Hlavní obsah

Podváděl trenér Sáblíkové s fakturami? Případ míří na policii

Foto: Profimedia.cz

Jako trenér Martiny Sáblíkové nemá trenér Petr Novák v Česku konkurenci. Na poslední olympiádě z toho byla bronzová medaile.

Reklama

Trestní oznámení na úspěšného trenéra. Součástí důkazů pro vyšetřovatele je i tajná nahrávka z jednání, na němž se řešilo podezření, zda trenér Petr Novák neošidil rychlobruslařský svaz o 700 tisíc.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Před měsíce rychlobruslařský trenér Petr Novák na olympiádě zářil. „Teď budeme slavit. Jdeme na slivovici,“ prohlásil po závodu, v němž jeho svěřenkyně Martina Sáblíková vybojovala i přes jinak nevydařenou sezónu bronzovou medaili.

Teď však úspěšného trenéra čeká návrat k nepříjemnému problému, který před hrami v Pekingu utichl. A který se nově dostává do rukou policie. Trenérka Libuša Steklá z rychlobruslařského klubu v Hodoníně podala v pondělí na Nováka prostřednictvím svého advokáta trestní oznámení.

Jedná se o kauzu, o níž Seznam Zprávy psaly začátkem roku a jde v ní o to, že trenér Novák podle Libuše Steklé vyúčtoval svazu nadsazené náklady za soustředění sportovců v Itálii. Rozdíl mezi vykázanými a skutečnými náklady má být zhruba 700 tisíc korun a rychlobruslařský svaz následně Novákovi odmítl faktury z alpského hotelu proplatit.

Trenérka Steklá říká, že sbírala důkazy proti trenérovi dva roky. O tom, že faktury nechá prověřit kriminálkou, hovořila už v lednu. „Chci, aby tuhle věc prověřila policie. Ať se vyjasní, jak to celé bylo,“ řekla tehdy trenérka Steklá, která nyní své trestní oznámení Seznam Zprávám poskytla.

Novák od vypuknutí kauzy se Seznam Zprávami nekomunikuje. Zablokoval si reportérovo telefonní číslo, neodpověděl ani na zprávu se žádostí, aby se k trestnímu oznámení vyjádřil.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Vyúčtování nákladů na ubytování v Itálli, jak ho trenér Petr Novák předložil rychlobruslařskému svazu.

Novák měl v rámci svazu na starosti v letech 2019 a 2020 pět soustředění v italském Collabu. Podle vyúčtování, které pak předložil svazu, měli mít rychlobruslaři podle Libuše Steklé plnou penzi, tedy placené snídaně, obědy a večeře. V trestním oznámení se však uvádí, že si obědy vařili sami.

Navíc při prověřování věci vyšlo najevo, že trenér Novák dostával od svazu statisíce na soustředění v hotovosti. V Itálii pak – opět v hotovosti – zaplatil ubytování a další náklady a svazu předložil doklady o zaplacení. Že se takto opravdu dělo, potvrdilo vedení svazu už dříve.

Trestní oznámení upozorňuje, že v Itálii platí elektronická evidence tržeb. A tudíž by žádný hotel nemohl v přepočtu stovky tisíc korun od Nováka v hotovosti přijmout. „Což lze do jisté míry vysvětlit tím, že pravděpodobně takové částky nikdy nebyly zaplaceny a je i možné, že vůbec nikdy předmětné faktury nebyly ubytovacím zařízením v takové částce založeny do účetnictví,“ upozorňuje trenérka Steklá v trestním oznámení.

Foto: Seznam Zprávy

Součástí trestního oznámení jsou i čestná prohlášení účastníků soustředění.

Steklá si rovněž opatřila čestná prohlášení účastníků (a teď je předává policii), že se soustředění konala bez jídla.

V podnětu pro policii trenérka dodává, že soustředění se podle stejného modelu konala pod Novákovým vedením dlouhých patnáct let. Tedy že škoda, která rychlobruslařskému svazu vznikla, může být vyšší než 700 tisíc.

„Podezřelý dle našeho názoru neoprávněně fakturuje věci, které cenově neodpovídají, kdy je podezření, že rozdíl si neoprávněně ponechává pro svoje potřeby, když se jedná o milionové částky v součtu,“ doplnila Libuše Steklá v trestním oznámení.

Foto: Seznam Zprávy

Zpráva, kterou od trenérů dostali rodiče mladých závodníků. Má sloužit jako důkaz, že účastníci neměli zaplacenou plnou penzi.

Že měli závodníci zaplacený pobyt bez jídla, i když byla fakturována plná penze, dokládá Libuše Steklá hromadnými zprávami, které trenéři posílali rodičům účastníků prostřednictvím mobilů.

