Hlavní obsah

Milion pro Berbra od Slavie, zmínil spis. Nezmar: Zákon jsem neporušil

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík a Jan Nezmar.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalový boss Roman Berbr pomáhal fotbalové Slavii s uplatňováním vlivu na rozhodčí v kvalifikaci Ligy mistrů. Policie pracovala i s poznatkem údajného slibu milionu korun, který měl Berbr od Slavie dostat za mistrovský titul.

Článek

„Pohyboval jsem se v šedé zóně, která v českém fotbale funguje,“ přiznal Jan Nezmar loni v listopadu v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Vysvětloval tím, proč se nebude ucházet o místo ve vedení českého fotbalu po pádu velkého bosse Romana Berbra. Toho v říjnu 2020 zatkla policie a obvinila ho z korupce a defraudace.

Z textu efotbal.cz, jehož redakce se dostala k té části policejního spisu týkající se právě Nezmara a Berbra, se toho o této šedé zóně dozvídáme mnohem víc. Především o Berbrově spolupráci se Slavií, pro kterou Jan Nezmar od prosince 2017 do srpna 2020 pracoval.

Nejzávažnější je tato poznámka policejního orgánu, kterou web cituje: „Předchozí den 19. května 2019 vyhrál tým SK Slavia Praha titul v první lize. Policejní orgán disponoval s poznatkem, že za výhru v lize má mít Roman (Berbr) od funkcionářů SK Slavia Praha slíbený milionový úplatek.“

Vyšetřovatel si dále poznamenal, že se den po zisku titulu sešel „Roman Dirigent“ s Jaroslavem Tvrdíkem, předsedou představenstva Slavie. A také s Janem Nezmarem, sportovním manažerem klubu.

Podle zjištění Seznam Zpráv je ve spisu Berbr označován jako Dirigent 0 a Dirigent 1, jeho blízký spolupracovník Roman Rogoz pak jako Dirigent 2.

Co je podstatné, žádnou další zmínku o údajném milionovém úplatku od Slavie pro Berbra už redakce efotbal.cz v té části spisu, s níž se seznámila, nenašla.

Berbr s Tvrdíkem se podle článku scházeli častěji, už 18. dubna sděluje Berbr Rogozovi, že má „v jedenáct sraz s nejvyšším Číňanem“. To může být právě Tvrdík, který v Česku zastupoval nejprve čínskou společnost CEFC, později CITIC, v obou případech majitele fotbalové Slavie.

Jaroslav Tvrdík pro Seznam Zprávy jednoznačně odmítl, že by kdy Slavia někoho uplácela. „V letech 2015 až 2017 jsme se aktivně snažili o změnu poměrů v českém fotbale a nabídli jsme oponentní alternativu jeho rozvoje,“ připomíná Tvrdík období, kdy český fotbal řídil vedle Romana Berbra i Miroslav Pelta. Ten však byl sám v květnu 2017 zatčen a obviněn z manipulování státních dotací.

Pak se hledal jeho nástupce. Slavia podporovala Petra Fouska, ale přednost dostal ve volbě Martin Malík, i díky podpoře Romana Berbra, který za Malíkovými zády nadále český fotbal řídil. „Od prosince 2017, když jsme s naším názorem zůstali i na (volební) valné hromadě v profesionálním fotbalu téměř osamoceni, jsme akceptovali legitimitu volby vedení FAČR a udržovali s ním nezbytné profesní kontakty ve služebních věcech. O tom jsme také transparentně a veřejně informovali,“ sdělil Jaroslav Tvrdík ve svém vyjádření.

