Hlavní obsah

Notičky: Proč Příhoda tentokrát doma nenašel žádného sudího pro derby

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Roman Abramovič vyhlásil, že na prodej je i fotbalový klub Chelsea.

Reklama

aktualizováno •

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání, a pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty nám naštěstí nikam neuteklo, sehráno bude v neděli od 18 hodin. A v rámci samostatné české ligy dostane pořadové číslo 60. Úžasná tradice derby ale samozřejmě sahá mnohem hlouběji do dějin, konkrétně do roku 1896. V celkovém úhrnu historických statistik půjde tedy již o 302. duel odvěkých rivalů.

Fanoušky zaujala informace, že nedělní derby odřídí rozhodčí „vypůjčení“ z Polska. Hlavním sudím utkání bude Szymon Marciniak. S praporky mu budou dva jeho krajané pomáhat u postranních čar a další Polák se stane videorozhodčím (v pozici VAR). Spekuluje se o tom, že jejich angažování přijde na 12 tisíc eur.

Zbytek potřebného ansámblu, tedy čtvrtý sudí, pomocník videorozhodčího (AVAR) i delegát už jsou Češi.

Nominace zahraničních sudích byla dopředu avizována jako pravděpodobná alternativa, přesto mnohé zaskočila. A v diskusích se objevil názor, že nenajít doma sudího pro derby je degradací českého rozhodcovství.

Tento náhled na věc se ostatně začne skloňovat pokaždé, když se po sudích sáhne do ciziny. V letech 2001 a 2003 pískal derby Slovák Luboš Michel, v roce 2006 Němec Michael Weiner. Zahraniční sudí už byli nasazováni i v zápasech mezi Spartou a Plzní.

Osobně zastávám názor, že aférou Berbr se český fotbal včetně rozhodcovství degradoval sám, zcela srovnatelně s horníkovskými časy. Stejně jako tehdy, tedy po korupční aféře z roku 2004, vypadla i nyní „z oběhu“ řada dlouholetých ligových rozhodčích. Kariéry preventivně ukončili mimo jiné Pavel Královec, Ondřej Pechanec a další. Například Ardeleanův osud je stále otevřený, z ligy spolu s kolegou Rejžkem vypadli a stále čekají, jak Etická komise vyhodnotí odposlechy, které je zmiňují.

Na mezinárodní listině sudích Česko nyní zastupují Pavel Orel (na listině UEFA od roku 2016), Ondřej Berka (od 2021), Tomáš Klíma, Jan Machálek a Jan Petřík (všichni letošní nováčkové). To by tedy hypoteticky měli být nejlepší čeští rozhodčí v mužské kategorii. Jenže… Orel úplně pokazil nedávné pohárové derby. Případná Berkova nominace prý zase nešla pod vousy Slavii, která mu ještě nezapomněla, že měl na podzim vedle slávisty Ousoua vyloučit i sparťana Pavelku.

Na mladé sudí s nedostatkem zkušeností se Příhoda tentokrát vsadit neodvážil. A k tomu si ještě připočtěte, že sudí Franěk s Hrubešem, jedni z těch mála zkušenějších, co na ligové listině zbyli, neuspěli při fyzických prověrkách, takže teď nemohou pískat a pracují s VAR. Při hledání rozhodčího pro derby byli tedy také nepoužitelní. Stále vám delegace polských sudích přijde tak nelogická či nesrozumitelná?

Szymon Marciniak pískal na MS, na Euru, řídil souboj o Superpohár UEFA, patří do kategorie nejlepších evropských sudích, která se nazývá Elite. V ní donedávna působil i Pavel Královec. Pod kategorií Elite rozděluje UEFA mezinárodní sudí do dalších dvou výkonnostních skupin. Co je důležité: Všechny české zástupce najdeme až v té nejnižší.

To se v praxi projevuje tak, že nejostřílenější z české soupisky, tedy Ondřej Berka, dostal na podzim od UEFA k odpískání duel gibraltarského a sanmarinského soupeře v předkole Konferenční ligy, jeden duel kvalifikace U21 a dva mače sedmnáctiletých. Z nejníže umístěné „paluby“ evropských sudích je k Lize mistrů opravdu daleko.

Polský sudí Marciniak ji ale běžně píská, v této sezoně odřídil 5 duelů skupinové fáze. Už jen z toho je patrné, že přinejmenším co do zkušeností by měl současnou sestavu českých sudích významně převyšovat. A hypoteticky by tak měl být pro kvalitu derby přínosem.

Největší kontroverzi v jeho dosavadní kariéře vyvolala asi penalta, kterou neodpískal ve prospěch Švédů, a to na MS 2018 v duelu s Německem. V roce 2020 mu po střetnutí v Turecku pro změnu spílali ruští fotbalisté. Přišli dokonce s názorem, že je prý coby Polák nemá rád.

Zajímavost na konec: Atletickou přípravu si Marciniak zpestřuje i thajským boxem. V praxi snad znalost tohoto bojového umění v neděli potřebovat nebude. Bohatě by si měl vystačit s píšťalkou a autoritou, kterou si, věřme, na trávník přinese.

