Hlavní obsah

Podzimní finále pro Slavii. Union se naladil svou pověstnou zbraní

Foto: Profimedia.cz

Hráči Unionu Berlín slaví svou branku v Bundeslize. Prosadil se nejproduktivnější hráč Taiwo Awoniyi (druhý zprava).

Reklama

Slavia dnes od 21:00 změří síly s Unionem Berlín v klíčovém duelu o postup v Evropské konferenční lize. Union se řádně naladil výhrou nad RB Lipskem, letošním účastníkem Ligy mistrů. V lize úřaduje zejména díky standardkám.

Článek

Union Berlín, aktuálně šestý celek německé Bundesligy, byl v nedávné historii hned několikrát zachráněn svými fanoušky před absolutní zkázou. Ještě před 15 lety působil až ve čtvrté nejvyšší německé lize. Jen díky obří pomoci svých loajálních fandů byl schopen odrážet jeden existenční malér za druhým. O dramatické klubové historii Unionu si můžete přečíst zde.

Zpátky k večernímu klání. Postupová matematika je tentokrát křišťálově jasná. Slavia je průběžně druhá a k postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy (EKL) jí stačí i remíza. Domácím by zajistilo postup jedině vítězství, a to v jakémkoliv poměru.

Hvězdy Unionu nepřály

Union se v premiérovém ročníku EKL prezentuje nevyrovnanými výkony. V pěti skupinových zápasech registruje bilanci dvou výher a tří porážek. To Slavia by jistě ráda navázala na svou zářijovou domácí výhru nad berlínským sokem v poměru 3:1. K té ovšem výrazně přispělo zbytečné vyloučení hostujícího Paula Jaeckela už v prvním poločase, a možná i jistá nezkušenost s pohárovou Evropou. Celý sestřih úvodního vzájemného utkání v rámci „slávistické“ skupiny si můžete přehrát zde.

Od bitvy v Edenu si Berlín na domácí scéně udržel vysoké postavení. Na skromný klub, který se na nejvyšší německé úrovni pohybuje teprve třetím rokem, lze současnou výchozí pozici Unionu přirovnat k malému sportovnímu zázraku. V Bundeslize sice podlehl jak Borussii Dortmund, tak Bayernu Mnichov, ale v obou případech opustil plac důstojně.

Proti Dortmundu dokázali berlínští ještě devět minut před koncem řádně zdramatizovat finiš, když snížili na 2:3. Definitivní KO jim zasadil v samotném závěru norský ofenzivní přízrak Haaland. Proti Bayernu Mnichov sice padli svěřenci Urse Fischera v poměru 2:5, ale herně vyloženě nepaběrkovali. Například na střely na branku dokázali vcelku překvapivě držet s favoritem krok (6:6).

Za Dortmund vstřelil obě rozdílové branky Erling Haaland, za Bayern se dvakrát prosadil Robert Lewandowski. Ten navíc vsítil oba úvodní góly po standardních situacích. Jeden z penalty a druhý z přímého kopu. Dalo by se říct, že pokud soupeř Unionu nedisponuje hvězdnými útočníky, zápas může dopadnout jakkoliv.

Vyhnali z funkce trenéra

Dva týdny zpátky zvládl Union s přehledem nevyzpytatelné derby s Herthou (2:0). Hned v úvodu otevřel skóre z rychlého protiútoku Taiwo Awoniyi, suverénně nejproduktivnější hráč Unionu. Domácím se podařilo vystihnout nepřesnou rozehrávku zadáků Herthy, po zisku míče většinou následuje okamžitá snaha dostat se do zakončení. Druhý úder zasadil Union hostům ještě během první půle. Prsty v tom měla opět standardní situace. Rohový kop propadl na zadní tyč, kde už čekal Christopher Trimmel.

Další nedávné vítězství v poměru 2:0 s Wolfsburgem zase odhalilo některé defenzivní nedostatky Unionu. Obrana berlínských si několikrát nedokázala poradit s diagonálními pasy směřujícími na rozběhnutá křídla soupeře. Těm ale scházela potřebná přesnost ve finální fázi.

Union se na čtvrteční zápas o všechno dokonale naladil, když přehrál RB Lipsko 2:1. Vítězství berlínských přispělo k definitivnímu konci Jesse Marsche, amerického trenéra na lavičce RB. Union v neoficiální generálce na Slavii nechal svého soupeře kombinovat s míčem na kopačkách po většinu času, ale do vyložených šancí ho prakticky nepouštěl. Unionu nedělá potíže v zápase vyčkávat, ba naopak. Kouč Fischer ordinuje takovou „trpělivou“ strategii svým hráčům poměrně často.

Jediná branka Lipska pramenila z obří hrubky brankáře Andrease Lutheho. Christopher Nkunku napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a Luthe i přes solidní výhled neodhadl trajektorii střely. Nestalo se tak zdaleka poprvé v aktuálním ročníku. Luthe patří jednoznačně k největším slabinám současného Unionu. Sestřih tohoto utkání si můžete pustit zde. V čase 0:53 pak můžete zhlédnout onu Nkunkuovu trefu.

Taiwo se rozjel

Oproti rozsáhlé marodce sešívaných by domácím neměla scházet jediná opora. Při hloubkové analýze kádru Unionu dojdeme k závěru, že absentuje pouze 19letý záložník Laurenz Dehl. Soupiska Unionu Berlín ale rozhodně nedisponuje žádnými hvězdnými jmény. Nejdražší položku představuje stoper Marvin Friedrich, jemuž správci serveru Transfermarkt přisuzují tabulkovou hodnotu okolo 10 milionů eur.

Proti Dortmundu se Union prosadil po rohovém kopu a z penalty. Proti Lipsku po rychlém protiútoku a znovu po rohu. Co se týče standardních situacích, Union je nesmírně efektivní. Pokud se prosadí ze hry, pak primárně po rychlém brejku, případně po centrech ze strany. Klíčovými borci, kteří táhnou ofenzivní břímě, jsou Sheraldo Becker a zmiňovaný Taiwo Awoniyi.

Awoniyiovi se podařilo v posledních 23 soutěžních utkáních vsítit 14 branek. Od zápasu proti Slavii se prosadil ve 14 zápasech hned devětkrát. Jedná se navíc o specialistu na úvodní desetiminutovku. V ní poslal Union do vedení už čtyřikrát v téhle sezoně. To energický křídelník Sheraldo Becker by se dal charakterizovat jako dynamický a hbitý driblér. Soupeřům neustále hrozí četnými náběhy za obranu. Becker dovede hravě zatáhnout míč po lajně a přesně odcentrovat. Při jediné brance Unionu v Edenu unikl Slávistům právě Becker a posléze naservíroval míč Kevinu Behrensovi.

Union si libuje v zápasech, kdy nemusí tlačit na svého soupeře. Lze očekávat, že i přes potřebu zvítězit nechají domácí Slavii kombinovat od vlastní branky s plánem aktivně vyčkávat na sebemenší zaváhání. Spouštění agresivního presinku patří k největším zbraním berlínských. Po zisku míče s ním Fischerovi hráči ani na vteřinu neotálejí a hledají nejrychlejší cestu k brance soupeře.

Union je podle sázkových kanceláří mírným favoritem. Utkání se odehraje na Olympiastadionu, tedy v domově konkurenční Herthy Berlín. Výkop je na programu od 21:00. Zápas odvysílá ČT Sport.

Reklama

Doporučované