A zdůrazňuje: „Nikdy jsme se nedopustili nezákonného jednání, neusilovali o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair play a nikomu jsme neposkytli jakékoliv finanční plnění v této souvislosti.“

Krátké vyjádření k celé věci poskytl redakci Seznam Zpráv i Jan Nezmar: „Jen zopakuji, že prostředí v českém fotbale bylo všeobecně nezdravé, a proto jsem se rozhodl z něho odejít. Mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jsem se při mém působení ve fotbale nedopustil skutků, které by byly v rozporu se zákony ČR.“

Budeš ho pozdravovat od Dáši

Závažná je i komunikace mezi Berbrem a Nezmarem 19. srpna 2019. Týká se předkola Ligy mistrů v rumunské Kluži. Duel pískal turecký rozhodčí Cuneyt Cakir. Šlo o to, aby na něj byl uplatněn vliv plynoucí z postavení Berbrovy manželky. Tou je Dagmar Damková, která pracuje jako členka komisí rozhodčích UEFA i FIFA.

„Čau, hele musíte se zítra na hřišti dostat k Cakirovi, jo. Budeš ho pozdravovat, nebo někdo, jo, přesně od Dáši, a musíte mu říct, že je váš anděl strážný, jako Slavie,“ radil Roman Berbr, tehdy místopředseda Fotbalové asociace ČR.

Cakir v Kluži nařídil proti Slavii penaltu, kterou brankář Kolář chytil. Slavia vyhrála 1:0 a po domácí odvetě postoupila.

V listopadu 2020 pískal stejný turecký sudí i zápas Slavie s Midtjyllandem, opět šlo o kvalifikaci Ligy mistrů. A o Cakira se v Praze jako takzvaný oficiální doprovod staral muž označený ve spisu jako MB, což je s vysokou pravděpodobností bývalý mezinárodní rozhodčí Michal Beneš.

Berbr ho úkoloval: „Jo. Budeš mu říkat, jo, Dáša, že se na něj těší. Pak mu budeš říkat, že jsem váš prezident, že budu na utkání.“ O chvíli později Berbr pokračuje: „Ona mu řekne, že ona tam nebude. Já tam budu, že jí všechno řeknu, že ho mám rád, on ji má rád, všichni se maj rádi. Vždyť víš, co máš říkat.“

Idiot a rozkládači kabiny

Z odposlechů vyplývá i problematický vztah mezi Janem Nezmarem a Jaroslavem Tvrdíkem. Právě na svého šéfa si Nezmar opakovaně stěžuje svému důvěrníkovi Romanu Rogozovi. Ten byl mimochodem za své aktivity v roli sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad také policií obviněn.

Spolu s Berbrem a další zhruba dvacítkou osob jsou stíháni za korupci, jmenovaná dvojice i za defraudaci prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu. Skupina kolem Berbra měla zpronevěřit až 2,5 milionu korun.

Podle spisu, který cituje efotbal.cz, Nezmar v hovorech s Rogozem nadává na Tvrdíka, že je „idiot, který ničí celou Slavii a dostává ji svým chováním, jednáním a psaním na Twitter do problémů“. Nelichotivě se vyjadřuje o hráčích Delim a Ngadeuovi, kteří Slavii opustili díky aktivaci výstupních klauzulí. Nadává i na některé další hráče, konkrétně Hušbauera a Zmrhala, že jsou to „z.di, kteří rozkládají kabinu“.

Součástí textu je i rozhovor mezi Berbrem a plzeňským šéfem Adolfem Šádkem, kterému tehdejší svazový místopředseda doporučuje, ať Nezmara po jeho odchodu ze Slavie angažuje ve Viktorii Plzeň.

Nezmar místo toho odešel pracovat do Polska, v dubnu ho pak angažovala poradenská společnost Deloitte. „Z českého fotbalu jsem odešel téměř před dvěma roky a z mého pohledu je celá věc uzavřená. Věnuji se novým projektům v oblasti sportu,“ říká dnes Nezmar.

„Nemohu a nechci se ani vyjadřovat ke článku na portále efotbalu, neboť nevím z jakých materiálů autor čerpá, žádný spis jsem neviděl ani neobdržel a Policie ČR mne v žádné takové věci nekontaktovala,“ doplnil Nezmar ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Podobně i Jaroslav Tvrdík šéf Slavie, poznamenal, že neumí posoudit relevanci informací obsažených v článku efotbalu. A dodal, že nikdo z SK Slavia od května 2019 Policií ČR nebyl kontaktován.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Jana Nezmara.

Reklama

Doporučované