutči, byl přivítaný státními a stranickými orgány.

A vzpomínalo se na fotbal. Setkal se s brankářem Františkem Pláničkou a připomenul si společně jeho tři góly v utkání v Londýně v roce 1937 (po třiceti letech), poděkoval Masopustovi a Pluskalovi, že se před dvěma lety zúčastnili osobně jeho loučení.

Návštěva přinesla i zásah do jeho osobního života. Seznámil se s průvodkyní z české strany Mílou Winterovou.

Vznikl vztah trvalý, který jim vydržel až do posledních dnů. Matthews byl v té době ženatý s Betty Valancovou, brali se v roce 1934, kdy byl před vrcholem sportovní slávy. Měli spolu dvě děti, dceru Jean (narozená 1939) a syna Stanleye (1945). Láska ke sličné české tlumočnici byla však silnější. Sblížili se, začali žít spolu.

Když v roce 1970 získal angažmá na Maltě v klubu Hibernian, přestěhovala se s ním na ostrov ve Středozemním moři, kde se mluví anglicky a jezdí vlevo, až do roku 1964 patřil pod Velkou Británii. V roce 1975 se Matthews rozvedl a vstoupil do nového svazku. S Češkou.

Malebný Marsaxlokk

Marsaxlokk je rybářské městečko v Jihovýchodním regionu na ostrovu Malta, kde žije přibližně 3500 obyvatel. V tiché zátoce se pohupují barevné lodičky zvané luzzu, muži se živí především rybolovem, anebo jsou zaměstnaní v turistickém ruchu. Jejich manželky vyrábějí různé dekorativní předměty a bytové doplňky. V neděli zde probíhají největší trhy.

Prostě pohoda, maličký pozemský ráj.

Není divu, že se anglický šlechtic už se svou českou partnerkou usadil právě zde, koupili si na pěkném místě s výhledem na moře vilu a Matthews ještě chvíli dohrával v nižších soutěžích (v téměř 60 letech!) za místní FC Marsaxlokk.

Na takovou osobnost, která městečko proslavila, se ani po letech nezapomíná. „Á, Stanley Matthews,“ přímo se rozplývá průvodce turistů Mário při dotazu na věhlasného obyvatele. Ví o něm mnoho, jeho otec je Angličan. „Vyprávěl mi, jak získal v roce 1953 v týmu Blackpool slavný Anglický pohár,“ okamžitě vytahuje jeho snad nejúžasnější zápas. „Blackpool na magickém stadionu ve Wembley ještě minutu před koncem s Boltonem prohrával, ale nakonec vyhrál 4:3,“ líčí Mário dramatický závěr duelu, kdy ještě nežil. „I když se střelecky se třemi zásahy zaskvěl Stanley Mortensen, mužem utkání byl jednoznačně Stanley Matthews,“ nachází hrdinu. „Aspoň tak mi to líčil otec,“ doznává, že ovšem pouze z doslechu.

Stanley Matthews

  • 1. únor 1915, Hanley/Velká Británie – 23. únor 2000, Stoke-on-Trent/Velká Británie
  • Hráčská kariéra: Stoke City (1930-1947), Blackpool FC (1947-1961), Toronto City/Kanada (1961), Stoke City (1961-1965), Toronto City/Kanada (1965)
  • Reprezentace Anglie: 1934-1957 (54/11)
  • Reprezentace Velké Británie: 1947-1955 (2/0)
  • Úspěchy: Zlatý míč nejlepšího fotbalisty Evropy 1956, účastník mistrovství světa 1950 v Brazílii, vítěz Anglického poháru 1952/1953

Otázkou na anglického fotbalistu je vysloveně potěšen a rovněž ví, že na Maltě pobýval s českou partnerkou (od roku 1975 manželkou). A hned hledá, kde přesně bydleli. Po chvíli surfování na mobilu bezmocně rozpažuje rukama. „Bohužel,“ praví smutně, že zájemci konkrétní stavbu neukáže. „Ale tady je hezky všude,“ ubezpečuje a poukazuje na barevné lodičky pohupující se na mořské hladině.

„Matthews byl vynikající, přímo nedostižný fotbalista a jsme rádi, že část života strávil u nás na Maltě,“ říká Mário.

Pocta od Kotala

Rozkrývat stopy anglického fotbalového lorda s českou účastí na ostrovu ve Středozemním moři mohou účastníci Tipsport Malta Cupu, který letos zaznamenal už šestý ročník. Za teplem se vypravily kluby FC Hradec Králové a Sigmy Olomouc.

„Nevěděl jsem, že Matthews hrál na Maltě a měl českou manželku,“ přiznává kouč východočeského týmu Václav Kotal. Ví však velmi dobře, jaký to byl fotbalista. „Obrovská legenda, velký gentleman,“ prohlašuje až se zbožnou úctou.

Není to pro něj zapomenuté jméno, zaprášené časem, ostatně Kotalův věk 71 let (narozen 2. října 1952 v Náchodě) napovídá, že zažil jeho největší slávu včetně Zlatého míče 1956.

A nabízí i osobní příhodu. „Jednou se byl podívat na Spartě, na lize, zápas pak hodnotil v novinách a v klubovém programu Sparta do toho,“ prohlašuje. Kdy přesně to bylo, to už nedokáže přesně určit. „Ale v období, kdy jsem hrál za Spartu,“ zužuje Matthewsovu návštěvu stadionu na Letné do období 1974–⁠1982. „Ani nevzpomínám, zda se o mne zmínil,“ marně loví v paměti. „Nejspíš ne,“ přidává s příslovečnou skromností.

Poznání bylo tedy jednostranné. „On mne viděl, já jeho ne,“ směje se hradecký kouč. „Ale byl to vynikající fotbalista, legenda,“ opakuje.

Soustředění na Maltě tak pro Kotala doznalo další přidané hodnoty. „Hrál skoro do šedesáti, to je neuvěřitelné! Něco jako náš Jarda Jágr v hokeji,“ nalézá podobenství.

Reklama

Související témata:

Doporučované