Hlavní obsah

Datový speciál: Trpišovský přečetl Vrbu, Spartě chybí Horváth

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kouč sparťanů Pavel Vrba má po derby další důvody k přemýšlení o tom, jak odstranit nedostatky.

Reklama

Článek

Nosiče vody tentokrát posílil Jakub Dobiáš, expert na datovou analýzu. Nabídl řadu unikátních postřehů k průběhu derby pražských „S“ i k charakteristice hry obou týmů. A došlo i na duel manchesterských rivalů.

Ústředním tématem nejnovější epizody Nosičů vody, nového fotbalového podcastu Seznam Zpráv, bylo nedělní derby mezi Slavií a Spartou (2:0). Tradičně důkladné pozápasové rozbory tentokrát obohatila řada dalších informací. Takových, které o fotbale mohou prozradit jenom počítače.

Zpracují přitom kompletní data a v přepisu do computerové řeči jedniček a nul odvyprávějí veškeré dění na hřišti. Datová analýza leckdy umí odhalit jevy, které by lidský mozek nejspíš přehlédl, a potvrdit či vyvrátit nejrůznější teorie. Největší přínos fotbalovým klubům nabízí při výběru posil – výrazně by měla snižovat riziko, že vsadíte na špatného koně.

Ve vyspělých západoevropských ligách už je práce s datovou analýzou prakticky standardem, oproti tomu v Česku zůstává víceméně v plenkách. Mnoha klubům stále přijde příliš nákladná.

Právě v této oblasti už několik let působí i host podcastu Jakub Dobiáš, šéf firmy 11Hacks a český průkopník v oboru. Na úvod přiblížil, jak na derby nahlíží optikou dat a čísel.

Horváth by se hodil

„Jako první by mělo každého správného datového analytika zajímat, jakou strategii si oba celky pro konkrétní zápas zvolily. Obě mužstva mají aktuálně zásadní problém v tom, že jim chybí kreativní střední záložníci, tedy takoví hráči, kteří jsou nadstandardní v rozehrávce a dokážou útok zásobovat přesnými kolmicemi. Klíčové bylo, jak si s tímto deficitem poradí,“ vysvětluje Dobiáš.

Podle Dobiáše by se hlavně Letenským hodil hráč s typologií Pavla Horvátha nebo Petra Ševčíka. Těch je ale v Česku pramálo, shodují se Nosiči. Na středu pole jsou pak sparťané pod vlivem nižší kreativity nuceni hrát do stran, čímž Sparta ztrácí přímočarost. Zároveň ji soupeř snáze přečte.

Nosiči pokračovali v důkladné analýze. Podle Dobiáše se sešívaným podařilo aplikovat jakousi alternativní strategii. Domácím také podle něj výrazně pomohlo, že se sparťanský kouč Pavel Vrba rozhodl postavit na hrot vytáhlého Tomáše Čvančaru.

„Taktický záměr sparťanů byl založený na brejcích a sbírání odražených míčů po dlouhých pasech nakopávaných na Čvančaru. Jenže na to dokázali slávisté vcelku snadno kontrovat, což nakonec rozhodlo,“ míní Dobiáš.

Pusťte si nejnovější Nosiče vody a dozvíte se například i to, v čem podle dat spočívá efektivita Slavie. Zjistíte také, co má společného Sparta s Manchesterem United.

Když skautuje Sparta, Slavia a Liverpool

Nosiči se tradičně přesunuli i do Anglie, kde se odehrálo derby dvou klubů z Manchesteru. Domácí Citizens přejeli svého rivala United na celé čáře (4:1). Jak moc chybí hostům zraněný Cristiano Ronaldo a proč se United dlouhodobě nedaří dotáhnout se výkonnostně na sousedy? I na to hledali Nosiči se svým hostem odpověď.

V souvislosti s precizním výkonem Citizens se řeč stočila k jejich trenérovi. „Sám Pep Guardiola se nechal slyšet, že čísla se dnes výrazně přeceňují. Byť tím určitě chtěl upozornit na nejrůznější tabulky s góly nebo asistencemi, které mohou zkreslovat, určitě při tom myslel i na fakt, že fotbal je hrou s milionem neznámých. Ne všechno se dá statisticky popsat a ne vždy jsou taková čísla fér,“ říká Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

Kouč Citizens reagoval na často kladené dotazy ohledně skutečného přínosu Jacka Grealishe. Podle něho je rekordní posila bleděmodrých v médiích nezaslouženě často kritizována. Nosiči tak detailně ověřili, v čem je Grealish nejlepší v lize a proč si ho Guardiola natolik cení.

„Co se týče profesionálního fotbalu, zrovna v Anglii jsou datové analýzy přirozenou součástí ekosystému. V takové Premier League je pochopitelně využívá každý. To se dobře promítá například ve skautingu. Nejlepší skautingovou strategii na světě má dle mého Liverpool. Jsou sice podobně jako v případě Sparty vysoce konzervativní, ale své terče mají důkladně nastudované. Když na to přijde, v podstatě pokaždé se trefí. Nejnovějším příkladem je Luis Díaz, který do soukolí zapadl prakticky okamžitě,“ chválí Dobiáš anglický velkoklub.

A jak by analytik charakterizoval nákupní strategii pražských „S“? „Slavia se obecně bojí, aby jí nadějní hráči na českém trhu neunikli. Tak raději skupuje fotbalistů více a počítá s tím, že se někteří nechytnou. Sparta oproti tomu s nákupy o mnoho více otálí. Na Letné se totiž naopak bojí toho, aby neudělali chybu. To je zřejmě ten zásadní rozdíl,“ dodává Dobiáš.

Kudy Sparta a Slavia vedou nejčastěji svůj útok? Může si rozhodčí dovolit fyzicky popostrčit hráče? Skončí podle Nosičů Pavel Vrba na Letné? Kdo v české lize hraje podobně jako Burnley a Atlético Madrid? A lze použít data k posouzení charakteru hráče? To všechno uslyšíte v čerstvém díle podcastu, stejně jako to, kdo skončí na 4. místě Premier League. Bude to West Ham, nebo Arsenal?

Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované