Hlavní obsah

Když sparťan fandí Slavii. Fotbalové TV tipy, které dojmou i rivaly

Karel Tvaroh
Redaktor
Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Máte rádi fotbal, ale žádný zápas se zrovna nehraje? Karel Tvaroh nabízí pět tipů na dokumenty i filmy napínavější než finále Ligy mistrů.

Reklama

V pražských Kasárnách Karlín v pátek začala přehlídka Fotbal je film. Jaké seriály, dokumenty i celovečerní snímky o kopané mají rádi sami hráči? Syrový dokument o fotbalovém outsiderovi i rom-com z Premier League.

Článek

Dycky Sunderland

„Sunderland 'Til I Die“, dokumentární série, Netflix, Velká Británie (2018–2020)

Když se zrodila dokumentární série Dycky Sunderland o fotbalovém klubu zažívajícím traumatický sestup z první i druhé ligy, zrovna jsem v Anglii žil a hrál tu fotbal. Příběh Sunderlandu mě přišpendlil k obrazovce jako máloco. Dokonce jsem si právě kvůli němu předplatil Netflix. Letos jsem seriál dokoukal znovu — už potřetí.

Dycky Sunderland jde na dřeň, k samotné podstatě fotbalového klubu, který bojuje o svou existenci. Krutý osud panující v profesionálním sportu se odvrátil od dělnického města, pro které je fotbal ryzím náboženstvím a jakýmsi smyslem přesahujícím každodenní strasti života. Jako divák vlastně tak trochu trpím společně s místní komunitou, která vůči klubu svého srdce vykazuje známky skálopevné loajality. Zároveň si místních mnohem víc vážím a teprve nyní plně chápu, co všechno může fotbal pro „obyčejnou“ společnost znamenat. Takovou míru oddanosti v českém prostředí najdeme stěží. Není divu, identita Sunderlandu totiž všem tamním obyvatelům koluje v žilách.

Mexická Vlna / Góóól!

Drama, sportovní, USA (2005)

Mladý mexický uprchlík v USA leští auta zbohatlíkům a hraje v parku místní amatérskou soutěž. Náhodou si ho všimne agent Newcastlu, a tak se Santiago Muñez vydává do Anglie vstříc svému snu. Jedná se snad o tu nejprůměrnější možnou fotbalovou pohádku, kterou kdy kdo zfilmoval. A přesto, kdyby existovaly fotbalové vánoční svátky, tenhle film by zřejmě běžel na Boží kop v hlavním vysílacím čase.

Na pohádkový příběh Santiaga drtivá většina fotbalistů v Česku (ale i v zahraničí) nedá dopustit. Je to rom-com pro kluky, kteří obouvají kopačky. Všichni víme, že tak jako Muñezovi nám štěstí nepopřeje, ale co kdyby? Pro mnohé fotbalisty mé generace představuje Góóól film, na kterém vyrostli. Před rokem 2005 totiž moc podobných snímků nevycházelo, doba přála spíš unylým dokumentům.

Góóól přitom není výjimečný snad vůbec ničím. Už na první pohled je zřejmé, že si tvůrci příliš nelámali hlavu s tím, jak to všechno ve fotbale chodí. Akční záběry ze hřiště působí vyloženě komicky, ale to k fotbalovým inscenacím už vlastně neodmyslitelně patří. Santiagovy starty v Premier League jsou tím pravým fotbalovým feel-good kořením, které sem tam potřebujete nasypat do té pravé večerní pohody. Vyplavení pocitů nostalgie a naivního dětského snění zaručeno.

All or Nothing: Tottenham Hotspur

Dokumentární série, Velká Británie, USA (2020)

Dokusérie All or Nothing dlouhodobě mapuje příběhy sportovních týmů, se svou verzí o Tottenhamu na mě působila jako Sunderland na steroidech. Po sportovní stránce a pochopitelně i po té finanční se nacházíme ve zcela odlišném vesmíru, což je znát od úvodní epizody.

Už jako malý kluk jsem obdivoval svérázného Josého Mourinha, který coby „The Special One“ vedl londýnskou Chelsea s rekordmanem Petrem Čechem v brance od úspěchu k úspěchu. Právě díky „Mourkovi“ mě tahle série nesmírně bavila. Jeho hlášky, jimiž spolehlivě zásoboval děj, se staly prostřednictvím nejrůznějších memů a gifů nedílnou součástí hravé fotbalové komunity. Jeho sportovní i životní moudra mě inspirovala a mnohdy mě dovedla k jistému zamyšlení se nad tím, proč zrovna tohle řekl a jakou formu sdělení při svých proslovech volí.

Tento dokument bych doporučil jako perfektní studijní materiál pro všechny, kteří chtějí důvěrněji poznat jednoho z nejkontroverznějších trenérů, ale také touží prožít příjemný náhled do každodenního světa jednoho z největších anglických klubů.

Ted Lasso

Komedie, USA (2020–2022)

Pokud jsem si u Santiagova amerického snu stěžoval na jistý rozchod s realitou, u Teda Lassa jde o totální rezignaci na zachycení čehokoliv, co se v rámci zákulisí pravidelného účastníka Premier League může stát. Hráčova přítelkyně pravidelně nabíhá do kabiny plné polonahých fotbalistů, tréninky elitního anglického velkoklubu připomínají sraz padesátníků s pokročilou artrózou dolních končetin a klub řídí asertivní žena, která se ho rozhodla natruc zlikvidovat.

Do role hlavního kouče vedení angažuje trenéra amerického fotbalu Teda Lassa, který s možná až toxickým entuziasmem a špetkou naivity vlétne do totálního chaosu. Vlastně tu prakticky nejde o dění na hřišti, ale spíš o ryzí komedii. Děj je maximálně odlehčený a poměrně snadno odhadnete, kam se bude ubírat. Kontinuální střet amerického přemotivovaného kouče, který fotbalu říká soccer a ještě mu absolutně nerozumí, se zarputilou anglickou fotbalovou komunitou, to je zábava k nezaplacení.

Totáln! sezona

Dokumentární série, Česko (2019)

Kdo se chce inspirovat fotbalovým příběhem s českými hrdiny, neměl by vynechat slávistickou dokusérii Totáln! sezona. Ačkoliv dokument hodnotím z pozice zarytého sparťana, chválou šetřit nehodlám. Sešívaným se podařilo zdokumentovat jednu ze svých historicky nejúspěšnějších sezon, která vyvrcholila postupem do miliardářské Ligy mistrů. Tvůrci měli samozřejmě obří porci štěstí, ale štěstí přeje připraveným.

Divák nahlíží pod pokličku slávistické kabiny i tréninkových jednotek a může vypozorovat, co všechno obnáší boj o český double a Evropskou ligu. Fascinovaly mě proslovy trenéra Jindřicha Trpišovského, který dokázal své svěřence pokaždé ideálně nabudit pro ty nejdůležitější zápasy jara. K dokumentu mě přivedl sice až dvojzápas proti Chelsea, ale to nejzajímavější napsala pochopitelně jeho předchozí epizoda. V ní sledujeme úchvatné drama, kdy slávisté v Edenu tlačí favorizovanou Sevillu.

Tento díl bych doporučil všem českým klukům a holkám, kteří sní o fotbalovém úspěchu na té nejsledovanější scéně. Intenzivní, dojemné, a přesto něčím zvláštně uklidňující drama.

Reklama

Doporučované