Hlavní obsah

Slavii čeká v pohárové Evropě tým, který nezná. Využít může rady „špiona“

Foto: Profimedia.cz

Hráč LASK Linz Christoph Monschein slaví výhru s fanoušky.

Reklama

Slavia večer přivítá rakouský LASK Linz v rámci úvodního zápasu osmifinále Evropské konferenční ligy UEFA. Přestože je Praha od Lince vzdálená jen něco málo přes 240 kilometrů, jedná se o historicky první vzájemný duel.

Článek

Soupeř sešívaných prožívá v posledních několika sezonách výjimečné období. V roce 2017 se LASK vrátil do Bundesligy, tedy rakouské nejvyšší soutěže, a jen o dva roky později se dokázal umístit hned za místním hegemonem posledních let – RB Salcburkem. V uplynulých dvou sezonách pak vybojovali černobílí shodně čtvrté místo.

V Evropě to jde, doma to dře

Domácí vzestup Lince kopírovaly i historické úspěchy na evropské bitevní vřavě. V rámci Evropské ligy se v ročníku 2019/20 černobílí dokázali probojovat až do osmifinále, kde je vyřadil favorizovaný Manchester United v celkovém poměru 1:7.

V aktuální sezoně LASK doslova proskotačil základní skupinou EKL, kde poměřil síly s izraelským Maccabi Tel Aviv, finským HJK a arménským Alaškertem. Po šesti odehraných utkáních se mohl LASK pochlubit titulem neporaženého, ziskem šestnácti bodů, dvanácti vstřelenými góly a pouhopouhou jednou obdrženou brankou.

To na domácí scéně se černobílým na podzim přestalo dařit. V říjnu dokonce LASK prohrál všechna čtyři ligová utkání. A tak není divu, že bychom Linz v jarní části marně hledali ve skupině o rakouský titul, do níž se kvalifikuje pouze top šestka. LASK zaznamenal v nejvyšší lize dosud nejhorší sezonu od roku 2010. Po 22 kolech náleží černobílým 8. příčka, která je odsuzuje k boji o záchranu.

Od začátku roku 2022 dokázali černobílí v soutěžních kláních zvítězit jen jednou, přičemž dvakrát remizovali a dvakrát prohráli. Jenže jakmile přijde na řadu EKL, LASK působí jako vyměněný. Tedy alespoň doteď.

Skaut Madsen

Vzájemná konfrontace s rakouským klubem představuje vítanou výzvu zejména pro sešívaného středopolaře Madse Emila Madsena. Ten totiž v létě zamířil do Edenu právě po trase z Lince, kde působil uplynulou sezonu. V rámci té si Madsen připsal 24 startů napříč ligou a poháry. Na rakouském účtu Madsena nechybí ani jedna gólová položka v Evropské lize proti Ludogorci.

„Bývají vytažení hodně vysoko a hrají ve velké intenzitě. Je to fyzicky zdatný tým, čeká nás spousta soubojů a dlouhých balonů. Jakmile ztratí míč, všichni ho chtějí agresivním napadáním co nejdřív získat zpátky,“ citoval slávistu iDnes.cz.

LASK těží i z poctivé obrany a vysoce organizované hry, čímž se typologicky podobá většině zástupců české Fortuna ligy. Černobílí se snaží po zisku míče soupeře přelstít rychlým protiútokem. Pokud kombinují na útočné polovině, hojně si pomáhají střelbou ze střední vzdálenosti. Za největší hvězdu rakouského celku považuje Madsen brankáře Alexandera Schlagera, rakouského reprezentanta a kapitána týmu.

Nejnebezpečnějším mužem z řad černobílých je Sascha Horvath, 25letý ofenzivní záložník, který se dokázal v aktuálním ročníku prosadit už devětkrát. Letos má na kontě dva zásahy.

Na soupisce Lince najdeme i českého levonohého obránce Filipa Twardzika, bývalého hráče Celtiku Glasgow nebo Boltonu Wanderers. Ten v neděli odehrál proti Wolfsbergeru (prohra 0:1) své první celé utkání v novém působišti, do něhož se v zimě přestěhoval z Trnavy.

Utkání odvysílá ČT sport. Výkop zápasu je v 18:45. Podle sázkové kanceláře Fortuna náleží domácí Slavii s kurzem 1,77 role jasného favorita. Hosté se sice pyšní skvostnou bilancí v pohárové Evropě, ale pro sešívané mluví domácí pohárová statistika. Od začátku ročníku 2020/21 dobyl Eden v rámci evropských bojů pouze londýnský Arsenal. A při vší úctě k LASKu, tehdy šlo o trochu jiný tým.

Reklama

Doporučované