Kouzelníci týdne: Roman Abramovič a Ališer Usmanov

Ruští oligarchové se nyní ocitli pod tlakem. Poté, co se stal prezident Putin agresorem a zavelel ke krvavým bojovým operacím vedeným na půdě svrchované Ukrajiny, s cílem svrhnout její vládu a vyvolat státní převrat, přišla Evropa s odpovědí. Unie už začala vůči proputinovským oligarchům realizovat sankce, Velká Británie se k tomu rychle chystá.

Romanu Abramovičovi reálně hrozilo, že by mu jeho majetek na britském území mohl být zkonfiskován. Rychle tedy začal prodávat nemovitosti. A vyhlásil také, že na prodej je i fotbalový klub Chelsea.

Zatímco příznivci Chelsea znervózněli, fanoušci Arsenalu si mohli gratulovat k tomu, že dlouholetý držitel akcií jejich klubu Ališer Usmanov v roce 2018 svůj zhruba třicetiprocentní podíl prodal americkému podnikateli Stanu Kroenkemu. Tomu sice léta vyčítali, že do klubu neinvestuje a naštval je i podporou projektu Superligy, ale ve srovnání s Usmanovem a jeho morálním profilem je Kroenke naprosto zlatý člověk.

Vedle svých těžařských či kovodělných firem se Usmanov kromě vlastnictví mobilního ruského operátora angažoval v minulosti i coby akcionář významných ruských médií. Novináři, kteří zpochybnili poctivost jednoho z Putinových volebních vítězství, dostali od Usmanova okamžitý vyhazov. A to je jen jeden z mnoha střípků, které Putina s Usmanovem mocensky a ekonomicky propojují. Na Usmanova už sankce dopadly, německé úřady mu zabavily jeho obří jachtu.

A co má Usmanov společného se sportem, když už nedrží akcie Arsenalu? Mnohé. Například výrazný sponzoring Evertonu, nyní je však platnost smluv pozastavena. Až do tohoto týdne byl také Usmanov předsedou Mezinárodní šermířské federace. Jeho manželka je nejúspěšnější trenérkou historie moderní gymnastiky, vychovávala jednu olympijskou vítězku za druhou. Mezi nimi i Alinu Kabajevovou, podle velmi častých spekulací osobu, která je Vladimíru Putinovi nejbližší v jeho osobním životě. Právě prostřednictvím Usmanova, respektive jeho manželky se ti dva každopádně seznámili. Kabajevová byla zvolena za putinovské Jednotné Rusko i do ruského parlamentu a zastává řadu funkcí v různých institucích.

Zásahy týdne

Svět Rusy odstavil. Podcast Nosiči vody jsme prakticky celý věnovali reakcím světových sportovních federací, zejména pak fotbalových, na ruskou vojenskou agresi. Téměř všechna sportovní odvětví škrtla ruské týmy ze startovních listin.

Co způsobí sankce? Další možné dopady vyhlášených sankcí na ruský, ukrajinský i světový fotbal nastínila tato analýza.

Trenér Sáblíkové v podezření. Kauzu zpochybňující u trenéra Petra Nováka způsob jeho nakládání s finančními prostředky určenými pro rychlobruslařskou reprezentaci stále bedlivě sleduje kolega Vojtěch Blažek.

Tweet týdne

Do debaty o řešení situace související s baráží o fotbalové MS a sankcemi vůči Rusku zasáhl emotivní reflexí ukrajinského dění i šéf fotbalové Slavie.

Co trefili jinde

A začala válka. Jegor Cykalo působí v B-týmu fotbalistů Teplic. Popsal, jak prožívá hrůzy, které se dějí v jeho vlasti na Ukrajině. (Bez frází)

Promluvila hokejistka. Zatímco čeští hráči působící v hokejové KHL z bezpečnostních důvodů raději situaci na Ukrajině ani své další působení v Rusku nekomentují, Aneta Tejralová, jejich kolegyně z ženské reprezentace a hráčka Nižného Novgorodu, novinářům telefon zdvihla. (idnes)

Názor slavného asistenta. Český hokej zůstává v poolympijské depresi. Vedle trenéra Filipa Pešána skončil u národního týmu i jeho asistent, jeden z naganských hrdinů Martin Straka. Co si myslí o situaci, nastínil v rozhovoru. (isport)

To, co se děje na Ukrajině, je strašné. A nejen geografickou blízkostí se nás ty hrůzy samozřejmě dotýkají. Velký dík patří všem, kteří Ukrajině jakkoli pomáhají, finančně nebo podporou uprchlíků. To vše je neoddiskutovatelné. Pokud je to ale možné, nechme si v hlavě i nějaký prostor pro relax, oddych a sport, jinak z toho zešílíme. I když za humny zuří válka, podívejte se na derby. Snad nás nezklame.

Luděk Mádl

V článku bylo opraveno chybné tvrzení, že derby pískal i Němec Wolfgang Stark.

Reklama

Doporučované