Například 8. ledna 2018 poslal jeden z trenérů esemesku: „Bydlíme na stejném hotelu jako vždy, jídlo si budou vařit sami.“

Trenérka a autorka trestního oznámení se některých výjezdů zúčastnila, na jiných byl její syn.

Trestní oznámení také zmiňuje schůzku z předloňského března, kdy trenérka Steklá chtěla po svazu vysvětlení sporných nákladů na soustředění. Byla to právě ona, kdo nedlouho před tím podezření na nesrovnalosti oznámil. Libuše Steklá si tuto schůzku s vedení svazu tajně nahrála a nyní tímto záznamem dokládá, že přední lidé rychlobruslařského svazu o problému věděli, ale neřešili ho podle ní dost razantně.

V září roku 2020 pak i vedení svazu uznalo, že náklady na soustředění zřejmě nesedí. „Jsou sporné a jejich pravost je pochybná,“ napsal do interních e-mailů sekretář svazu Jindřich Pařík (i tyto dokumenty jsou součástí trestního oznámení).

Jako jednu z dalších věcí k prověření zmiňuje trestní oznámení rovně kapesné pro závodníky: dostávali ho podle oznámení během soustředění také od Nováka ze svazových peněz, ale dělo se to na základě bianco podepsaných potvrzení. Takže chybí podle oznamovatelky evidence, kdo a kolik skutečně obdržel.

Svaz až později odmítl Novákovi náklady na soustředění uznat, celkem suma činila 1,8 milionu. Vznikl kolem toho mezi svazem a reprezentačním trenérem vleklý spor, který se dodnes nepohnul z místa.

Svaz opakovaně Nováka vyzýval, ať mu poskytne takové doklady, z nichž bude možné přesvědčivě vyčíst, kolik soustředění stála. Trenér to podle svazu nikdy neudělal, takže svaz mu peníze zadržoval. Pohledávku pak Novák loni postoupil na marketingovou agenturu Sport Invest, která pak po svazu začala peníze vymáhat.

Jak vznikla Novákova kauza

Na začátku byl spor hodonínské trenérky Libuši Steklé – právě s reprezentačním trenérem. Steklá tvrdí, že ji Novák přetahoval nadějné závodníky do svého klubu. Navíc že nenechal sportovně rozvíjet jejího syna. Steklá se pak dozvěděla, že existují na svazu nějaké nesrovnalosti ve výúčtování soustředění v Itálii, která Novák organizoval. Vyžádala všechny doklady, porovnala náklady se svými zjištěními – například se obrátila přímo na alpský hotel s žádostí o poskytnutí cen. Zjistila, že čtyři soustředění byla předražená zhruba o 700 tisíc. Někteří členové vedení svazu pak kritizovali, že Steklá snaží jen poškodit Nováka před olympiádou – a s ním i Martin Sáblíkovou. „V žádném případě se nikdy nejednalo snahu Nováka nebo Sáblíkovou nějak poškodit. Pouze mu znemožnit zneužívání státních peněz a ustát tlak na likvidaci mého syna a klubu v Hodoníně,“ říká Steklá o své motivaci proti uznávanému trenérovi vystoupit.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ popsal letos v lednu Václav Musil, bývalý místopředseda svazu.

Novák v tehdejší reakci vydal den poté prohlášení, v němž jen obecně odmítl, že by podváděl. Bližší okolnosti soustředění ale nevysvětlil.

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení,“ napsal Novák (novinářům se tehdy v lednu po příletu ze závodů v Kanadě vyhnul na Ruzyni tím, že prošel přes VIP odbavení bočním východem).

„Vím, že podobným problémům čelí mnoho sportovních odvětví, které se snaží zajistit důstojné podmínky výchovy mládeže. Snaží se složitě pohybovat v nastavených mantinelech, improvizovat a získat pro rozvoj sportu maximum. Dělají to s nejlepším svědomím a stejně to mám také já,“ dodal v prohlášení Novák.

Spor o peníze není vyřešen dodnes, svaz v lednu prohlásil, že si na prověření nákladů na soustředění sjedná po olympiádě odborníky. To se stalo, nyní věc řeší advokátní kancelář, která by v polovině března mohla dát svazu první konkrétní informace.

Ani předsedkyně svazu Marcela Bradová však netuší, jak budou advokáti postupovat při zjišťování, jestli Novák podváděl, nebo ne. „To já nevím, jak to udělají. Proto jsme si je najali – aby nám na tohle odpověděli,“ řekla Bradová.

Reklama

Doporučované