Hlavní obsah

Nejlepšímu střelci fotbalové reprezentace uletělo letadlo na Faerské ostrovy

Jan Koller ví, jak se dávají góly. Jeho rady před zápasem na Faerských ostrovech zjišťovali Jindřich Šídlo se Zuzanou Hodkovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když byl v národním týmu Jan Koller, bála se Čechů celá fotbalová Evropa. Střelec jako on by se v zápase na Faerských ostrovech hodil. Hodil by se i tvůrcům pořadu Nahrávky a nabíječky II. – kdyby ho nezapomněli v Praze.

Článek

Není nic snazšího než dávat góly, napadne vás nad jakýmkoliv sestřihem z reprezentační kariéry Jana Kollera, nejlepšího střelce v historii národního týmu.

Jan Koller jich soupeřům nadělil pětapadesát. A prý si všechny pamatuje.

V dalším díle seriálu Nahrávky a nabíječky II. zavzpomínal legendární útočník společně se Zuzanou Hodkovou a Jindřichem Šídlem na časy, kdy se Čechů bála celá Evropa.

Jan Koller hraje hlavní roli v této epizodě (pusťte si ji ve videu v úvodu tohoto článku) – a hrál by ji i na Faerských ostrovech, kdyby se štábu nepovedlo na Jana Kollera prostě zapomenout. Nechali ho v Praze, zatímco letadlo nabíralo směr Faerské ostrovy.

Proti Faerským ostrovům, sobotnímu soupeři českého týmu, se podle Kollera ani za jeho dob nevyhrávalo snadno. I když gól jim „Dino“, jak se Kollerovi mezi fotbalisty říká, samozřejmě dal.

„Pamatuju si, že jsme se s nimi na Letné celkem trápili. Patrik Berger dostal červenou kartu… No ale nakonec jsme vyhráli 2:0,“ vzpomíná Koller. Bylo to v roce 1999, hrála se kvalifikace o Euro 2000, v níž vlastně odstartovala Kollerova bohatá reprezentační kariéra. Tehdy začal v nároďáku dávat góly a deset let pak nepřestal.

Jenomže před 25 lety byl český fotbal v úplně jiné pozici, než je dnes. Čeští reprezentanti hráli významné role v elitních evropských klubech, v reprezentaci byla obrovská konkurence. Řada vynikajících hráčů té doby pravidelně nastupovala v zahraničních ligách, do výběru trenéra Chovance se ale nedostali. „Třeba Ivo Ulich válel Bundesligu, Petr Gabriel byl oporou Kaiserslauternu, Jirka Jarošík vyhrál ligový titul ve čtyřech různých zemích, ale v reprezentaci nebyli. Dnes by takoví hráči asi byli oporami reprezentace,“ zamýšlí se Jan Koller.

Kde se tenkrát vzalo tolik kvalitních hráčů? Proč je to dnes jiné? Těžká otázka. Jan Koller se pro odpověď vrátil hodně daleko do minulosti. „Vyrůstali jsme ještě za komunistů, řada z nás na malých vesnicích. Nic jiného než fotbal jsme neměli a vůle prosadit se byla obrovská.“ Jenomže dnes už děti na vesnickém hřišti nevídá. „My jsme tam byli denně.“

Nahrávky & Nabíječky II.

Foto: Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, a moderátorka SZ Byznys Zuzana Hodková se opět vydávají po stopách české fotbalové reprezentace. Důvod je jasný: Euro 2024. 

Poté, co loni české fotbalisty sledovali v Lize národů, je tentokrát doprovodí v kvalifikaci na šampionát. Zápasy a především jejich zákulisí vám přiblíží v sérii netradičně pojatých videí.

Chce to dát co nejdříve gól, pak už ostrované povolí. Na tom se shodují prakticky všichni fotbaloví experti, které Jindřich Šídlo se Zuzanou Hodkovou cestou na Faerské ostrovy oslovili. V sobotu tam česká fotbalová reprezentace nastoupí k dalšímu kvalifikačnímu zápasu o postup na mistrovství Evropy 2024.

„Na Faerské ostrovy bychom měli přilétnout, v klidu vyhrát 4:0 a zase letět domů, nemám pravdu?“ glosuje Jindřich Šídlo. Koller tak úplně nesouhlasí. „Tyhle zápasy nebývají úplně lehké. Člověk nikdy neví, co ho tam čeká, ať už jde o počasí, nebo kvalitu hřiště,“ uvažuje. Jasné je jen jedno, ostrované budou bránit zuby nehty.

„Nakonec poslední neúspěch v Moldavsku byl asi přesně takovým zápasem,“ připomněl Koller remízu českého nároďáku v zatím posledním kvalifikačním zápase. Na českou fotbalovou reprezentaci ale v žádném případě nezanevřel a na povinnou výhru nad Faerskými ostrovy se prý rád podívá.

Videosérie Nahrávky a nabíječky vzniká ve spolupráci s Hyundai, oficiálním partnerem české fotbalové reprezentace.

Reklama

Doporučované